Dodik na jučerašnjem bogosluženju u Bnajaluci
Tanjug/AP
Dodik na jučerašnjem bogosluženju u Bnajaluci

Tanjug/AP

Dodik na jučerašnjem bogosluženju u Banjaluci, Foto: Tanjug/AP

List podseća da je Dodik izjavio da je bosanskim Srbima bolje da stvore jedinstvenu državu sa Srbijom i srpskim teritorijama na Kosovu, kojima bi se potom pripojila i Crna Gora i dodaje da je Dodik i ranije davao slične izjave, ali da je sada prvi put "tako otvoreno formulisao ideju 'velike Srbije'".

Komersant piše da je "senzacionalnu izjavu" Dodik dao uoči Dana Republike Srpske, koji međunarodna zajednica smatra nezakonitim, a Hrvati i muslimani diskriminacionim.

Muslimani, koji čine većinu stanovništva u BiH, kao i predstavnici međunarodne zajednice, strahuju da je posle septembarskog referenduma Dodik krenuo putem izlaska RS iz sastava BiH. Njegova izjava uoči praznika samo je potvrdila te bojazni, dodaje dnevnik.

Komersant ocenjuje da nastala situacija izaziva skoro neizbežno zaoštravanje konflikta lidera RS sa međunarodnom zajednicom.

List piše da diplomatski izvori u BiH kao najrealinuju opciju vide izolaciju Dodika i uvođenje sankcija RS, a u slučaju da do toga dođe, ocenjuje dnevnik, u konfrontaciju između Zapada i Dodika mogu biti uvučeni i Srbija i Rusija, na čiju podršku Dodik računa.

"Premijer Srbije Aleksandar Vučić je izbegao da prisustvuje Danu Republike Srpske, ograničivši se na čestitke, a uoči septembarskog referenduma jasno je stavio do znanja: Beograd ne podržava njegovo održavanje, mada i ne namerava da se meša u odluke bosanske braće", piše Komersant.

Dnevnik navodi da ni Moskva ne žuri da podrži Dodika, jer se posle njegovog septembarskog susreta sa predsednikom Vladimirom Putinom, Kremlj oglasio samo kratkim saopštenjem u kojem nema ni reči o referendumu, ni o podršci.

"U suprotnom slučaju, Rusija ne samo da bi dobila novi povod za svađu sa Zapadom, već bi i zauzela još jaču prosrpsku poziciju nego sama Srbija", zaključuje dnevnik.

Komentari (19)

Rade

10.01.2017 10:33

Sto pre da se RS odvoji od BIH ,jer sada je pravo vreme kad je Rusija na strani RS i Dodika i Srbija mora vise pomagati RS .

Predrag

10.01.2017 11:15

@Rade - Srbiju ne treba da se tiče RS. Dosta mi je vas "junačina" iz Hrvatske i BiH koji svi pobegoste u BG i NS.

Lilly

10.01.2017 10:34

Komersant je onaj pro NATO list u Rusiji koji tvrdi da Rusi nisu za Putina, da gladuju i slicno, a sami ih vidjamo i upoznajemo po svim turistickim destinacijama u svetu i u razgovorima saznajemo kako lepo i lagodno zive. nikad bolje kazu i sami.

Kvazimodo Sorabius

10.01.2017 10:47

Komersant je za Rusiju papirna Jelena Milic! Pa sta, neka izbije rat, da se konacno shvati da Bosna nije muslimanska imovina, niti turska kolonija, da muslimani nisu vecinski veca najveci, a da su Hriscani vecinski. Evropa ne zna sta hoce, ali zna sta nece: nece dzamahiriju u nedrima!

Vo Nguyen Giap

10.01.2017 14:47

@Kvazimodo Sorabius - Upravo tako. Pravi primerak anglo-cionističkog propagandnog medija. Svojevremeno je davao podršku kriminalcu M. Hodorkovskom i kućnom prijatelju Karla Bilta, Alekseju Navaljnom. Kada je psihopata Hodorkovski počeo da preti krvavom revolucijom u Rusiji, malo su se ućutali. Jedino što taj nazovi list ima veze sa Rusijom je lokacija redakcije. Inače, izgleda da je sve što Srbi rade, kontroverzno: Prvi srpski ustanak (tvrdi Branka Prpa), datum proslave Božića, Republike Srpske...

