spavanje gaće
Profimedia
spavanje gaće

Profimedia

Ilustracija, Foto: Profimedia

Vodeći britanski stručnjak na području spavanja i sna Nik Litlhejls tvrdi da je skoro sve što su nas učili o spavanju pogrešno!

On kaže da gotovo da ne postoji razlika između dušeka koji koštaju nekoliko stotina i onih od 1.000 evra, jer skoro svako može da okači reklamu "ortopedski", pošto je ta oblast loše regulisana.

Litlhejs tvrdi da vam je dušek previše tvrd ako, kada spavate na boku, imate utisak da vam glava klizi na dole, a previše mek, ako vam kuk upada u madrac.

Nik je imao šta da nam kaže i o jastucima, položaju u kom treba spavati, kao i kada zapravo treba ići u krevet.

- Poslednjih 30 godina posvetio sam svoj život spavanju. Konsultovao sam velike sportske zvezde poput Bekama i Kristijana Ronalda, pitao sam ih kako bolje spavaju, kada se više odmore, a ono što sam otkrio je da je velika većina priča o ispravnom spavanju obična glupost - kaže Litlhejs.

Dakle, za madrac je važno da vam odgovara, a ne koliko košta, za jastuk je bolje da bude tanji nego deblji, a što se tiče vremena odlaska u krevet, nije nužno da to bude pre 12, niti da spavamo osam sati.

Ovaj stručnjak kaže da je mnogo bolje poštovati sopstvene večernje rituale, tuširanje u određeno vreme, čitanje...

- San ima ukupno pet faza, ali bolje je imati četiri poštene, nego pet nikakvih, kaže Nik.

On je detaljno objasnio i u kom položaju treba spavati.

Dakle, nikako na leđima ili stomaku, isključivo na boku i to boku suprotnom u odnosu na stranu koja vam je dominantna. Ako ste dešnjak, spavajte na levom boku i obrnuto.

Ali to nije sve, kolena treba blago saviti, a kičma, vrat i glava bi trebalo da budu u istoj ravni.

A da bi to bili, između glave i dušeka mora da postoji praznina od najmanje šest centimetara, odnosno jastuk bi trebalo da bude debeo onoliko koliko vam je rastojanje između kičme u vratnom delu i ramena.

Prijatan san.