Bolnica Laza Lazarević
Alo!/Dejan Briza

 

Bolnica Laza Lazarević

Alo!/Dejan Briza

Bolnica, Foto: Alo!/Dejan Briza

Zbog pokvarene opreme u bolnicama, nedostataka lekara i kilavog zakazivanja pregleda preko integrisanog zdravstvenog sistema IZIS, u aprilu 21 zdravstvena ustanova u Srbiji neće primati pacijente na specijalističke preglede, niti će raditi neophodna snimanja i analize.

IZIS ne zna kad je praznik

Snežana Ranković iz Uba devetog aprila poljubila je vrata u Kliničkom centru Srbije, gde joj je bio zakazan pregled kod neurologa.

- Stigla sam u KCS na pregled, ali portir mi je rekao da neurolog ne radi zbog praznika i da nisam jedina koja se vratila kući neobavljenog posla. Izgleda da doktori znaju za praznike, ali program IZIS ne zna - kaže ona za „Alo!“.

I Snežana N. (63) kaže za „Alo!“ da je prošlog četvrtka tri puta zvala KCS, gde joj je pregled audiologa 27. marta zakazan za prvi maj.

- Dobila sam odgovor da ću verovatno biti primljena posle praznika - kaže ona.

Direktori bolnica u kojima su svi termini za neophodne preglede popunjeni i ka kojima gravitira čak pola miliona građana Srbije kažu da ovo nije prvi put da se zdravstveni sistem ukoči, kao i da će u maju samo pacijenti koji budu imali sreće stići u ordinacije.

Najgora situacija je, po svemu sudeći, u Beogradu, o čemu svedoči i naša čitateljka Milena Matić. 

- Više od šest meseci čekam uput za fizijatra. Ne za sebe, već za dete. U pubertetu je, ima ravna stopala i krivi joj se kičma. Nisam ga još dočekala. Svakog puta kad zovem, doktorka mi kaže da nema slobodnih termina, i tako od oktobra. Imam utisak da je naš zdravstveni sistem tako koncipiran da te umori da bi na kraju odustao ili otišao kod privatnika - kaže ona.

Njene reči potvrđuje i doktorka Nevenka Dimitrijević, lekar opšte medicine u Domu zdravlja, koja kaže da pacijenti po nekoliko puta dolaze samo da zakažu svoj pregled kod specijaliste, ali i da se svi termini vrlo brzo popune.

Dr Miroslav Stojanović, direktor Zdravstvenog centra u Zaječaru, gde se leči preko 100.000 ljudi, navodi da u Zaječaru nije toliki problem u zakazivanju pregleda preko IZIS-a, već u manjku kadrova i kvaru aparata.

- Imamo čak četiri odeljenja u kojima radi po jedan specijalista. Kako mislite da se organizujemo? Nismo mađioničari. Trenutno nam ne radi CT skener, angiosala, tri rendgena i mamograf! Puka je demagogija da nema dovoljno termina za preglede pacijenata! Nama je propisano 15 minuta po pacijentu. Svaki specijalista tokom radnog vremena mora da pregleda po 28 pacijenata. Moji ih pregledaju čak po 40! I opet nemamo slobodnih termina - naglašava on.

Ništa nije bolja situacija ni u užičkoj bolnici ka kojoj gravitira ceo Zlatiborski okrug ili oko 336.000 stanovnika.

- Tačno je. Nema mesta za preglede u aprilu. Termini se vrlo brzo popune, jer kod nas šalju pacijente iz celog okruga. Prošlog ponedeljka dali samo termine za april, a oni su u utorka već bili popunjeni. Doduše, hitne slučajeve pregledamo čim stignu - navodi dr Karganović.

U Jagodini, kako saznajemo, pacijenti neće moći kod oftalmologa, a ni kod interniste oftalmologa.

