Miodrag Kostić
A. Dimitrijević
Miodrag Kostić:  Miodrag Kostić  Knez Mihailova 9

Aleksandar Dimitrijević

Miodrag Kostić: Miodrag Kostić Knez Mihailova 9, Foto: Aleksandar Dimitrijević

Krajnji cilj je da se ta čuvena domaća firma rasturi kako bi se tajkuni domogli njenih nekretnina vrednih više stotina miliona evra.

Naime, Kostićeva AIK banka je od samog početka u igri u vezi sa preuzimanjem „Energoprojekta” jer je krajem 2016. dala novac jednoj u lancu firmi, koje su ga šetale dok nije doturen do kupca akcija firme „Montinvest properties“ d.o.o., posebno osnovane u za tu svrhu krajem 2016.

- Osim finansijske operacije sa „Montinvestom“, Kostić je odobrio 90 miliona dinara kredita za „tekuću likvidnost” firmi „Prvo zrno“ d.o.o. sa jednim zaposlenim, koju je osnovao Stefan Babović, sin poznatog tajkuna Milije Babovića, koji vedri i oblači godinama i upravlja poslovnom imperijom „Viktorija oil“ a.d., dok fabrika „Soja protein“, koja je stabilno i profitabilno poslovala pre nego što ju je Babović privatizovao, sada bankama duguje oko 400 miliona evra - tvrdi izvor „Alo!”.

Naš izvor dodaje da je osim toga što je Stefan Babović obezbedio osam miliona evra Dobrosavu Bojoviću, i njegov otac Milija dao pozajmicu od 205 miliona dinara jednoj od Bojovićevih firmi kako bi bio realizovan Bojovićev plan preuzimanja „Energoprojekta“.

Prema njegovim rečima, sigurno je da ova dva „uspešna” tranziciona tajkuna povezuje ogromna kreditna zaduženost Babovićevih firmi od više stotina miliona evra i Bojovićevih firmi od nekih 126 miliona evra, ali i poreklo, interesi i kumovski veze.

Energoprojekt

Energoprojekt

Energoprojekt, Foto: Energoprojekt

 - Osim navedenog kredita od osam miliona evra, Kostićeve AIK banka i ALFA banka obezbedile su Bojoviću garancije za preuzimanje „Energoprojekta“ od oko 89 miliona evra, koje su obezbeđene ranije kupljenim akcijama „Energoprojekta“, jednim delom nezakonito, ali i akcijama koje će tek biti kupljene kada se završi preuzimanje. Kako je biznismen Đorđe Nicović vlasnik šest odsto AIK banke preko svoje firme „Nicco“ d.o.o., a sa Babovićem i Bojovićem je i ranije imao više zajedničkih poduhvata, nameće se razmišljanje da li „familija”, kako na društvenim mrežama i forumima nazivaju ovu organizaciju, radi timski i sračunato i nastavlja u ritmu - kupi firmu, isisaj sav novac i imovinu, zaduži se kod banaka, pa predaj firmu bankama - zaključuje naš izvor.

Prema rečima našeg izvora, postavlja se pitanje ko u ovim komplikovanim operacijama vuče konce i da li Kostić radi za njih ili oni za njega. Pokušaj preuzimanja „Energoprojekta“, koji je u toku, koincidira, prema njegovim navodima, i sa Kostićevim pokušajima da preuzme Gorenjsku banku u Sloveniji, jedno slovenačko osiguravajuće društvo i PKB od grada Beograda, a pregovara i o kupovini novih hotela i šećerana.

Mediji su već pisali da se iza prljavog rata Dobrosava Bojovića za preuzimanje „Energoprojekta” krije borba za zemljište u Bloku 26 jer njegova investiciona vrednost od najmanje 400 miliona evra značajno je veća od imovine same kompanije.

Do zaključenja broja nismo uspeli da dobijemo odgovor od Miodraga Kostića, koji nije odgovarao na naše poruke i pozive.

Da nam se ne dogodi „Agrokor”!

Postavlja i pitanje da li Kostićeve banke raspolažu novcem štediša i deponovanim novcem javnih preduzeća i firmi prema strogim pravilima NBS-a, koja su sačuvala bankarski sistem od urušavanja kada su kolabirali bankarski sistemi u mnogim zamljama zbog globalne ekonomske krize, ili Kostić banke koristi kao svoj fond za kupovinu biznisa u stilu Todorića i „Agrokora”, za koji je poznato šta je na kraju doneo hrvatskoj privredi.

 

Komentari (24)

valjevac

29.07.2017 06:34

Nema tu otimanja ako mu nedozvoli drzava.Svi tajkuni kupuju sve sto je ostalo ali prvo dokazite poreklo imovine.To je obecao av da ce uraditi jel tako?A sad hoce pred penzionerima da ispadne kao da on neda tajkunima da otmu.Ko plati pravu cenu njegovo je,al prazna prica

gaga vuk

29.07.2017 06:42

Pa nije on tajkun, to je izuzetno sposoban biznismen, a obogatio se tako sto je cca 25 godina privatnik, redovno placa dramaticno veliki porez, sa Vlahovicem organizuje srpski Davos na Kopaoniku,a dolaze sve sami vrhunski biznismeni, sa Premijerom - predsednikom i tu je naravno g- dja Tabakovic, , tako danema reci o nikakvoj otimacini, kupio lepo covek secerane sa nezna se koliko tona secera, bilo mu malo pa prepakivao i onaj od trske, da zasladi Evropu, svaka mu cast na dramaticnoj sposobnosti

kostadin

29.07.2017 06:56

Nije jedan od najvećih srpskih tajkuna, saznaje „Alo! već titular (ne vlasnik) imovine koju poseduje CG UDBA.

