Zgrada
Profimedia.rs
Zgrada
Zgrada, Foto: Profimedia.rs

Naime, nacrt novog zakona o stanovanju o kojem se trenutno vodi javna rasprava, a čije se usvajanje očekuje do kraja godine, predviđa da će svi predsednici skupština stanara u zgradama sa 30 i više stanova koji žele da ostanu na toj poziciji morati da polože ispit za profesionalnog upravnika do Nove godine, u suprotnom, moraće da napuste funkciju. Takva odluka izazvala je oprečna mišljenja. Dok jedni smatraju da im ne treba „neko treći“ da im menja sijalice i vodi brigu o zgradi, drugi su apsolutno otvoreni za saradnju.

Zakon će doneti efikasan mehanizam upravljanja zgradama, znaće se ko njima upravlja, kakve su mu obaveze, a kakve su obaveze stanara stambene zgrade. Profesionalci će dobijati licencu od Privredne komore Srbije, koja će organizovati i polaganje ispita i voditi registar na njenoj internet stranici. Za sada se zna da je uslov najmanje srednja škola, poželjno je i iskustvo i volja za rad sa stanarima, a mogu se prijaviti sva fizička i pravna lica. Za razliku od predsednika kućnih saveta, profesionalni upravnici će potpisivati pravni ugovor na neodređeno vreme, primaće platu koju će finansirati stanari, najverovatnije po 300 dinara mesečno. Sa svoje strane, upravnici će imati obavezu da bar jednom godišnje polažu račun stanarima o svemu urađenom.

Međutim, oni koji sada obavljaju funkciju kućepazitelja ne gledaju blagonaklono na ovu novinu.

- Već 10 godina sam predsednica kućnog saveta zgrade sa 35 stanova. Mnogo toga smo uradili, okrečili zgradu i ulaz, postavili nove poštanske sandučiće, uveli automatsko zaključavanje vrata i senzorno paljenje svetla. Imamo savršenu čistačicu, zahvaljujući kojoj nam zgrada blista, i svi koji dođu u našu zgradu oduševljavaju se izgledom. Pitam se šta će nama profesionalni upravnik, kada funkcionišemo i bez njega - pita se Aleksandra M., predsednica skupštine stanara jedne beogradske višespratnice.

S druge strane, Aleksandar Ribać, generalni sekretar Udruženja „Klub predsednika skupština stanara“, objašnjava da će to sprečiti propadanje zgrada i omogućiti konačnu naplatu potraživanja za održavanje zgrada.

- Upravnici će imati obavezu da brinu o imovini van stanova, da se staraju o održavanju zgrade i parcele, da učestvuju u obnavljanju zgrade. Činjenica je da je kod nas svega 20 odsto zgrada u dobrom stanju i o kojima se vodi računa. Sadašnji predsednici kućnih saveta koji žele to i da ostanu mogu jednostavno da se prijave za licencu, ali će sada zbog toga imati obavezu da posvete više energije i vremena kako bi to opravdali. S druge strane, mnogi stanari često odbijaju da učestvuju u troškovima održavanja, a uvođenjem novom zakona neće moći to da odbiju jer će u suprotnom dug naplaćivati privatni izvršitelji - objašnjava Ribać, dodajući da u zgradama gde stanari u roku od 60 dana ne izaberu upravnika, opština će uvoditi prinudnu upravu, koja će sazvati stambenu zajednicu, koja će ga izabrati. Opština će te poslove prepustiti firmama na tenderima.

Zgrade koje imaju manje od 30 stanova moraće takođe da imaju upravnika, doduše, ne profesionalnog. On će takođe imati pravo na naknadu za rad, ali o tome će odlučivati skupština stanara. Mandat će mu trajati četiri godine, nakon čega može biti ponovo biran.

Komentari (16)

mr burns from simpsons

28.11.2015 20:23

ja cu da placam upravnika od povisice penzije/ povracanje one oduzete/..nema povisice? onda nista...moze li bajatim hlebom sa kontejera?

Darlinka

28.11.2015 20:35

Ovo se zove lopovska država. I ovaj budući zakon se pravi za nečijeg brata, šuraka itd. Iako zakon još zvanično ne postoji pojedinci već haraju gradom i presreću predsednike skupštine stanara. Dokle će više da prete izvršiteljima i da uteruju narodu strah u kosti? Samo nam još neki Hitler ovde fali.

lilit

28.11.2015 20:37

SNS, pa Moraju svoje članove da udome u državne firme

cobra

28.11.2015 22:13

Još jedan harač na grbači ovog našeg zatupljenog,osiromašenog i melanhoničnog naroda. Šta još treba da nam uvedu u zakonske okvire možda i " crnogorskog kuma " kao obavezno običajno pravo i kao šlag sudske izvršitelje. Ćuti samo ti ćuti i trpi narode.

teodor

28.11.2015 22:21

U zemljama gde je izdavanje (rentiranje) stanova vrlo razvijena delatnost i gde se citavi sistemi zgrada grade za izdavanje, sve do superluksuznih, zakonom je regulisano obavezno profesionalno upravljanje zgradom. Zgrada je sistem koji mora da se odrzava, ona je bez obzira na vlasnistvo, deo drustvenog bogatstva i ne sme biti prepustena nebrizi. Tuga je kad vidim u kakvom su stanju hiljade i hiljade zgrada u Srbiji! Dakle, sasvim je ok da zgrada koja ima vise od deset stanova, ima upravnika.

