Kolinda Grabar Kitarović
Associated Press
Kolinda Grabar Kitarović

Associated Press

Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Associated Press

"Ako pogledate i sastav hrvatskog Sabora, nema ni jedne parlamentarne stranke koja zastupa neku fašističku ili ekspanzionističku politiku. Za razliku od toga u srpskom parlamentu imamo 21 poslanika koji tvrde da je zapadna granica Srbije na liniji Virovitica-Karlovac-Karlobag. I zato je čak i njihov predsednik na jednom skupu u Sarajevu izjavio da je to ozbiljan politički problem", rekla je Grabar-Kitarovićeva u emisiji "Iza zavese" HRT.

Srbija se naoružava, od koga se to brani?

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da na odluku Srbije da nabavi aviona Mig-29 ne gleda kao na trku u naoružanju, jer Srbija ima pravo da se naoružava i brani svoj vazdušni prostor, ali da bi volela da zna od koga se to Srbija brani.

"Nema ništa protiv njihove saradnje s Rusijom, ali njihove vojne vežbe moraju da budu transparentne, kao što su i NATO-ve. Volela bih da nas informišu šta žele da time postignu i od koga se to brane", rekla je Grabar-Kitarovićeva u emisiji "Iza zavese" HRT.

Ona je kazala da Hrvatska želi da u Srbiji ima "političkog partnera sa kojim će rešavati otvorena pitanja".

"Do teških pitanja još nismo ni došli. Ali, Srbija treba da promeni svoju retoriku jer nikome ne pomaže. Uvek sam za konstruktivni pristup, neću se vraćati u prošlost, Hrvatska je pobedila u Domovinskom ratu, Oluja je bila legitimna operacija, Srbija to neće da prizna, ali možemo da idemo dalje u našim odnosima", poručila je Grabar-Kitarovićeva.

Izjavila je i da je tokom nedavne posete SAD, za koju tvrdi da je bila službena i radna, sa novoizabranim američkim predsednikom Donaldom Trampom razgovarala "o odnosima sa susednim državama" Hrvatske.

"Razgovarali smo o odrednicama Trampove spoljne politike, o tome kako Hrvatska u njima može i mora da nađe svoje mjesto, o našim stavovima u otvorenim pitanjima u susedstvu i o odnosima sa susednim državama i njihovim integracijama", navela je ona.

Republiku Srpsku treba vratiti na zemlju

Hrvatska predsednica izjavila je da se "realno gledajući Republika Srpska ponaša kao zasebni identitet (u BiH) i skoro kao samostalna država".

"Mislim da ih treba po lako vratiti na zemlju", rekla je Grabar Kitarović.

Predsednica Hrvatske tvrdi da "Republika Srpska nije nastala 9. januara (1992), nego je nastala na temelju Dejtonskih sporazuma".

"Celi taj datum je ne samo veliki falsifikat nego opet provokacija i jedan veliki mit koji se stvara", smatra Grabar-Kitarovićeva. Ona napominje da je (predsednik RS) Milorad Dodik najavio referendume koji bi mogli da dalje destabilizuju BiH.

"Međunarodna zajednica je reagovala, ali ne dovoljno čvrsto, i tu su moji napori u medjunarodnoj zajednici da se obrati pažnja na BiH. Treba da se napravi nešto dobro, unapred spreče potencijalni sukobi bilo kakvih razmera", poručila je hrvatska predsednica.

Grabar-Kitarovićeva kaže da je "shvatila da politika Trumpove administracije neće smatrati prostor jugoistoka Evrope i Hrvatsku kao jedan od svojih velikih prioriteta jer tu nema rata i nema turbulencije".

Fokusiraće se na Siriju, na Irak, Iran, na odnose s Rusijom i zbog toga je nužno uporno stavljati naglasak na prostor jugoistoka Evrope. Jer ako SAD i EU izgube fokus, postoji velika verojatnoća da će se i dalje komplikovati odnosi među državama i da će se proces pristupanja članstvu EU i NATO nama susednih država još više usporiti", ocenila je hrvatska predsednica.

