Kuća stradalog Jana Babjaka (48)
Robert Getel
Kuća stradalog Jana Babjaka (48)

Robert Getel

Kuća stradalog Jana Babjaka (48), Foto: Robert Getel

Sve se desilo nakon što je jedan deo cevi od cisterne, posle pražnjenja septičke jame, ostao u bunaru dubokom čak 12 metara. Prvo je po nju sišao vlasnik kuće, Babjak, ali se od otrovnih isparenja odmah srušio na dno. Šimo, koji je došao da isprazni bunar, pokušao je da mu pomogne i izvuče ga napolje. Nažalost, u tome nije uspeo, jer se srušio mrtav pored svog komšije.

 

U kući Babjaka juče je vladao muk. Niko od šoka nije mogao da dođe k sebi. Majka Erka nije imala snage da priča. Još ne veruje da je njenog sina stigla tako užasna smrt.

- Utučena sam! Ne mogu ništa da vam kažem! Strahota se dogodila... Da moje dete na takav način strada - rekla je plačući utučena majka. Babjakove komšije kažu da se u dvorištu ove kuće tog dana odigrala prava drama, koja je mogla da se završi kao još veća tragedija. Kada je Erka videla da su se njen sin i Šimo srušili u bunar, krenula je za njima, ali su je okupljenje komšije jedva sprečile u tome.

Jan i Mihal hteli da izvade crevo koje im je ostalo u bunaru

Robert Getel

Jan i Mihal hteli da izvade crevo koje im je ostalo u bunaru, Foto: Robert Getel

Porodica Šimo živi nekoliko ulica dalje od mesta pogibije. Ni oni nisu imali snage da ispričaju šta se dogodilo. Njihova komšinica M. L. bila je tog nesrećnog dana na ulici zajedno sa Mihalovom suprugom Anom kada su projurila kola Hitne pomoći. Kaže da je Mihal Šimo samo pre dve nedelje prodao berač i kupio cisternu u želji da pokrene sopstveni biznis i ne zavisi samo od zemlje. Iza sebe je osim supruge, ostavio ćerku Andreju i sina Jana, koji ima trojke.

- Kada je prošlo vozilo Hitne pomoći, ubrzo su javili da su poginuli ljudi koji su čistili septičku jamu. Njegova supruga Ana počela je da vrišti jer je znala da je njen Mihal bio tamo. Pola sata pre toga ispraznio je jednu cisternu i vratio se po još jednu i, eto, ostao je dole - kaže komšinica.

Ona je plačući objašnjavala kako je njen muž, koji je imao iskustva u ovom poslu, savetovao Mihala na šta sve treba da pazi kada čisti jamu, ali, nažalost, neiskustvo je na kraju ipak presudilo.

Puno otrova

- Jan je bio divan čovek, a nije se ženio. Dole im se zaglavila cev, pa su uzeli merdevine i pokušali da je izvuku. Problem je bio što je uzano i ozidano, a oni nisu znali da u takvim uslovima ne treba da silaze dole, jer je sve bilo puno otrovnih isparenja. Od toga su se odmah ugušili. Bilo je užasno, morali su da razbijaju beton i bunar kako bi došli do njihovih tela - kaže komšinica.

Save

Komentari (2)

voša

01.07.2016 13:45

Užas ...u tom gori što lično poznajem jednog od njih

ana

01.07.2016 16:38

zar nije skoro nesto slicno bilo u Kulpinu isto?