Želi da pokaže čvrstu  ruku: Slaviša Kokeza
A. Dimitrijević
Želi da pokaže čvrstu  ruku: Slaviša Kokeza
Želi da pokaže čvrstu ruku: Slaviša Kokeza, Foto: A. Dimitrijević

 

Da podsetimo, trener Subotičana Stevan Mojsilović izveo je 26. septembra rezervni tim na megdan “romantičarima”, što je rezultiralo trijumfom OFK Beograda od 2:0 posle pet uzastopnih poraza, a zahvaljujući toj pobedi beogradski tim pobegao sa dna tabele.

 

Prvo oduzimanje bodova u istoriji srpskog fubala

Ukoliko istraje u nameri da Subotičanima oduzme bodove, potpredsednik FSS-a Slaviša Kokeza ući će u istoriju srpskog fudbala kao prvi čovek koji je na taj način disciplinski kaznio jedan klub u elitnom rangu. - Do sada nije zabeležen slučaj oduzimanja bodova u Superligi. Ukoliko bi Spartaku bili oduzeti bodovi, to bi bilo prvi put - rekao je komesar za takmičenje Superlige Branislav Delić za “Alo!”.

Zbog svega što se dešavalo na Omladinskom stadionu, FSS je pokrenuo disciplinski postupak, koji će rezultirati drakonskom kaznom za Spartak. Prema disciplinskom pravilniku, klub iz Subotice mogao je da bude kažnjen i oduzimanjem devet bodova, ali su se u Savezu odlučili za srednje rešenje.


- Potpredsednik Saveza Slaviša Kokeza odlučio je da kazni Spartak oduzimanjem bodova zbog toga što je subotički tim na utakmici sa OFK Beogradom izveo rezervni sastav i ugrozio integritet i regularnost takmičenja. Kokeza je doneo odluku da iskoristi odredbu iz disciplinskog pravilnika jer želi da se dokaže kao čovek kojem je povereno da vodi računa o regularnosti o srpskom fudbalu. Njegov stav je da bi kazna od tri boda bila preblaga, a da bi oduzimanje devet bodova bilo previše, tako da je najrealnije da Spartaku bude oduzeto šest bodova - tvrdi naš dobro obavešteni izvor iz FSS-a.

Fudbaleri Spartaka biće vraćeni šest koraka unazad
Fudbaleri Spartaka biće vraćeni šest koraka unazad, Foto: A. Dimitrijević


Prema rečima našeg sagovornika, Kokeza želi da fudbalskoj javnosti stavi do znanja da bi jednog dana mogao da bude predsednik FSS-a, a u tom smeru ide njegova odluka da kazni subotičkog superligaša.


- Kokeza je od Karadžića u ruke dobio vruć krompir da vodi računa o regularnosti Superlige, a ukoliko ne reši ovaj problem na način na koji od njega javnost očekuje, onda sigurno neće moći da pošalje poruku da je spreman da sedne u fotelju na Terazijama - ističe naš sagovornik.

 

Šta kažu pravila...

Evo šta stoji u članu 82 disciplinskog pravilnika FSS-a - klub ili funkcioner kluba koji na zvaničnoj utakmici izvede sastav bez većeg broja standardnih igrača, koji nisu povređeni, bolesni ili kažnjeni, a u cilju da drugoj ekipi omogući da na neregularan način dođe do bodova, kazniće se: n Klub oduzimanjem do devet bodova ili kaznom devet negativnih bodova.

- Funkcioner kluba zabranom vršenja funkcije do jedne godine u ponovljenom ili težem slučaju.

- Klub vraćanjem u dva ranga niže takmičenje ili vraćanjem u najniži rang takmičenja.

- Funkcioner kluba zabranom vršenja funkcije u periodu od najmanje jedne godine.