Spisak ustanova bez termina za april

- Dom zdravlja „Milorad Mika Pavlović“ Inđija

- Dom zdravlja Obrenovac

- Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine Novi Sad

- Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije Novi Beograd

- Opšta bolnica „Đorđe Joanović“ Zrenjanin

- Opšta Bolnica „Stefan Visoki“ Smederevska Palanka

- Opšta bolnica „Sveti Luka“" Smederevo

- Opšta bolnica Aranđelovac

- Opšta bolnica Gornji Milanovac

- Opšta bolnica Jagodina

- Opšta bolnica Kikinda

- Opšta bolnica Novi Pazar

- Opšta bolnica Petrovac

- Opšta bolnica Požarevac

- Opšta bolnica Senta

- Opšta bolnica Sremska Mitrovica

- Opšta bolnica Subotica

- Opšta bolnica Šabac

- Opšta bolnica Užice

- Opšta bolnica Valjevo

- Zdravstveni centar Zaječar

 

Komentari (18)

pacijent

12.04.2018 19:50

Sistem zakazivanja od 1-5. je UZASAN!!!!!! Zasto da se ne zakaze kad covek ode kod lekara zbog bolesti a ne da ceka i ponovo ide od 1-5.?Pa ako nestane termina ponovo sledeceg meseca od 1.-5. Gore nikad nije bilo!

Anonimna kokoška

12.04.2018 22:00

Ok, nije kolaps jer kolaps znači da je cela ustanova prestala iznenada sa radom. Što naravno nije (a kamoli 21 ustanova odjednom). Da je jadno stanje u celoj državi, jeste, pa čak i u Beogradu. Da je oprema zastarela, da je nema dovoljno i da nema dovoljno lekara za sve je čista realnost. Tih par činjenica svi znaju ali niko ne želi da prizna jer svi imaju knjižice i svoja prava a za druge ih briga. Svi zahtevaju da se leče u Beograd i preskaču svoje lekare i ustanove jer misle da to zaslužuju.

za kokosku

13.04.2018 08:27

@Anonimna kokoška - E pa nije tako. Ni u drugim gradovima ne mozete doci do lekara. U Pozarevcu je haos. Mozes slobodno da umres nikoga to ne interesuje. Sramota sta se radi. Nikad gore nije bilo a nadlezne bas briga. Bolje lece zivotinje nego ljude.

petarleskovac

12.04.2018 23:17

Nije kolaps samo u bolnicama, kolaps je uopste u zdravstvenom sistemu Srbije gde je posle praznika ,ns uskrs mislim,nastala takva guzva po domovima zdravlja,opsta medicina nije mogla da primi sve pacijente kojima je trebao pregled,neki lekari su blii na odmorima,bolovanjima,drugi lekari nisu mogli da prime toliko pacijenata i pored zakazanih pegleda je bio haos,,tako je bilo 10 aprila u starom uredu u Leskovcu,pacijenti su psovali ,pretili, ali ko ih slusa,niko,,kazu zdravstveni sistem ne valja

Mira

12.04.2018 23:42

Zasto ne predocite pacijentima njihova prava. Osim za one preglede i intervencije za koje se formira lista cekanja, a to su pregled skenerom, magnetna rezonanca, ugradnja kuka, kolena, sociva i neke intervencije na srcu, svi ostali pregledi moraju biti omoguceno u okviru mesec dana. Ukoliko nema termina, duzni ste da dobijete uput bez termina, a onda vam specijalista mora izdati potvrdu da nije u mogucnost da obavi pregled u tom roku. Sa tom potvrdom i racunom od privatnika odlazite u RFZO

aca021

13.04.2018 06:50

@Mira - Ovo sto ste napisali je sve teoretski tacno, postoji ali koji srecu kvari, a to je da kada dobijete uput od svog izabranog lekara i odete kod specijaliste da zakazete nemozete ni da ga vidite. Prepreka sestra kojoj ne pada napamet da ga zove ili da izda bilo kakvu potvrdu. Kod zastitnika pacijenata dobijete sleganje ramenima i odgovor da on tu nista nemoze. Da se razumemo zastitnik je njihov covek.

Mira

12.04.2018 23:44

Nastavak..odlazite u RFZO i refundirate novac. Jos jednom-uput na 30 dana, potvrda da ne mogu da vas pregeldaju u tom orku, odlazak kod privatnika, trazenje racuna od njega, refundiranje u RFZO. Insistirajte da dobijete potvrdu. Ukoliko je ne daju, potrazite zastitnika prava pacijnata. Nisu lekari krivi sto ih ima malo, a potrebe za njima su velike.

Tina

13.04.2018 07:17

@Mira - Samo ima jedan problem: ne postoji potvrda, nema taj formular, nema protokol za to.

