Kolinda Grabar Kitarović
Profimedia
Kolinda Grabar Kitarović

Profimedia

Kukaće Plenković kad ga Kolinda dohvati, Foto: Profimedia

Predsednica Kolinda Grabar Kitarović odlučila je da prekine boravak u Austriji, gde prisustvuje trilaterali - Slovenija, Austrija i Hrvatska, a uoči polaska za Split ona je rekla:

"Mislim da ćemo iz ovoga moći da naučimo važne lekcije. To je ono što celo vreme govorim treba nam sinergija i koordinacija. Oružane snage su možda mogle izaći i ranije na teren jer je opseg požara bio toliki da je bila potrebna svaka ruka", rekla je predsednica i svoju tvrdnju ponovila još jednom:

"Vatrogasci jesu najstručnije obučeni za gašenje požara, ali mislim da je možda trebalo poslati vojsku ranije. Pustite mi da odem u Split i tamo čujem više detalja, detaljnije ću moći da govorim nakon što vidim šta se na terenu zbivalo", rekla je Grabar Kitarović.

Premijer je Andrej Plenković rekao je ranije danas u Splitu da nema potrebe za međunarodnom pomoći i da su sve službe reagovale "baš kako treba".

Utvrdio je i da je vojska došla na vreme, ali se predsednica s njim očito ne slaže.

Grabar Kitarović je zahvalila na ponuđenoj pomoći u gašenju požara, a potom i vatrogascima koji su požar lokalizovali, kao i građanima koji su im u tome pomagali.

"Zahvaljujem vatrogascima, Oružanim snagama Republike Hrvatske i svim građanima koji su naporno radili u borbi protiv požara. Uz nadljudske napore požar je stavljen pod kontrolu. Vremenski uslovi nisu nam išli na ruku, ali ipak je uložen maksimum u spasavanje ljudskih života", rekla je, preneli su hrvatski mediji.

Ona je dodatno prokomentarisala situaciju na požarištima, opovrgnuvši tvrdnje gradonačelnika Splita Andra Krstulovića Opare (HDZ), koji je ranije rekao da nije kritikovao rad službi.

"Sinoć sam razgovarala sa splitskim gradonačelnikom koji je izrazio određeno nezadovoljstvo u komunikaciji između službi. Upravo sada idem u Split na sastanak kriznog štaba", rekla je predsednica.

Opara je, naime, odbacio ranije danas na konferenciji za novinare premijera Plenkovića, da je kritikovao službe.

"Nisam ja to rekao", dobacio je Opara novinarima, a premijer je tek kasnije dodao kako je normalno da on kao novi gradonačelnik promatra funkcioniranje službi.

Komentari (3)

jug

18.07.2017 14:14

Umesto da kupuju Kanadere za gasenje pozara, oni kupuju borbene avione. To se isto odnosi i na CG.

Bg

18.07.2017 14:19

@jug - tačno tako! Sledece god. bice isto bez organizacije i sa novim pozarima!

ŠTA JE TO

18.07.2017 14:21

ČUPAVO KADA JE SVE IZGORELO?