Helmut Kol
Profimedia
Helmut Kol sahrana

Tanjug/AP

Valteru Kolu nisu dozvolili da sahrani oca, Foto: Tanjug/AP

Dok su zastave u Berlinu bile na pola koplja, a unutar zgrade nemački političari odavali počast svom bivšem kancelaru Helmutu Kolu, nemački mediji su se bavili privatnim sukobom u Kolovoj porodici koji je eksalirao na dan komemoracije.

Naime, Kolov sin Valter je došao sa decom u porodičnu kuću i pred novinarima i svima onima koji su ostavljali cveće ispred kuće pokucali su na vrata nekoliko puta. Međutim, ulaz im nije bio dozvoljen i na kraju ih je udaljila policija. Moglo se čuti kako policija govori Valteru da ima zabranu pristupa posedu.

U Nemačkoj se zna da se Valter Kol nikada nije slagao sa drugom suprugom svog oca, Majke Kol-Rihter. Javna svađa se nastavila pošto je njen advokat objavio saopštenje u kojem je osudio Valterov dolazak pred kuću iako je znao da ima zabranu pristupa.

Valter Kol je medijima rekao da ga je razljutilo i ražalostilo to što je za smrt svog oca čuo na radiju, a s njim, kako kaže, nije nijednom razgovarao od 2011. godine. Te su godine razgovarali poslednji put i to telefonom.

Majke Kol-Rihter je neko vreme radila u kancelarovom kabinetu. Pomalo je kontraverzna figura u životu bivšeg kancelara, a kada se teško razboleo ona je bila ta koja je strogo čuvala pristup Helmutu Kolu.

Venčali su se 2008. godine, kada je Helmut Kol doževo tešku povredu mozga zbog čega praktično više nije mogao da govori. Majke je bila 30 godina mlađa od njega, a kada su se venčali Helmut Kol se prilično udaljio od svoje porodice.

Valter Kol je nedugo nakon venčanja optužio Majke da ga je izolovala od porodice i tu je počeo njihov sukob, a iste optužbe protiv Majke je izneo i Valterov mlađi brat Peter.