Neko

13.04.2018 07:20

Odem na zakazani termin. Doktor izašao iz dežurstva. Zašto je dao termin? Mora zbog ministarstva. U tom periodu nije imao raspored dežurstva za sledeći mesec. Nesposobni rukovodioci birani po partijskom ključu.

Sasa

13.04.2018 07:24

fale lekari,uciteljice,profesori,profesijalna vojska itd.Pa normalno da ih nemamo.Znanje se placa.Neko kod privatnika,neko u inostranstvu,vojska saraduje sa dilerima.Tamo gde ima para tamo ima strucnjaka i radnika.Dali ocekuju da ce neko da radi za platu od 30000 do 80000 dinara

Колпортер

13.04.2018 08:03

РАСПАД СИСТЕМА!!! Тражили сте гледајте,камо среће да је само здравство. Навикла господа на леп живот, добра кола,плате,станове,путовања. Када имаш плату 80-120.000 динара мало ти је,а!? Е па види како живе они са 20 и мање а црнчилли су 35 година негде. Држава вас ишколовала а ви јој тако враћате,срамота. Коме се не свиђа,зна где је капија,тако каже приватник! Корупција на све стране,видим што сви лоше живе,приватне клинике само ничу,од чега!?

Zoran

13.04.2018 16:54

@Колпортер - Kolporter,ja vidim samo tvoju pljuvačinu.Ajde reci neku pametnu kao predlog poboljšanja.Nemaš pojma jel tako.A li pljuvati znaš.Bolje začepi.

Klinički

13.04.2018 08:55

Dom Zdravlja Palilula ne može da zakaže scintigrafiju štitaste žljezde u Kliničkom centu.Nema mesta. I tako, novembar, decembar, januar, februar, mart,...i sada april!!!! Dobila sam mišljenje specijaliste u Gradskoj bolnici još u septembru 2017, ali ne mogu da dođem do Nuklearne medicine u KC. Kaže mi doktorka opšte prakse koja bezuspešno pokušava da mi zakaže pregled u KC, da odem tamo i da molim. Lečila sam se kod doktora Rubena Hana u KC, dok je bio živ, 30 godina, a sada ne mogu do KC!

Zaza

13.04.2018 09:06

Izgleda da smo se namnozili preko svake mere,pa lekari i sistem gledaju da nas desetkuju!Da dospes ba pregled je postali nemoguca misija,i to traaaaaje,a niko ne haje!Znaju da pricaju da narod nema zdravstvenu kulturu,a ucine sve da izcackaju ono najgore u tebi!Ako pre toga ne crknes!

Luna

13.04.2018 14:04

@Zaza - Ne gledaju lekari da Vas desetkuju vec menadzment koji vodi zdravstveni sistem. Lekari rade u losim uslovima, za platu koja je minimalna i sramotna. Svaki lekar radi za dvojicu. Termini na deset ili petnaest min u PZZ...sta moze kvalitetno da se uradi za to vreme? Mislite o tome, dragi ljudi. Nisu vam krivi lekari i sestre. Trazite krivce na drugom mestu.

Sule

13.04.2018 11:20

A moja sestra četiri godine radila na određeno.Sada radi bez specijalizacije, a prošlo je 14 godina kako je diplomirala.Nece da ni da pomisli na Srbiju. Sramota je. Neću da kažem gde je- zbog nje. Gledala kako se primaju preko veze, dobijaju specijalizacije, a ona kao beogradski student ništa. Setite se samo kako godinama nisu davali specijalizacije

TANJA

13.04.2018 13:12

EVO KAKO DRZAVA BRINE O GRADJANIMA SRBIJE.ZDRAVSVENA OBLAST JE ISPIT NA KOM DRZAVA PADA ILI POLOZI KADA GOVORIMO O BRIZI O GRADJANIMA.

SEKA

13.04.2018 18:50

Lekar sam u Domu zdravljaZa smenu pregledam po 60,pa i 70 pacijenata. Trčim iz ambulante u ambulantu. Za dva sata u ambulanti na terenu po 35 pacijenata!A to mi je norma za celo radno vreme. A administracija ubija.Pri tom kućne posete. Uveli su nam pripravnost, koju nam ne plaćaju. Više nemam slobodan vikend. Neprestano radim. A plata, što više radiš, sve je niža. Rukovodioci sprovode neku re organizaciju po evropskim standardima, popadasmo od umora. Što ne uvedu i evropske plate?