Kolinda Grabar Kitarović
EPA/Alexander Zemlianichenko
Kolinda Grabar Kitarović

EPA/Alexander Zemlianichenko

Kolinda Grabar Kitarović, Foto: EPA/Alexander Zemlianichenko

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović posetila je danas fabriku Borovo, koja između ostalog proizvodi "žute zenge", obuću koju su u ratu nosili hrvatski vojnici, a koje je ona imala u koloni tokom obeležavanja godišnjice pada Vukovara.

"Drago mi je da je nakon kolone sećanja jako puno ljudi u zemlji i inostranstvu prepoznalo vrednost i kvalitetu proizvodnje Borova", kazala je Kolinda Grabar Kitarović.

Predsednica je obišla pogone Borova, a posebno se zadržala razgledajući "žute zenge", koje je nosila u prošlogodišnjoj vukovarskoj koloni sećanja 18. novembra, a koje su tokom rata nosili "branitelji Vukovara u obrani toga grada 1991. godine", prenela je Hina.

Grabar Kitarović je rekla i da svojom posetom Borovu želi da da podršku podsticanju domaće proizvodnje i otvaranja novih radnih mesta u Borovu, Vukovaru i celoj Slavoniji, Baranji i Sremu.

Rekla je i da će poslepodne u Ilogu upriličiti prijem povodom godišnjice međunarodnog priznanja Hrvatske i završetka procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja te da očekuje da će se prijemu odazvati većina ambasadora akreditovanih u Zagrebu.

Upitana šta očekuje od najavljene posete BiH, odgovorila je da u prvom redu očekuje pomak u bilateralnim odnosima.

Komentari (3)

Joker

15.01.2018 22:04

Ovakvih zimskih cipela ima i u Srbiji pa ih ne zovu cetnicke. Ranije smo takve vrlo slicne zvali "kanadjanke". Veoma dobre za sneg i vtlo trajne.

keja

16.01.2018 08:41

@Joker - U Borovu su s proizvodnjom žutih čizama započeli tijekom 1985. godine. Prethodno su dobili narudžbu od strane američke tvrtke Royce Shoes, a bila je namijenjena nošenju u tamošnjim pustinjsko-planinskim područjima gdje vladaju estremno visoke temperature, dok noću temperatura zraka naglo pada. S obzirom na potrebnu tehnologiju, žuta se čizma proizvodila u pogonu Poly, koji je tijekom rata razrušen te više ne postoji...

keja

16.01.2018 08:44

Predsjednica jedne države potiče proizvodnju svoje zemlje, što tu ima čudno pa makar to bile i čizme. Bolje i to nego da reklamira proizvodnju HS-Produkta...