Zubi Osmeh
Shutterstock
Zubi Osmeh

Shutterstock

Ilustracija: Shutterstock

U većini ekonomski razvijenih zemalja, stomatološke usluge su izuzetno skupe.

U zemljama Zapadne evrope za popravku zuba treba izdvojiti u proseku 150-200 evra.

Cene su neznatno niže u zemljama Jugoistočne Evrope, dok su u Sjedinjenim Američkim Državama značajno više od ovog proseka.

A kakve su cene stomatoloških usluga u Srbiji?

U poređenju sa cenama kakve se kreću u razvijenim zemljama, u Srbiji su cene stomatoloških usluga znatno niže. U većini stomatoloških ordinacija u Beogradu, za popravku i plombiranje zuba treba izdvojiti u proseku oko 20 evra, odnosno 2500 dinara. Lečenje zuba, skidanje kamenca i drugi manje invanzivni zahvati imaju sličan raspon cena, što svakako zavisi od cenovnika konkretne stomatološke ordinacije.

Međutim, cene krunica, mostova, proteza i implanata variraju ne samo u zavisnosti od cenovnika konkretne ordinacije, već i od materijala od kojih se izrađuju.

Zubne krunice, poznate i kao zubne navlake, nadoknađuju oštećeno zubno tkivo, odnosno zubnu gleđ. Primenjuju se u slučajevima kada je što iz funkcionalnih, što iz estetskih razloga, neophodno nadomestiti oštećene zubne krunice. Navlake u potpunosti imitiraju oblik i boju zuba i izrađuju se od različitih materijala, od čega zavisi i cena zubne krunice. Iako cena pojedinačne krunice ne mora biti značajno visoka, ukoliko je neophodno ovom metodom nadomestiti više zuba, to svakako može predstavljati značajan finansijski izdatak. Većina stomatologa u Beogradu u portfolio svojih usluga uključuje ugradnju krunica od metala, porcelana, bezmetalne keramike ili cirkonijum keramike. Cena krunica varira u rasponu od 70 do 200 evra - najjeftinije su krunice irađene od metala, dok u red najskupljih spadaju one izrađene od cirkonijuma.

Hiruške intervencije i ugradnja zubnih implanata predstavljaju najkompleksnije, ali i najskuplje oblike stomatoloških intervencija, piše "sveosvmu.com". Za ovakvu vrstu intervencije treba odabrati pravog stomatologa, sa visokim nivoom iskustva i ekspertize. Ugradnja implanata je dovedena do savršenstva, te na svu sreću, postoje stomatolozi u Beogradu na koje se možete u potpunosti osloniti kada su ovakvi zahvati u pitanju.

- Cena implantanata svakako varira i zavisi od vrste implanta, odnosno materijala od kojih su izrađeni, odnosno njihovih proizvođača.

- Dobar stomatolog u Beogradu će vam najpre zakazati pregled zuba, predložiti pregled zdravstvenog stanja celokupnog organizma, i tek onda predložiti intervenciju. Takođe će vam objasniti da cena implanta nikako nije presudan faktor kojim se treba voditi, već će vam u skladu sa svojim iskustvom, predložiti implante čiji je odnos cena/kvalitet idealan.

Kao što možete zaključiti i sami, u zdrav osmeh i lepe zube je potrebno uložiti neretko dosta novca, što predstavlja investiciju koja se dugoročno isplati. Ali i u ovom slučaju, najvažnija je preventiva - redovna poseta stomatologu i otklanjanje manjih problema će vam pomoći da svoje zube dugoročno održavate zdravim, što je svakako, najbolja solucija.

Tagovi