popo

29.11.2015 08:46

@teodor - KOMSIJAMA CE VLADATI UPRAVNICI SA LICENCAMA. Tacno tako. A sta ako neko nema SSS ali je clan SNS. Da li ce i za njega vaziti to ili ce preko noci dobiti diplomu i vladati...kako vi rekoste u naslovu. Ako je to u duhu reformi, ako je to zbog stanara i ako je to prvi put u istoriji-svaka cast na ideji i domisljatosti. Ja se nikad toga nebi setio a zivim u zgradi 45 godine. BRAVO

Pedja

29.11.2015 08:55

@teodor - @teodore pogledaj uplatnicu infostana pa onda pricaj. Odrzavanje zgrade se placa mesecno, taj novac ide na racun zgrade i koristi se za odrzavanja. Ukoliko nema dovoljno para na racunu zgrade, ona dobija "kredit" koji kasnije stanari otplacuju kroz uplatnice infostana. Kod mene u zgradi izvedebi radovi na krovu, podeljen iznos na stanare i rate ukalkulisane na uplatnice infostana. Prosto. NEgo potrebno je uhlebiti SNS botove koji ce biti otpusteni, isti slucaj sa silnim agencijama.

NIA

29.11.2015 11:43

@teodor - Teodore. Pa sami kazete "u zemljama gde je izdavanje.... citavi sistemi zgrada...". ALI OVDE SE RADI O NASOJ IMOVINI KOJU SMO KUPILI I PLATILI KROZ CENU STANA ! Mislim na sve ono sto se ovde sponminje. I kakva je razlika izmedju zgrede od 10 stanova saoko 2000m2 i zgrade od 32 stana sa 1500m2? Zakone je totalan promasaj, hteli su brzo da otvore 16000 radnih mesta za svoje clanove. Bice lepa plata, par zgrada i eto preko 1000 eurica.

Pedja

29.11.2015 08:49

"S druge strane, Aleksandar Ribać, generalni sekretar Udruženja „Klub predsednika skupština stanara“, objašnjava da će to sprečiti propadanje zgrada i omogućiti konačnu naplatu potraživanja za održavanje zgrada." Gospodin ocigledno nije upucen u materiju. ODRZAVANJE ZGRADA se placa svakog meseca, uracunato je na uplatnici infostana. Novac ide na zajednicki racun zgrade i sa tog racuna se vrse popravke i svi radovi na i u zgradi.

Perica

29.11.2015 09:03

Moja zgrada je kompletnoi u privatnom vlasnistvu, svi stanovi i sve pripadajuce zajednicke povrsine su u privatnom vlasnistvu. Po kom osnovu ce neki SNS bot meni da govori sta ja da radim sa MOJIM VLASNISTVOM? Zgrada je vlasnistvo stanara i po zakonu o odrzavanju zgrada samo skupstina stanara moze da odlucuje sta i kako da radi u zgradi, a ne neki SNS probisvet kome ce da prdne da treba da se skine ceo krov i postavi novi o trosku stanara i posao ce naravno da dobije surak/zet/brat

sale

29.11.2015 10:54

odavno ne procitah vecu glupost da imamo normalne plate i poslove pa da nam uvode ovakve harace nego narod gladan i zedan i sad ce umesto komsije Pere koji je zvao i prijavljivao kvarove infostanu a oni slali majstore za popravku to raditi upravnik sa licencom, ej licenca ko clan biblioteke.i za to ce nam traziti da mu dajemo platu e stvarno dolazi vreme kad pametan ucuti a budale i fukare smisljaju ovakve prevare srecom uskoro dolaze izbori pa narode Srbije glasaj za upravnika ili protiv.

NIA

29.11.2015 11:47

Zasto se ovoliko zuri sa ovim zakonom? Zasto nisu pozvani na javnu raspravu predstavnici zgrada vec su pozivani kucni majstori koji su jako zainteresovani za ovaj posao?

licencirani korisnik

29.11.2015 12:00

Još samo da uvedu licencu za "baba-seru" i onda imamo svi neku.Do sada su uveli licence za :instruktore obuke,kontrolore razne,pa sad ovu. Tako država puni budžet,a da prstom ne mrdne da narodu bude bolje.

Bojana

29.11.2015 12:10

Uskoro da ocekujemo i naplatu vazduha koji disemo. Bravo Vlado Srbije.

Miki

29.11.2015 12:29

Hoce ovim potezom da smanje nezaposlenost, iako je protiv Ustavno. Moja zgrada je u privatnom vlasnistvu. Ovo je kao i sa penzijama, jos jedan dokaz da je vlast nesposobna da uradi nesto pametno i da zemljom vlada organizovan kriminal. Ovim potezom bi nam i namestili spijune u nasoj zgradi koji bi skupljali informacije o nama. Zamislite samo, informacije o nasem politickom misljenju, o finansijskoj situaciji itd. Jednom recju SRAMOTA

valentina

03.12.2015 17:58

Samo smisljaju kako sirotinji raji da nametnu jos jedan harac! Odredili i cenu! Pa to nema ni u Svajcarskoj!