teretana dizanje tegova bildovanje
Profimedia
teretana dizanje tegova bildovanje
Foto: Profimedia

Men's Health je objavio priču o muškarcu koji je doživljavao orgazam svaki put kada bi radio viseće podizanje nogu. Ubrzo potom, redakciji magazina javio se i veliki broj žena koja su doživele seksualni vrhunac tokom vežbanja!

Novinari ovog časopisa nazvali su ovaj fenomen korgazam jer su primetili da se on najčešće javlja pri izvođenju vežbi za jezgro (core).

Profesorka dr Debi Herbenik, stručnjak za seks, bila je intrigirana ovom temom, pa je istražila o čemu je reč. Zanimljivo, njeno istraživanje je pokazalo da je čak 10 odsto ljudi, bez obzira na pol, doživelo orgazam za vreme vežbanja.

Muškarci su, primetila je, najčešće uživali u korgazmu prilikom izvođenja zgibova, podizanja tegova, penjanja uz konopac i trčanja. Pored toga, oni su ovaj orgazam opisali kao intenzivniji, a mnogi uopšte nisu doživeli ni erekciju!

Ono što je možda još više zapanjujuće jeste da, pri tome, nije potrebno nikakvo trenje u genitalnoj regiji niti razmišljanje o seksu – do orgazma dolazi isključivo zbog forsiranja abdonimalnih mišića.

Naučnici još uvek ne razumeju kako je to moguće. Sudeći po nekim teorijama, reč je o stimulaciji unutrašnjih delova tela, kao što su nervni putevi, koji su povezali s postizanjem orgazma.