Vakcina se preporučuje trudnicama, deci i starijima
Dušan Milenković
Vakcina se preporučuje trudnicama, deci i starijima

Dušan Milenković

Ilustracija, Foto: Dušan Milenković

Domovi zdravlja u Srbiji šalju na kućne adrese plave koverte s pozivom za vakcinaciju. Ko se ne odazove, platiće 150.000 dinara!

Jedan od primera je i Dom zdravlja Vršac, koji je nedavno poslao obaveštenje grašanima rođenim 1992, godine u Vršcu da sevakcinišu od zaraznih bolesti s upozorenjem da će,ukoliko se ne odazovu, platiti kaznu od 450 do 6.000 dinara.

Međutim, ispostavilo se da su ti obrasci stari, jer, po novom Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kazne su čak tri puta veće - od 30.000 do 150.000 dinara.

Direktorka DZ Vršac dr Rodika Petku objašnjava da novi obrazac nisu imali.

- Obrasce daje Zavod za javno zdravlje iz Pančeva i to svi domovi zdravlja imaju i trebalo bi svi da rade na isti način kako bi se uradila imunizacija i vakcinacija stanovništva. U ovom slučaju poslati su obrasci na 500 adresa za antitetanus terapiju. Odnosno, tetalfan i tetabulin. Recimo, neko se povredio i primio je antitetanus vakcinu, nakon mesec dana ide druga doza, treća na godinu dana i četvrta na deset godina. To je dakle terapija iz četiri doze i kada počnete obavezno je da je završite. Ako se ne poštuje i ako se neko povredi opet, a nije se odazivao na redovne doze, terapija mora da počne ponovo i onda su to bačene pare i doze - kaže dr Petku.

- Pacijent se povredi, primi prvu dozu i posle zaboravi. Mi vodimo evidenciju i po zakonu smo dužni da ih obavestimo da vakcina ne bi propala. Neki kojima smo poslali treba da prime drugu, neki treću dozu - kaže doktorka i pojašnjava da kazne ne naplaćuje dom zdravlje, već sanitarna inspekcija zavoda za javno zdravlje postupa po zakonu.

- Sanitarna inspekcija dva puta godišnje skuplja dokumentaciju. Inspekcija prvo šalje opomenu onima koji se nisu odazvali.

Komentari (32)

Zakon sile

22.11.2016 01:02

Ovako besramni pritisak na roditelje samo potvrdjuje misljenje mnogih da sa tim vakcinama nisu cista posla!Drzava voli i brine o deci vise od roditelja?Deca su nam eksperimentalni kunici za posao koji je ona debelo vec naplatila!Koga i kome mi da tuzimo ovo zlo od drzave sto je roditelje te dece ostavila bez posla i primanja,sto ce se ova deca iskolovati,bez nade za posao,sto se za lecenje bolesne dece van zemlje prosjace pare putem medija?Ne moze bre tako!Pravo na izbor mora postojati!

Hmm

22.11.2016 02:09

Svirajte malo tise....

xox

22.11.2016 02:29

Ovo je teska glupost o kojoj pisete vec vise puta !!! Neko je pozvao ljude 1992 godiste - znaci 24 godine na vakcinaciju. Niko po USTAVU nije duzan da bude zamorce !!!

Dr.Smrt-garantuje!

22.11.2016 03:20

Autizam,hiperaktivnost,smanjena koncentracija,poremecaj paznje,bolesti krvi,i mnostvo drugih bolesti koje se godinama nakon primanja vakcina neocekivano i nespojivo sa nasledjem i uslovima zivota javljaju kod dece,a ciju pojavu je tesko dovesti u vezu sa vakcinom,JESU posledica vakcine!Neka Loncar,koji se kune da je svoju decu vakcinisao pokaze tu decu!Javna je tajna da i vakcina koja ce se uvesti za novorodjene devojcice,protiv karcinoma grlica materice izaziva sterilitet!

citalac

22.11.2016 07:22

@Dr.Smrt-garantuje! - Pricate nesto sto ne znate ni o vakcini ni o dokroru Loncaru.

neko

22.11.2016 10:27

@Dr.Smrt-garantuje! - Vrsiti medicinske eksperimente sto je protivno ustavu i kaznjivo zakonom. I nemojte da piste kako su vakcine obavezne u drugim zemljama,kad nisu. Ko ce da garantuje da je ta vakcina bezbedna,gde je ispitana,napravljena,testiran itd. Srbija postaje gora nego Nacisticka Nemacka.

Lena

22.11.2016 10:33

@Dr.Smrt-garantuje! - TAKO JE!! OVU BELOSVETSKU MAFIJU MOŽE SAMO USTANAK PROTIV NJE ZAUSTAVITI. HIJENE I UBICE!

Dana

22.11.2016 03:26

Sram bilo ovu vlast! Tiranija! Kakve to zarazne bolesti nama prete i od koga? Maltretiraju narod, navodno brinu o zdravlju, a naselili su nam 10.000 migranata od kojih nam prete ko zna kakve bolesti. Smanjili su plate i poreze, a kroz zemlju je proslo milion migranata kojima je pruzena zastita u svakom smislu.

