Erdoganovi sledbenici slave pobedu nad pučistima
Tanjug/AP
Erdoganovi sledbenici slave pobedu nad pučistima

Tanjug/AP

Erdoganovi sledbenici slave pobedu nad pučistima, Foto: Tanjug/AP

Svetski lideri zabrinuti zbog dešavanja u Turskoj.

Sjedinjene Američke Države pozvale su danas sve strane u Turskoj da podrže vladu predsednika te zemlje Redržepa Tajipa Erdogana protiv pokušaja državnog udara.

Američki predsednik Barak Obama i državni sekretar SAD Džon Keri razgovarali su putem telefona i iskazali svoju podršku Erdoganu nakon što je turska vojska saopštila sinoć da je preuzela vlast u zemlji, preneo je Rojters.

"Predsednik i državni sekretar saglasili su se da sve strane u Turskoj treba da podrže demokratski izabranu vladu Turske, pokažu suzdržanost i izbegnu bilo kakvo nasilje ili krvoproliće", saopštila je Bela kuća.

Rusija je izrazila spremnost za zajednički konstruktivni rad sa legitimnim rukovodstvom Turske, saopšteno je danas iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

"Pogoršana politička situacija u Turskoj naspram postojećih terorističkih prijetnji u toj državi i oružanog sukoba u regionu predstavlja povećanu opasnost po međunarodnu i regionalnu stabilnost", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer osudio je pokušaj državnog udara, pozivajući sve strane da poštuju demokratski poredak i izbegnu dalje krvoproliće.

Štajnmajer je naveo u pisanoj izjavi da je Nemačka "duboko zabrinuta" zbog događaja tokom noći u Turskoj.

Gruzija zatvorila granicu s Turskom

Vlasti u Gruziji naredile su danas zatvaranje granice s Turskom zbog pokušaja vojnog udara i nestabilnosti u toj zemlji, saopštili su gruzijski zvaničnici. Premijer Giorgi Kvirikašvili rekao je da je Nacionalni savet bezbednosti razmatrao "pretnje koje bi mogle nastati u Gruziji" zbog novonastale situacije u Turskoj. Kvirikašvili je kazao da su vazdušna i kopnena granica s Turskom zatvorene. Gruzija deli 252 kilometara granice s Turskom.

On je osudio "bilo kakav pokušaj prisilne promene demokratskog poretka u Turskoj".

Novi ministar spoljnih poslova Velike Britanije Boris Džonson izjavio je da je razgovarao sa svojim turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom, kako bi istakao podršku demokratski izabranoj vladi i institucijama Turske posle pokušaja državnog udara.

Britansko ministarstvo spoljnih poslova preporučilo je Britancima u Turskoj da ostanu u zatvorenom, da izbegavaju javna mesta, posebno demonstracije i da budu oprezni.

Kompanija Britiš Ervejz otkazala je sve letove ka Turskoj i iz te zemlje u subotu, ali je niskobudžetni avioprevoznik Izidžet najavio da namerava da sprovede sve planirane letove, uglavnom ka turskim letovalištima.

Španski ministar spoljnih poslova Hose Manuel Garsija Margaljo rekao je da španska vlada u potpunosti podržava vladu Turske, na čelu sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Pokušaj vojnog puča osudio je u ime Francuske i njen ministar spoljnih poslova Loran Fabijus ocenivši da je turski narod pokazao zrelost i hrabrost, navodi AP.

MUSLIMANSKE ZEMLJE PODELJENE

Iran je saopštio da je državni udar bio "osuđen na propast", dok su u Siriji pristalice režima slavile, a pristalice opozicije osudile te događaje.

Ministar spoljnih poslova Irana Mohamed Džavad Zarif je pohvalio turski narod za "hrabru odbranu svoje demokratije i izabrane vlade", preneo je Rojters.

Federika Mogerini osudila pokušaj puča u Turskoj Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini osudila je danas pokušaj sinoćnjeg vojnog puča u Turskoj.

"Osuđujemo pokušaj vojnog udara i ponavljamo našu punu podršku demokratskim institucijam u zemlji", navodi se u saopštenju visoke predstavnice.

Mogerinijeva je navela da su zvaničnici EU u stalnom kontaktu sa turskim vlastina i dodala da se "društvene tenzije mogu rešiti kroz demokratske procese".

Zarif je dodao da događaji u iranskom susedu Turskoj dokazuju "da državnom udaru nema mesta i da je osuđen na propast u našem regionu".

Pakistanske vlasti su takođe osudile pokušaj državnog udara u Turskoj, pa je pomoćnik premijera Navaza Ssarifa izjavio da se Pakistan nada da će "mir i normalna situacija biti ponovo uspostavljeni".

Katar, koji ima bliske veze sa vladom Erdogana, takođe je poručio da podržava sve zakonske mere, koje turska vlada preduzima kako bi održala bezbednost i stabilnost.

Kako prenosi katarska novinska agencija, šeik Tamim bin Hamad Al Tani rekao je da je u telefonskom razgovaru sa Erdoganom kome je preneo podršku Katara.

S druge strane, pristalice sirijskog predsednika Bašara Asada slavile su danas na ulicama nakon što je turska vojska saopštila da preuzima vlast od predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Vlada u Damasku je optužila Erdogana da podstiče konflikt u Siriji time što podržavaju islamske pobunjenike koji se bore protiv sirijske vojske i dopuštaju stranim džihadistima da prelaze tursko-sirijsku granicu.

Više stotina ljudi izašlo je posle ponoći na ulice Damaska da proslave turski vojni puč, a u nekim delovima sirijske prestonice su se čak čuli i rafali u znak slavlja.

S druge strane, sirijski pobunjenici su istakli da bi uspeh vojnog puča u Turskoj, njihovog glavnog saveznika u regionu, bio veliki udarac za njih.

NATO pozdravio podršku demokratiji

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozdravio je danas "snažnu podršku demokratiji" koju su pokazali civilno i političko društvo u Turskoj, nakon što je propao pokušaj vojnog udara. "Pozdravljam snažnu podršku koju su pokazali građani i sve političke stranke demokratiji i demokratski izabranoj vlasti Turske", naveo je na vom Tviter profilu Stoltenberg.

 

 

Komentari (1)

Kako vetar duva

16.07.2016 14:00

Bilo bi zanimljivo procitati komentare istih da je situacija dobila drugi tok!