Goran

10.01.2017 10:49

Komersant-prozapadni ruski Informer I dokaz o slobodi stampe u Rusiji.

Ja

10.01.2017 10:57

Bosnjaci su vecina u Bosni, ali ne i u srpskom entitetu! Dovidjenja! Sto se vise budu gazila prava Srba u Bosni, pa cak i pravo da se zovu Srbi, to je sve veca verovatnoca da ce biti tog referenduma, pa kud puklo da puklo! Ko je lud da trpi da ga vekovima neko sikanira u njegovoj rodjenoj kuci?

aca021

10.01.2017 11:46

Ne znam smo kako Rusi mogu da pomognu, malo smo im daleko. Ne mogu da dodju do ovih krajeva a da nezarate sa pola sveta. Ljudi vama to izgleda nije jasno.

Ja

10.01.2017 12:58

@aca021 - A tebi izgleda nije jasno da se ratovi vise i ne vode prsa u prsa, vec napredim vojnim tehnologijama, a isto ti izgleda nije jasno da niko ni prstom nece mrdnuti zbog sake poturica i njihov radiklanih i maksimalistickih ciljeva!

mira

10.01.2017 12:08

Za pocetak ,proterajte sve mudzhedine iz Bosne i sa Kosova ,kao i paravojne formacije ,koje su sekle glave Srbima i drugima, i neka ostave izvorno stanovnistvo,iz popisa 1989 godine,pre raspada SFRJ.!Neka gradjani tih Drzava,mirne glave ,iskreni u srcu ,bez potezanja oruzja ,ljudski i otvoreno o svemu popricaju,bez uplitanja stranog faktora!Neka razmisljaju o mirnoj sadasnjosti i budcnosti svih narastaja.

Ja

10.01.2017 12:59

@mira - Sve su to lepe zelje, ali oni se i kriju iza stranog faktora jer im to omogucava da upravo sprovode sve sto ste napisali.

Edy

10.01.2017 13:28

Samo mi nije jasno ko bi to ratovao i dao svoj zivot ili svoje djete za neciju ideologiju nikad vise

Ja

10.01.2017 14:14

@Edy - Meni nije jasno ko uopste zeli da ratuje i ko stalno pominje rat! Srbi ili neko drugi?

ana

10.01.2017 14:14

valjda je logika da se rese onog kog se navodno plase ili je logika najpre da ga UTA;ANE. Sta bi ono dvoje da ostanu sami. Pobili bi se za mesec dana. Ko je Ssropski narod iz jedne drzave stavio u DVE NEKA RESI PROBLEM!!!!

ana

10.01.2017 14:16

moze biti i da se nasi ulojeni plase da nece moci vise da jasu Srbe sami jer ce stici niovi jahaci. Sve smo videli svbve znamo. Razvili su nam intuiciju do vidovidosti kao i uslovni reflex do gentskog zapisa.

UPOMOC

10.01.2017 14:20

kad zovem rodbinu u zavicaju mog oca zasto placam telefon nekoliko puta skuplje. Zatsto poismo i paket placam 10 puta skuplje nego kad smo bili ista drzava. Zasto su nam umesto puta sagradili rampe i prepreke pa umesto 5 sati putujemo 10 jedni do dugih. HOCU VOZ ZA REPUBLIKU SRPSKU: Necu da gledam zadrigusu kako rusi sve navodno gradeci puteve.

čarls bronson

10.01.2017 16:28

Mile ne bi rat ali ako treba može ,samo da spasi sebe ,jer ako nema nekog dešavanja pojuriće njega za sve pokradene stotine miliona ili maraka ili evra ,više se i ne zna čega ,jer toliko je pronevera i krađa bilo da će i najelitnijim finansijskim ekspertima trebati malo više vremena da dođu do približne cifre . Koliko voli svoj narod gurnuo bi ga opet u rat radi lične koristi ,a ratova bez pobednika je bilo previše .

Ana

10.01.2017 17:54

Na nas iz Srbije neka ne racuna! Mi dece nemamo za ludosti njihove.

Ja

11.01.2017 00:25

@Ana - Na vas iz Srbije ne racunam ni ja sto sam iz Srbije! Odavno vi obraza nemate!