Huligani Poljska
Profimedia.rs
Navijači, ilustracija

Profimedia

Ilustracija, Foto: Profimedia

Analiza podataka novosadskog Odseka za praćenje nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, pokazala je da je većina prestupnika punoletna, da su srednjeg ili nižeg socio-ekonomskog statusa i najveći broj navijača je nezaposlen, piše današnja "Politika".

Istraživanje "Socio-demografske karakteristike nasilnih navijačkih grupa na fudbalskim utakmicama", u koje je list imao uvid, obuhvata 139 članova 18 navijačkih grupa, starosti od 16 do 40 godina, s područja Novog Sada.

Reč je o navijačima fudbalskih klubova Vojvodina, Crvena zvezda, Partizan i Novi Sad, koji su, prema oceni novosadske policije, najuticajniji, najrizničniji i najbrojniji.

Autori istraživanja, Valentina Baić i Zvonimir Ivanović, profesori Kriminalističko-policijske akademije, i Stevan Popović iz novosadske policije, u analizi su koristili podatke PU Novi Sad od 2011. do polovine 2016.

Članovi nasilnih navijačkih grupa su uglavnom završili srednju školu, najveći broj je nezaposlen, znatno je manje onih koji su zaposleni ili rade povremeno, a značajan procenat izdržavaju roditelji.

Zanimljivo je, međutim, prenosi list, da u najvećem procentu nije poznato čime se bave, a od broja čije je zanimanje poznato, najviše je radnika, zatim studenata, učenika ili bez zanimanja.

Takođe, kako se navodi, brojne krivične prijave svedoče o vezi navijača sa kriminalnim grupama, čiji su česti članovi ili vođe.

Među krivičnim delima huligana od 2011. do polovine 2016. godine, krađe i teške krađe su u 40,4 posto slučajeva, razbojništva 15,7 odsto, nasilničko pokašanje 11, droga 8,1 odsto i tako dalje.

Komentari (3)

momazver

20.11.2017 07:57

Čudno da u istraživanju nije navedeno da je većina tih loših,teških dela,svrstana u prekršajne.Počinioci ne robijaju,kaznice im se NE naplaćuju,odlažu se do besvesti,*druže se * sa sudijama i porotnicima/kojima se tresu gaće/,po kafićima...i sve tako.Divota. Super ideja, al istraživanje, malkice falično.Po tom pitanJu a i šire stanje u novosadskom pravosudju uopšte nije sjajno, ali ISTO je i u Beogradu.Ako ne i GORE!

ja

20.11.2017 08:57

Otkrili ste Ameriku