Zaštitite ljubimce od krvopija
Shutterstock
Zaštitite ljubimce od krvopija

Shutterstock

Zaštitite ljubimce od krvopija , Foto: Shutterstock

Kako je sezona krvopija koje iz godine u godinu donose sve više problema ljudima i životinjama, nije čudo da je i ova podmukla bolest, koja je ranije bila retka, sve prisutnija.

Bez simptoma
- U prvih sedam meseci, dok ne postoje paraziti u srcu, gotovo da i nema simptoma ili se teško uočavaju. Kada se nastane u komori i plućima, postepeno se javljaju simptomi: brzo zamaranje, dahtanje bez vidljivog uzroka, suv kašalj u napadima, povišena temperatura, pas može da gubi na težini, a ponekad je primetan i tamno prebojen urin. Tečnost se vremenom nakuplja u grudnoj i trbušnoj duplji. Ponekad se pojavljuju i napadi slični epilepsiji, u toku kojih može doći do iznenadne smrti. Sve to su posledice proširenja desne, a kasnije i leve srčane komore i otežanog rada srca i pluća zbog prisustva parazita, ukoliko se stanje ne leči - objašnjava doktor veterinarske medicine Rodoljub Ćirić iz ordinacije “Spina”.

Dijagnoza i lečenje
On ističe da je, dok nema simptoma, jedini način da se postavi dijagnoza mikroskopski pregled razmaza periferne krvi, u kojem se uočavaju larvice. Psu se vadi krv, a rezultati su vidljivi već posle pet do deset minuta. Ukoliko se paraziti već nalaze u srcu, dalja dijagnostika uspostavlja se ultrazvukom i drugim medicinskim metodama.

Jedina potpuna terapija postiže se u prvih sedam meseci, kada se daje antiparazitik koji efikasno uništava larvice. Kardiološka terapija smanjuje simptome, značajno olakšava stanje i popravlja kvalitet života psa.

- Bolest je izlečiva, pogotovo ako se dijagnostikuje prilikom preventivnog pregleda, dok simptomi još nisu izraženi. Terapija mora da bude sistematična i uporna tokom perioda od sedam do 24 meseca. Postoji i terapija uništavanja odraslih parazita, koja je, doduše, mnogo manje bezbedna - ističe naš sagovornik.

Bolje sprečiti nego lečiti
Ako pas nije zaražen, sprovodi se preventiva slična mesečnom tretmanu protiv buva i krpelja, uglavnom u vidu spot-on preparata, koji se nanose na kožu, ili u vidu tableta. Na tržistu postoji dobar izbor, razlike su u načinu aplikacije, kao i u pojedinim komponentama, pa je najbolje konsultovati se s veterinarom. Treba kombinovati antiparazitike koji deluju protiv buva i krpelja sa preparatima koji deluju protiv srčanog crva...

- Najbolje je konsultovati se sa veterinarom kako bi se našlo racionalno, ekonomično i efikasno rešenje sa sve tri vrste parazita - zaključuje Ćirić. 

Komentari (1)

Ja

28.06.2016 12:40

A kako bi bilo da se redovno prskaju komarci, a ne da se iz godine u godinu puste da nas jednostavno zderu, i nas i pse? Koliko kosta dok svi mi kupimo preparate da zastitimo sebe, decu, pse? Mislite da su jeftini?