Dana

22.11.2016 03:36

Stalno nam se nesto preti. Za obican narod uvodi se strahovlada. Te platicete kaznu zbog neprimanja vakcine, te neplacanja rate poreza, te nam se iskljucuje struja zbog i malih racuna, kaznjavaju se sitni preprodavci,A tajkuni i razne firme i dalje duguju enorman porez, duguju ogroman novac za struju, gas, vodu, nikome se nije oduzela imovina stecena kradjom i kriminalom. Mogla bih mnogo da nabrajam, ali ogranicen je broj slova. Sramno! Svakodnevno, razna izivljavanja ali samo na obicnim ljudima

Miki

22.11.2016 05:59

Bil Gejts je izjavio da je finansirao primenu vakcina koje ce globalno smanjiti za 1/3 populaciju na zemlji.

meda

22.11.2016 11:43

@Miki - Ako je to izjavio, sta li je tek precutao?

seljak

22.11.2016 06:20

ko pruzi pogresnu ruku 200 000, ko se trgne jos 200, ne daj boze ako zakukas plenidba imovine

Goran

22.11.2016 07:49

Rodika je premazana svim bojama. Odavno je trebala biti u Zatvoru jer svi znaju da je 5000 eur radno mesto u bolnici. Čak su je nekoliko puta uhvatili sa prstima u pekmezu međutim sada je promenila stranku i priključila se vladajućoj partiji pa je iznad zakona. Inače bolnica u Vršcu je najgora bolnica u ovom delu evrope. Tu radi šta hoće rumunski lobi koji je većina, nažalost.

XXL

22.11.2016 10:05

Režim zasniva svoju fiskalnu politiku kroz poreske namete (ma koliko bili neki i kvazi), zatim visoku novčanu kaznenu politiku (kao ova i ma koliko bila protivustavna jer primanje vakcine mora biti zasnovano na dobrovoljnosti) i to sve u cilju experimenta MMF-a za šta nam je Onaj ministar finansija "nagrađen" mestom u Svetskoj banci ili MMF-u, a da tema je vakcina i deca - to sad nije bitno. Pripremite ramena ili novac za kaznu posledice tek slede.

saw

22.11.2016 11:58

krajnje je vreme

mirko nemirko

22.11.2016 15:28

Otkad su pocele ove nove vakcine porastao je broj male dece obolele od karcinoma,srcanih oboljenja,dijabetisa,paralize..

Mita

22.11.2016 20:31

@mirko nemirko - Nazalost,poznajem najmanje deset zena cija su deca posle razlicitih obaveznih vakcina psihomotorno retardirala,a naravno rodjena su na vreme i zdrava. Pisem iz licnog iskustva i digogodisnjeg lezanja po bolnicama jer sam i sam roditelj deteta sa problemom u razvoju

ana

22.11.2016 16:54

u plavim kovertama su nekad bile plate. sad nema ni plata ni pomoci ni racuna u bankama ima samo PRETNJI.

A KOLIKO KOSTA UNISTEN ZIVOT

22.11.2016 17:27

Moje dete se razbolelo od dijabetesa tip1 pre cetiri godine.Do svoje trinaeste godine bilo je zdravo i u skoli nije imalo nijedan izostanak osim kada je dobilo boginje.Porodicna anmneza nam je lisena ovog oboljenja U bolnicu 2013 samo su decu donosili i na kraju nije bilo mesta po soboma, Sve isto bolest ob novorodjencadi do pubertetlija.Jedina dodirna tacka izmedju dece koja su iz razlicitih sredina,nacina zivota ishrane,kretanja je bila da su svi redovno vakcinisani.

VBA

22.11.2016 19:01

Hemofarm mora da zaradi i otruje Srbe. Ipak je to nemačka firma.

vojvođanin

22.11.2016 20:09

Čitajući sve komentare ne mogu da shvatim koliko ste svi ostrašeni i nemate pojma o čemu pišete. Lepo stoji u tekstu da je upućeno 500 poziva na adrese ljudi koji moraju dobiti ANTITETANUS TERAPIJU. koja nema nikakve veze sa zaraznim bolestima. Onaj ko je dobio ovu vakcinu zna o čemu se radi jer traje deset godina. Takođe ne mogu da shvatim ovakav glupav naslov koji po ustaljenom običaju tzv. novinari plaše normalan narod kome je već dosta svega. Prestanite već jednom sa ovakvim naslovima.