momazver

29.07.2017 07:34

Aaaa..zato Nata može šta 'oće.Kola,stan,putovanja,snimanja.letovanja,razvodjenja,dov odjenja,privoldjenja,hirovi...ima para ko šaše....preliva.Ali nisam znao i to da i taj Nicović,što jedva mož' da govori, *sedi na nekolio stolica*.Čovek neki,negde,neko Interpol i šta ti ja znam/suvo poštenje/, a ovamo i on pošteni bizMismen... par excelance...cccc....Stvarno smo otišli u materinu....Ustvari UTERANI, ne svojom,već voljom SPREGE poštenih/?/ marifetluk majstora bizMisa i politike!

firewall013

29.07.2017 07:45

Sve posteni biznismeni ,i verovatno placaju extra poreze drzavi tj av-u jer je ON Drzava.

jug

29.07.2017 07:50

Sve "uspesni" biznismeni a zive na kreditima, urusavaju kupljene firme,I duguju silne pare bankama, a drzava im sve to oprasta jer ih finansiraju tim istim parama od kredita kroz kampanje(a imamo ih svake godine -neke izbore).

m

29.07.2017 08:15

On je Srpski Agrokor.

goga

29.07.2017 08:15

Nista od toga pa ni ovo ne bi mogao da radi da nema debelu podrsku vlasti.

N.N.

29.07.2017 08:50

Nama vlast preti da će nam istraživati ako imamo npr dva stana. Da li je ikome normalno da neko planira da "kupi" ovoliko firmi, kao mi čarape. Frljaju se stotinama miliona evra, i obavezno upropaste firmu koju kupe.

Zvonko

29.07.2017 09:04

Veliki vođa te uhapsi ako mu se ne sviđa tvoja frizura. Kole i CG mafija su mu simpatični iz nekog razloga. Podsetiću biznismene da ova vlast neće biti doživotno, pa ćete dobiti istragu kad tad. Srećna kupovina.

leto

29.07.2017 09:14

sada ce vlast da mu pomogne da kupi, ovaj gradjevinski gigant, ljudi na ulici, a ostatakda rasproda strancima, koji ce da zaposli nas narod, da im radi za grosee, i da budu maltretirani od strane ino gazde, a nas kupac kintu u dzep, porez naracno nije platio, i mozda se podelio sa onim ko mu je takvu transakciju omogucio,

milenko

29.07.2017 11:59

@leto - Umesto u zatvor,on hara ponovo po Srbiji.Namesta mu se kao do sad da se bogati,takvima treba oteti sve sto ima i vratiti drzavi.Kakvi Miskovici,Babovici,Kostici i ostali,oteti im sve jer su krivicnim delom dosli do svega,pljackom fondova,banaka i naroda.Sve ucinjeno spada u privredni kriminal sto bi ministar policije i tuzilastvo trebali da utvrde.

jovan.vukadinovic@gmail.com

29.07.2017 09:37

Crnogorci temeljno opustosise Srbiju..u orkestriranim akcujama...i ne planira niko od Srba da tu pljacku i krikinal zaustavi..godinama.propast

vera

29.07.2017 09:37

Sad ko ima racin u Kosticevim banakama neka dize pare i menja banku.

Laslo

29.07.2017 10:01

@vera - Kada sam saznao da je AIK banka Koletova, odmah sam digao svojih 10 000e i odneo u Vojvodjansku. Nista ja Koletu ne verujem.

drLaki

29.07.2017 10:43

Koletu izgori hotel na Kopaoniku svaki put kada mu ponestane para.

milenko

29.07.2017 11:54

@drLaki - I umesto da ga uhapse zbog krivicnog dela,oni ga velicaju. Poltrana od Milosevicevog vremena kad je stvoren,do danasnjih.

Amater

29.07.2017 12:25

@drLaki - ZA SVE ONO STO JE UZEO OD SRBIJE NIJE ON KRIV NEGO DRZAVA JER MU JE TO OMOGUCILA A ON IM POSTENO PLATIO NA RUKE ISPOD ZITA ISTIMA.MENJAM SVOJE MISLJENJE O KOLETU KOJE SAM IMAO I SADA GA PODRZAVAM JER ON UZIMA ONO STO MU DRZAVNI LOPOVI NUDE.

milenko

29.07.2017 11:51

Ima li institucija u Srbiji da pohapse bagru koja se obogatila na racun jadnog naroda,naviknuti da povlasceni kupuju imovinu do 3e,sa zalihama od nekoliko miliona.Sta radi policija,tuzioci,sudovi?Oni iseljavaju sirotinju za neplacenu struju,vodu,smece, a olos poput ovog lazira pozare i naplacuje od osiguranja. Budite se ministri.

radic

29.07.2017 12:19

Nadam se, da ce i Kostic da prodje kao Miskovic. Mnogo se osilio kad udara na drzavu.

Joni

29.07.2017 12:23

Vučicu, ne daj Energoprojekt banditima!Ako nisi mogao da sprecis otimacinu šecerana, onda spreči da uzmu i upropaste srpski ponos Energoprojekt.

Baka

29.07.2017 13:41

Prica se da je za Vucicevu kampanju dao 3 miliona evra

bugi

29.07.2017 13:47

Sta drzava godinama ceka ,ovaj je trebao dobiti 20 god. robije za pljacku drzave .

babls

31.07.2017 17:09

Ode sve bez traga