Kosovo Zastava Kosova
Profimedia
Kosovo Zastava Kosova
Zastava tzv. nezavisnog Kosova, Foto: Profimedia

Kako javljaju kosovski mediji, Ustavni sud Kosova odluku je doneo na osnovu zahteva koji je podnela predsednica Kosova.

Kako se navodi u saopštenju, na današnjoj sednici Ustavnog suda Kosova odlučivalo se o zahtevu predsednice Atifete Jahjage, koja je zatražila da se oceni ustavnosti sporazuma o formiranju ZSO.

„Na sednici održanoj 10. novembra 2015. godine Ustavni sud Republike Kosovo suspendovao je i u isto vreme usvojio internu meru u slučaju KO130/15 na zahtev koji je podnela predsednica Republike Kosovo o formiranju Zajednice srpskih opština“, navodi se u saopštenju suda.

Jahjaga je ranije zatražila da se sprovođenje sporazuma iz Brisela privremeno suspenduje dok se ne oceni njihova Ustavnost.

Osim toga, ističe se da će suspenzija sporazuma o ZSO biti na snazi do početka januara seledeće godine do kada će sud doneti odluku "za" ili "protiv" sporazuma o ZSO, kao i da suspenzija sporazuma "ne prejudicira dalje odluke" koje će ovaj sud doneti.

“Ova Odluka o privremenoj meri je bez prejudiciranja daljih odluka koje će biti donete od strane Ustavnog suda o prihvatljivosti ili meritumu zahteva”, ističe se u saopštenju Ustavnog suda.