Dejan nisam clan stranke

22.11.2016 21:00

Ja zelim ne da me vakcinisu vec i izlece od ove strasno zarazne bolesti koja se zove " Napredni Zlatousti pinokio" ili samo Diktator

црни

22.11.2016 21:22

Обавезно вакцинисање људи 1992го годиште!? Хаххаааааа!!! То годиште је и моја супруга. То су одрасли људи од 24 године! Ко ће одраслог, пунолетног човека да натера да се вакцинише! Ови су дефинитивно прсли! Иначе постоји фора како зај..ати ове домове здравља. Говорим вам из прве руке. Слушајте пажљиво. Знам сасвим сигурно да домови здравља никад не држе архиве здравствених картона у недоглед. Просто нема места. Потребно је не ићи код лекара једно 4-5г и они га униште. Кад нема картона, нема ни>

vojvođanin

22.11.2016 21:53

@црни - Bože čoveče pročitaj još jednom glupost koju si napisao. Vidi se po tvojim godinama kako razmišljaš. Pročitaj ponovo tekst ili moj komentar i vidi o čemu se radi.

црни

22.11.2016 22:10

@црни - @ vojvođanin Не тупи земљаче. Прво уопште немам мало година и знам о чему ти причам. Рекао сам да моја супруга има толико година, а ја сам доста старији од ње. Друго, високо сам образован и то са степеном доктората. Ph.D. природних наука. То се не студира на мегатренду. Треће, знам шта пише и шта мислиш да нисам прочитао. Али немој да се вараш. То је само увод. Веруј ми. Као што видиш држава и систем у којем живимо нам постаје све тоталитарнији и само је питање времена. Или мислиш да народ>

црни

22.11.2016 22:17

@црни - @ vojvođanin Или мислиш да то народ тек тако умишља да га нешто плаши? Нико од народа није блесав када каже, намет на ово, намет на оно, порез овамо, порез тамо, обавеза ова она... Мани се ти земљаче површности. Где има дима има и ватре, где има ватре букне и пожар. Ми оно, тежимо ЕУ, а на западу је то постало нормално. Погледај САД, тамо се не можеш лечити социјално, али зато ако недо Бог награишеш од неке опасне бољке, од хемотерапије, тешко да се извучеш. Она је толико обавезна да су неки>

црни

22.11.2016 22:23

@црни - Знам за родитеље који су били приморани да малтене киднапују своју децу и изведу их из државе да би их сачували од хемотерапије. Иначе не знам колико ти је познато, хемотерапија не лечи, већ уништава ћелије и канцера, али и тебе. Само што они рачунају да ти имаш већу масу. Она иде по систему, ком обујци ком опанци. Релативно стање, како ти се заломи. Она се преживљава. Иначе и ја сам на твој коментар дао плус, јер је правилно запажање, али ово моје излагање нема везе са њим, већ је упућено>

црни

22.11.2016 22:30

@црни - Коментар је упућен родитељима који су са правом забринути за безбедност и здравље своје деце. Јер као што видиш, разне обавезе и квазиобавезе расту, а обичан човек има све мање законског права да им се одупре. Сва оправдања од стране других су бесмислена. Зар заиста мислиш да неимунизована деца могу да нашкоде имунизованој? Немој, молим те. То су све глупости. Ал ајде. Мора мали и фармакомови да зарађују. На здрављу сигурно неће, али на болести. И ова тема уопште није тако проста и једноставна.

црни

22.11.2016 21:31

Једноставно кад не долазите тако дуго у дом здравља, ваш картон се уништава. Мисле да сте се одселили, умрли, или шта већ. Ово знам поуздано,зато што скоро 25 година не идем код лекара. Када сам био доста млађи и требала ми је питврда за уписивање факултета, морали су да ми праве други картон и тада сам и сазнао да је то због овога о чему вам и говорим. Тако да гледајте да колико год можете, не идете редовно код државног лекара, да вас не би имали у евиденцији.Ако хоћете децу да заштитит, такође

црни

22.11.2016 21:38

Када су вам деца мала, нека приме ону основну вакцину, против дифтерије, тетануса и тих опасних вируса и бактерија, јер да се не лажемо, људи заиста нису рођени са имунитетом за те болести и у томе је ствар што нама деца не умиру толико као некад, да нам и статистике кажу да испада да нам је животни век не знам колико дужи него што је био. Глупост, ал ајде. Некада је и већина војске умирала после битке, од баналних посекотина. Кад то приме, привремено пресељење на неколико година и спасите>

црни

22.11.2016 21:44

Тако сачувате и себе и још битније своју децу. Овима што су потстанари је лакше. Ви што имате своје станове, једноставно се мењајте на неко време. Када вам дођу на врата, добар дан, добар дан, где је тај и тај, не знам и не занима ме, где се одселио не знам и није моја брига. И здраво. Да нас хватају на улици не могу, јер заиста дебело ризикују грађански рат и појаву субверзивних и диверзивних елемената у друштву, а војска ће бити на страни народа. Историја показала.>

црни

22.11.2016 21:50

Само што ће ово бити прави грађански рат, не међуетнички сукоб, већ социјални, антиелитистички, да се скине и искорени ова багра које се овде запатила, ова антинародна коалиција. За узгред, ако вам је лекар заиста потребан, а немате новац за скупе клинике, препоручујем да покушате алтернативу. Без бојазни за вас, слободно. Као научник знам да доста тога делује. На неким системима сам и сам радио. Срећно свима и велики поздрав :-)