Komemoracija Miloradu Mandiću Mandi
Vladimir Živojinović
Komemoracija Miloradu Mandiću Mandi

Vladimir Živojinović

Komemoracija Miloradu Mandiću Mandi, Foto: Vladimir Živojinović

Komemoracija je počela minutom ćutanja i pesmom "S one strane duge".

Prisutnima se prvi obratio reditelj Milan Karadžić.

- Kada je igrao svoju prvu ulogu nisam mogao ni da sanjam da će biti ovakav glumac. Manda će trajati među nama zauvek. Sve uloge igrao je za ljude, decu i sve one koji su znali kakav je on glumac. Mi znamo sve cene koje je morao da plaća u Buhi i oko Buhe, živeo je živote svih nas, zapostavljajući svoj. Svaku ulogu koja mu je poverena odigrao je briljantno. Sve može i ume Manda. U sve što radi verujemo sem u njegovu smrt. Tvoj ostanak sa nama je poetska istina - rekao je reditelj.

Komemoracija Miloradu Mandiću Mandi

Vladimir Živojinović

Milan Karadić, Foto: Vladimir Živojinović

Posle njegovog govora pročitan je telegram koji je poslao najbolji teniser sveta Novak Đoković.

"Bila je čast poznavati takvog čoveka i glumca. Iskreno saučešeće. Novak Đoković sa porodicom."

Pored Novaka, telegram saučešća poslali su Lula i Miljko, supruga i sin Bate Živojinovića.

Pristutnima se obratio sekretar za kulturu Vladan Velisavljević:

- Bio je lider kulturnog života. Verovao je u rekonstruisanje svoje kuće i prikupio je velika donatirska sredstva. Na takvim ljudima leži sve. Sada kada je otišao s one strane duge uzećemo njegovu želju i viziju kao amanet, a kada obnovimo Buhu, pozorište će imati svog upravnika koji bdi. Zbogom umetniče i prijatelju.

Goran Jevtić je rekao da je Manda bio "najveći Petar Pan od svih".

- Stalno je bio nasmejan i stalno mu je bilo važno da smo mi dobro. Ta briga za nas, napravila je čvrtstu porodicu. Mi smo uradili sve kako bi ti rekao, nadam se da nećeš biti ljut. I kad završimo pozorište ostaće nam da se sećamo tebe. Hvala ti za sve što si učinio za nas, ti si naš kapetan i bez obzira što si poslednjeg odigrao kapetana Kuku nema veze, jer si ti bio najveći Petar Pan od svih nas. Putuj kapetane, nećemo te izneveriti, večno ti hvala i volimo te - kazao je Jevtić.

 

Radoš Bajić rekao je kako mu se Manda žalio da je umoran.

- Nebesko sazvežđe glumaca danas postaje bogatije. U Petlovcu su se oglasila crkvena zvona. U Beogradu neverica. Otišao je u večnost. Otišao je prerano u punom uzletu. Dan pre smrti palili smo sveće za najmilije i decu - rekao je Bajić.

Od Mande se oprostila i Anica Dobra.

- Manda je moj drug još od školskih dana. Započeli smo karijere zajedno u filmu već viđenom. Dogovorili smo se da se ljubimo u filmu takozvanom Mandinom tehnikom, muljanje na prazno, a nakon toga mi je šapnuo "nemoj sad da pričaš da se nismo ljubili". Čak i ova banalna crtica iz života govori koliko je Manda brinuo više o drugima nego o sebi. Film "Ivkova slava" nam je dao njegovu omiljenu pesmu "Nesanica". Ajmo prijatelji da ga se setimo kad god je čujemo i da se setimo da se sada odmara - rekla je glumica i prisetila se poslednjeg susreta sa Mandom:

- Poslednji put smo se sreli ispred pozorišta. Tako mi je srčano pričao o jednom stepeniku u Buhi, kako je želeo da postavi da bi scenografija mogla lakše da se unosi, a nisu mu ga dali. Imati meko srce u današnjem svetu je hrabrost. Nosio je istinu u svojim plavim očima. Mando, hvala ti što si čuvao nas i izvini što mi nismo čuvali tebe. I dalje si deo našeg sveta, dragi, dobri Mando. Slava mu za sve što je dao.

 

Nikola Đuričko prisetio se najemotivnijih trenutaka koje je proveo sa Mandom, a Andrija Milošević oprostio se od velikog glumca rečima pesme Volta Vitmana "O kapetane moj".

Na samom kraju komemoracije na binu su izašla deca iz pozorišta "Boško Buha", koja su igrala sa Mandom u njegovoj poslednjoj predstavi.

- Kada sam prvi put uz tebe stao na daske bio sam dečak. Nažalost, pre tri dana, kao mladić, stao sam uz tebe poslednji put. Hvala što si bio deo mog odrastanja. Hvala na svim predstavama u kojima smo igrali. Hvala i na "Petru Panu". Tu priču nikada nećemo zaboraviti. Mi smo izgubljeni dečaci, izgubljeni gusari. I ponosni smo na to. Mi zauvek ostajemo tvoji. Tu se ništa neće promeniti - poručili su Mandi najmlađi članovi pozorišta "Boško Buha".

 

Mladim glumcima potom su se pridružile njihove starije kolege i svi zajedno su se oprostili od Milorada Mandića uz gromoglasan aplauz koji je trajao nekoliko minuta.

Komemoracija Miloradu Mandiću Mandi

I. Tubin

Narodno pozorite je bilo malo da primi sve koji su hteli da se oproste od Mande, Foto: I. Tubin

Komemoraciji je prisustvao veliki broj Mandinih kolega, koji se se u suzama oprostili od "večitog dečaka". Bili su Mandin kum Dragan Bjelogrlić, zatim Dragan Petrović Pele, Nikola Kojo, Nenad Okanović, Dragan Vujić Vujke, Dejan Lutkić, Ljiljana Stjepanović, Feđa Stojanović, Mirka Vasiljević, Boda Ninković, Saša Mirković, Andreja Mladenović, Goran Vesić i drugi.

 

Većina prisutnih se posle komemoracije okupila ispred pozorišta "Boško Buha", koje je takođe odalo počast svom direktoru.

Na video-bimu su bile prikazane najupečatljivije scene Milorada Mandića, praćene pesmom "S one strane duge".

Trg Republike, pozorište Boško Buha

Isidora Tubin

Trg Republike, ispred pozorišta Boško Buha, Foto: Isidora Tubin