Limun
Shutterstock
Limun

Shutterstock

Limun, Foto: Shutterstock

Nakon što su inspektori u Srbiji utvrdili da je paradajz sa "korom koja nije za ljudsku ishranu", ipak bezbedan i da je došlo do greške na deklaraciji, nutricionisti su upozorili javnost da ipak postoji kora koju nikako ne bismo smeli da koristimo u ishrani.

- Sa sigurnošću tvrdimo da je taj paradajz bezbedan za ishranu. Reč je o tehničkoj grešci i propustu uvoznika, koji se inače bavi uvozom agruma, pa se na deklaraciji našao natpis “kora nije za ljudsku ishranu”", izjavio je Nenad Milojević, načelnik Fitosanitarne inspekcije ministarstva poljoprivrede.

Dakle, paradajz je bezbedan, ali postoji biljka koju koristimo, a čija je kora je zaista problematična.

Sećate se svih onih bakinih kolača sa rendanom koricom limuna i savršenih "zdravih" pića?

Ipak, nutricionisti upozoravaju da dobro razmislite pre nego što počnete da rendate agrume, jer kora ovog voća nije za jelo, a ne preporučuje se ni u kolačima, salatama ili dijetama.

Koktel Mohito Limun

Shutterstock

Koktel Mohito Limun, Foto: Shutterstock

Da bi se citrusi dugo održali svežim tretiraju se raznim pesticidima. Mnogi kada ugledaju svež, žut, sjajan limun misle da je zdraviji, ali on je samo puniji pesticida.

Kod svih vrsta agruma tokom dužeg skladištenja ili stajanja na trgovačkim rafovima može da dođe do truljenja koje izazivaju gljivice.

Zato se oni odmah posle berbe tretiraju fungicidima, kako bi se smanjili gubici.

Pranje vodom, pa čak i dugotrajno potapanje, ne može da uništi otrove iz ovih hemikalija. Korišćenje hipermangana ili nekog drugog dezinficijensa nema svrhe, jer on uništava ukus.

Domaćicama se preporučuje da radije upotrebljavaju fabričke aditive za kolače. Oni su zdraviji, jer takvi proizvodi su strogo kontrolisani i na deklaraciji bar tačno piše šta sadrže, dok zloupotrebe pesticida ima uvek i svuda. Direktno unositi toksične materije u organizam nikako ne može biti preporučljivo. Te materije su štetne za ljude, a već ih unosimo dovoljno iz svega što jedemo. Jesti koru koja je direktno tretirana pesticidima i u kojoj ima daleko najviše štetnih materija vodi u sigurnu bolest.

Tagovi

Komentari (3)

Pera Detlic

12.04.2018 14:37

Paradajiz sad limun sta da narod jede..

Цицка

12.04.2018 17:08

Код НЕПРСКАНОГ, ОРГАНСКОГ, , лимуна може све да се једе као и код таквих поморанџи . Приметила сам да када се ПРСКАНИ лимун опере , просуши и стави у фрижидер па чак и ако стоји у најлон кеси много ће дуже трајати него када се стави онако донет из радње . Обавезно пре цеђења га заколутајте у свим правцима притиснувши га руком одозго , исцедићете из њега и што има и што нема.

XXL

12.04.2018 18:42

Sad to kažete kad je toliko pelinkovca proteklo sa limunom i njegovom korom u kriškama?