Ona je dodala da Hrvatska "mora da se pozicionira kao sagovornik, kao susedna država koja može da radi na stabilnosti i bezbednosti u regionu".

Grabar-Kitarović je izjavila da je "Hrvatska nastala na temeljima borbe sinova ustaša i partizana", iako je u istoj emisiji HRT-a kazala da "odgovorno tvrdi" da "u Hrvatskoj ustaštva i fašizma nema", istovremeno ocenivši da "mir i stabilnost na ovim prostorima neće vladati večno".

"Hrvatska se mora usredsrediti na sadašnjost i budućnost. Prestanimo da raspravljamo o prošlosti. Moderna Hrvatska nastala je na temeljima borbe i zajedništva sinova i kćeri ustaša i partizana i taj koncept zajedništva koji je promovisao predsednik Franjo Tuđman je nešto najvrednije u njegovoj politici i nešto što treba promovisati i dalje", rekla je predsednica Hrvatske.

Ocenila je da su novi su izazovi pred Hrvatskom.

"Nemojmo da se zavaravamo da će mir i stabilnost na ovim prostorima vladati večno", kazala je Grabar-Kitarović.

Komentari (10)

mia bellla signora

11.01.2017 22:37

Osim sto je oslepela,totalno je izgubila orijentaciju... a koja drzava najvise koci evrointegraciju nase zemlje...? skinite je s vlasti i posaljite u Ameriku da se slika s Trampom..

Чича

11.01.2017 22:43

Мора шешељ под хитно да јој утера добро а истера зло. Јадна кад је запуштена." Oлуја легитимна". Какве се траве напасла

meda

12.01.2017 00:16

@Чича - Bunike.

zoran BB

11.01.2017 23:31

Gospođa Kolinda nesme da prizna zbog hrvatske javnosti ( opašće joj rejting ), ali i maloj deci je jasno da se u Hrvatskoj povampiruje ustašluk . Na stadionima bruji " za dom spremni " , pa Tompsonove pesme , itd . A što se tiče naše političke scene , Šešelj i ostali ratni huškači odavno su poraženi i više ne pominju liniju Karlobag - Karlovac - Viroviticu . Sad je na sceni aktuelno turbo bogaćenje u siromašnoj Srbiji .

Zare

12.01.2017 04:30

Gospođa je sasvim u pravu u Hrvatskoj nema ustaštva niti fašizma! U Hrvatskoj ima samo neoustaštva i neofašizma.

zagor

12.01.2017 06:59

E jadna pacenice!!

Sneza

12.01.2017 14:08

Koliko god mnogima izgledalo jos uvek bez veze i glupo primeti se napredak Srbije. U Srbiji samo narod treba da cuva i podrzava svoju robu, proizvodjace i nude svoje usluge. Hrvatska i ako je u EU nije nista bolja i jaca od Srbije. Srbija treba da ima sve svoje pa tako i oruzje. Lepo je sto se rasputuju za nase stvari ali primetno je da im neprija jacanje nase Srbije!

nesa

12.01.2017 18:32

jesmo izgubili rat ali ne na bojnom polju nego za zelenim stolom.a sto se rata i pobede tice necemo da pominjemo vukovar i sve do osijeka.to svi hrvati znaju zato se tako ponasaju.

Драгомир

13.01.2017 10:38

@nesa - Тамошњи срби су рат изгубили на бојном пољу!Овде код нас у Србију је прво утекла војска па је тек народ дезертиро! И крај приче!

Драгомир

13.01.2017 10:47

ИСТИНА ЈЕ ДА ДАНАС У ХРВАТСКОЈ НЕМА УСТАШТВА ИЛИ ТИ ФАШИЗМА!Успевају да га по два пута месечно искорене!Сваке године! ... Ел знате да у нападу на Русију са немцима где су усташе ишли ,,добровољно по наређењу,, важили су за велике кукавице.Успешно су палили руска села и убијали русе а у борбама су се предавали.Због говора немци су прво мислили да су то руси издајници!