Šećer u kocki
Shutterstock
Šećer u kocki

Shutterstock

Šećer u kocki, Foto: Shutterstock

 

Ovo predstavlja zaokret u poslovanja Miodraga Kostića, za kog je do sada važilo da je srpski "kralj šećera".

On bi sada bi mogao da postane "kralj hotela", s obzirom na to da novac od prodaje šećerana namerava da uloži u ugostiteljstvo i poljoprivredu u regionu, piše "Blic". Kostić već sada ima nekoliko hotela u Portorožu, Beogradu, Budvi, ali i na Kopaoniku i Fruškoj gori.

U "MK grupi" ističu da je razlog za prodaju šećerana to što će 2017. godine u Evropskoj Uniji biti sprovedene radikalne mere u indistriji šećera.

"Kvote će biti ukinute, što znači da će svaka šećerana imati mogućnost da proizvodi šećer bez ograničenja. Ovo će voditi do značajnih promena i samo najproduktivniji evropski proizvođači će imati perspektivu. Zbog toga 'Sunoko' vidi svoju budućnost sa najvećim proizvođačem u Evropi. Od ovog partnerstva imaće koristi proizvođači jer će biti doneto novo znanje, koje će im omogućiti i podizanje prinosa, održivost i izvesnu budućnosti. Osim toga, 'Sunoko' će u srpskim fabrikama šećera povećati proizvodnju i izvoz", navodi se u saopštenju Kostićeve kompanije koje objavljuju "Novosti".

U "Agrani AG" za "Blic" su istakli da nameravaju da preuzmu većinski deo "Sunoka", jer im je cilj da prošire svoje tržište na zapadnom Balkanu. Svoje planove bi mogli da ostvare sa "Sunokom" u svom vlasništvu, jer je ovo preduzeće vodeći proizvođač šećera u jugoistočnoj Evropi, sa nekoliko šećerana u Srbiji i proizvodnjom od oko 300.000 tona šećera godišnje.

Komisija za zaštitu konkurencije nedavno je nastavila postupak ispitivanja koncentracije kompanije "Sunoko", posle kupovine preduzeća "Star šećer" iz Sente. Ovom transakcijom "Sunoko" bi istovremeno stekao i kontrolu nad njegovim zavisnim društvom, šećeranom TE-TO iz Sente. Komisija je utvrdila da bi sprovođenjem prijavljene koncentracije društvo "Sunoko" dodatno učvrstilo svoj položaj na tržištima otkupa šećerne repe i proizvodnje i prodaje šećera.

Komentari (1)

VODJA

03.07.2016 21:26

NJEGA TAKODJE CEKA ZATVOR ,PA HOCE SVE POKRADENO OD NARODA DA SPISKA