Kokan Mladenović
G.J.
Kokan Mladenović
Kokan Mladenović, Foto: G.J.

- Predstava polemiše sa uzurpacijom demoktarije. Da li je važnija republika ili jedan čovek, ma koliko bio sposoban i moćan. Da li je važan princip demokratije, da smo svi jednaki ili princip uzurapcije demokratije, gde jedan čovek u naše ime obavlja demokratiju za nas - objašnjava Mladenović svoju postavku tog komada.

- Nije lako trenutno u Srbiji naći pozorište koje ima hrabrosti da primi jedan Šekspirov komad. To što se plašimo Šekspira i komada koji je napisan pre 400 godina govori o našoj nezrelosti i da nas se te teme i danas jako tiču. Mi smo narod koji proizvodi vođe, nevični demokratiji, ne znamo da koristimo demokratska prava i nikako da naučimo da vlast tretiramo kao sopstveni servis, a ne kao sopstvene vladare, kao i da ih treba menjati kada nismo zadovoljni, kao što menjamo zubara. Mi poklanjamo pravo nekom polusvetu da odlučuje o našim životima, a pritom su dobrano plaćeni našim novcem od prikupljenog poreza. Voleo bih da imamo građanstvo koje misli svojom glavom, a ne što jednom u četiri godine zaokruži neki broj i abolira sebe od svakog razmišljanja i angažmana u naredne četiri godine - navodi Mladenović.

Sergej Trifunović
Sergej Trifunović, Foto: G.J.

Sjajni Sergej Trifunović u ulozi Bruta osvrnuo se na decentralizaciju Srpske kulture:

- Ako je Svilajnac zahvaljujući pametnom i sposobnom čoveku koji vodi grad uspeo da organizuje ovakav Centar za kulturu i da može da producira ovakvu predstvu, apsolutno je i zaslužuje. To je potpuno normalno. To što je Beograd postao slivnik, to nije naš problem.,,Julije Cezar” je najaktuelniji politički komad i Kokan je hteo da kaže da ne postoji revolucija, kao recimo 5. oktobar, već puka zamena elita i to je stvarnost koja nam se dešava. Izgleda da je Zvezdara teatar postao prihvatilište za ,,odbačene predstave” - rekao je on.

Pored Sergeja, u predstavi igraju Saša Torlaković, Branislav Trifunović, Marko Marković i Jelena Minić.

Predstava
Predstava "Julije Cezar", Foto: G.J.

 

Komentari (1)

Ilinka

20.11.2015 19:07

A, kod zubara uopste ne idemo!