Kosovo Zastava Kosova
Profimedia
Kosovo Zastava Kosova

Profimedia

Kosovo, Foto: Profimedia

Za članstvo u u UEFA Kosovo je dobilo 28 glasova.

Kosovo je na Kongresu u Budimpešti imalo nameru da promeni statut po kojem član organizacije može da bude zemlja čiju nezavisnost priznaju Ujedinjene nacije, ali u predlogu novog imali su nameru da se to promeni formulacijom "većina međunarodne zajednice u Evropi".

Da se Srbija i Kosovo ne sastanu

Vršilac dužnosti generalnog sekretara Evropske fudbalske unije (UEFA) Teodor Teodoridis rekao je da će ta organizacija učiniti sve da se reprezentacije Srbije i Kosova ne sastaju u međunarodnim utakmicama. "Često imamo tu praksu, što je veoma vidljivo posebno u reprezentativnim takmičenjima. Primer za to je što Rusija i Ukrajina ne igraju mečeve, kao i Azerbejdžan i Jermenija", rekao je Teodoris na konferenciji za medije na Kogresu u Budimpešti.

Od 54 članice UEFA za izmenu Statuta glasale su 33 članica, što je za tri manje od potrebne dvotrećinske većine ili 36 glasova.

Švajcarska delegacija je tražila tajno glasanje po pitanju promene statuta i taj zahtev je usvojen.

Vršilac dužnosti predsednika Evropske fudbalske unije Španac Anhel Viljar rekao je da je pitanje prijema Kosova u članstvo te organizacije veoma osetljivo i najavio mogućnost "političkih posledica".

Zahtev Kosova za prijem je obrazlagao Fadilj Vokri, koji je rekao da se on suštinski svodi na to "da li će neko deci omogućiti ili zabraniti da igraju fudbal".

REAKCIJE ALBANACA:

Predsednik fudbalskog saveza Albanije Armand Duka rekao je da je danas istorijski dan za Kosovo, posle njegovog prijema u članstvo Evropske fudbalske unije (UEFA).

"Srećan sam jer je ovo srećan dan, ne samo za fudbal na Kosovu, već i za istoriju republike Kosovo. Kosovo ima priliku da bude član velike fudbalske porodice. Fudbalski savez Kosova i njegov predsednik Fadilj Vokri uložili su višegodišnji napor da se to ostvari. Čestitao sam im sa mnogo emocija i to potvrdjuje bratske odnose između naša dva Saveza", rekao je Duka za sajt Fudbalskog saveza Albanije.

Kosovski predsednik Hašim Tači bio je oduševljen prijemom kosovskog saveza u UEFA i poručio da je ta odluka najlepša vest za građane sa Kosova.

Američka ambasada čestitala Kosovu

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu čestitala je danas Fudbalskom savezu Kosova prijem u Evropsku fudbalsku uniju (UEFA). "Ujedinjene nacije nemaju ovlašćenja da priznaju države, već države priznaju države. Ako nisi član UN ne znači da nisi država. Četiri kriterijuma da se bude država su utvrđivanje teritorije, stanovništvo, Vlada i sposobnost da se postignu sporazumu sa drugima", navodi se u tekstu čestitke.

 

 

 

Tagovi

Komentari (14)

mira

03.05.2016 13:22

HITNO TRAZIMO ,DA REPUBLIKA SRPSKA ,UDJE U CLANSTVO UEFA! KADA SU PRIMILI KOSOVO,MOGU I REPUBLIKU SRPSKU!

CCCC

03.05.2016 13:28

Sramota! Kosovo je srpsko bilo i bice, iako je trenutno silom prilika tj. izdajom nasih politicara pod albanskom a prvenstveno americkom ingerencijom. Nadamo se da ce doci dan kada ce na mesto ili predsednika ili premijera doci covek patriota koji ce po svaku cenu pripojiti svetu srpsku zemlju u jednu celinu.

Rajkonen

03.05.2016 13:54

Sramota jeste ali se ocekivalo!I od takvog lika i dela kakav je savicevic!Iskreno ce mi biti zao i bice mnogo veca sramota ako budemo igrali utakmice protiv njih bilo u kvalifikacijama ili nekim drugim povodom!

KOM MENT

03.05.2016 13:56

Pa zasto sramota? A nije sramota onemoguciti drugima ostvarivanje svojih prava e zelje. Kardazic, najpre pozdravio svog "velikog brata i svog kolegu lopova Platinija.Dalje izjavljuje da ne mesa politiku i sport. kakav absurd!!!!. Na kraju krajeva, prijemom Kosova u EUEFA, sta to Srbija gubi? Ali opste je poznato da Srbija uziva staviti klecke svim drzavama koje ne misle kao ona, u svim pogledima i segmentima zivota, pocev od sporta, kulture, politike i sl. Ali prosla su ta vremena vise.

Чича из Шумадије

03.05.2016 14:12

Фудбал је увек био прљава игра,л штпо фудбалери, штоп од савеза и УЕФА, старо праваило што је више новца, то је криминал већи... и ово окопријема КиМ то је само новац одлучио, уплаћен тамо где треба, остатак знамо. А наш председник, доживотни Т. Караџић, звали Платинија, дај Боже да се и он није уградио, а ФСС, кога брига за то.

donkihot

03.05.2016 14:14

Pa Vokri je stalno u Beodradu. Samo koliko kosta prijem Kosova.Sve ima svoju cenu.Pa Blater I Platini nisu slucajno suspendovani.

Goran

03.05.2016 14:59

Neverovatno koliko je region zatrovan. Umesto da se drzave bivse SFRJ pomazu i raduju uspesima svih, samo gledaju da komsiji crkne krava i da mu je sto gore. Mrznja kipti na sve strane, a posle krivi SAD, EU, Nato i Vatikan. Sve nase mudrijase pitam kako misle da grade dobre odnose sa Kosovom u kome jos ima Srba, ako im i oko fudbala ubacuju klipove? Ovde vlada opsta pokvarenost. Dok je Sloba sa policijom kinjio Siptare mi smo likovali. Kad su oni proterali Srbe s Kosova, radovali su se. Zlo.

Toni

03.05.2016 18:15

@Goran - Razuman pogled na dogadjaje. Cestitam ti prijatelju...

Afrim

03.05.2016 20:06

@Goran - Allall ti vera Gorane. Ti si reallan covek, svi imamo dušu bez obzira kojoj vjeri pripadamo.

alex

03.05.2016 15:33

Pa sta ste ocekivali Kosovo je drzava i normalno je da ulazi u svjetske institucije .

stevo

03.05.2016 16:10

Nije sramota ,sramota je bila u nedelju kad smo glasali za podrzavoaca kosova

Predrag

03.05.2016 17:51

Kažu da ču im Vučić, igrati centarfora!

boca 1103

03.05.2016 23:39

Cestitam... Drzava su u svakom smislu sta je sad cudno da ne bude i u fudbalskom smislu...

zoran miljkovic

04.05.2016 08:30

Мука ми је више од кукњаве, како званичника Србије, ФСС тако и новинара, стално је неко купио, неко је крив, а ми само кукамо као бабе.Људи јесте ли свесни да је то независна држава, и американци тактизирају, да би помогли да Србија још улаже у Косово.Ја се питам ко ће да одговара за оволика улагања у Косово, од проглашења независности.Колико будала у овој Србији невероватно.