Druga debata Klinton i Tramp
Tanjug/AP
Druga debata Klinton i Tramp

Tanjug/AP

Druga debata Klinton i Tramp, Foto: Tanjug/AP

Na Univerzitetu Vašington u Sent Luisu, održana je druga debata predsedničkih kandidata za izbore u SAD. Debatu su vodili novinari Si-En-Ena (CNN) i En-Bi-Sija (NBC) uz asistenciju voditelja, a prisutna publika mogla je da postavlja pitanja.

Republikanski kandidat Donald Tramp koji je ove nedelje izazvao potres vulgarnim izjavama o ženama rekao je u drugoj predsedničkoj debati u nedelju da se radilo samo o "muškim pričama iz svlačionice" kao i da je Bil Klinton radio mnogo gore stvari ženama.

Na početku druge debate, Klinton i Tramp nasmešili su se jedno drugom, ali se nisu tradicionalno rukovali. Kada se debata završila, ipak je usledio stisak ruke.

Debata je gotovo odmah na svom početku ušla u raspravu o Trampovoj seksualnoj agresiji prema ženama. Trampu je, kako je rekao, neprijatno zbog izjava ali one su ipak samo "priče iz muške svlačionice".

Naglasio je da je ponašanje bivšeg predsednika Klintona prema ženama bilo gore od njegovog. "Kod mene se radi o rečima, a kod njega o delima".

Trampove izjave iz 2005. u kojima vulgarnim rečima hvali svoj seksualni uspeh kod žena ovih dana su  procurele u javnost.

Reči hvale za kraj

Nise se kandidati samo vređali. Klinton je, na kraju debate, rekla da jako poštuje i uvažava porodicu Donalda Trampa, a on joj je uzvratio da ceni njen borbeni duh. Te izjave, ipak, nisu bile spontane, već odgovor na pitanje mogu li reći i nešto pozitivno jedno o drugom.

 

"Čuli smo ga kako vređa žene. Čuli smo ga kako žene po njihovom izgledu svrstava po kategorijama od jedan od deset", rekla je Klinton. "Rekao je da ga video predstavlja u pogrešnom svetlu, ali ja mislim da je jasno svima koji su ga čuli da snimak predstavlja Trampa upravo kakav on jeste", naglasila je.

Tramp je uoči druge debate sazvao konferenciju za novinare na kojoj je "nekoliko hrabrih žena", kako ih je nazvao, teško optužilo Klintona. Među njima je bila i Huanita Brodrik iz Arkanzasa s najtežim optužbama - da ju je Klinton silovao 1978.

Druga debata Klinton i Tramp

Tanjug/AP

Druga debata Klinton i Tramp, Foto: Tanjug/AP

 

Ona je rekla kako je možda "Tramp izrekao neke loše reči, ali Bil Klinton me je silovao, a Hilari Klinton mi je pretila. Mislim da se  to ne može porediti".

U video snimku En-Bi-Sija (NBC) od pre 11 godina, Tramp se hvali načinom na koji osvaja žene koje ga privlače, tehnikama bliskim seksualnom zlostavljanju.

"Kad si zvezda, puste te da radiš šta hoćeš. Možeš učiniti sve", tvrdi on koristeći vrlo prostačku reč za žene..

Nekoliko uglednih republikanaca zbog toga je povuklo svoju podršku Trampu.

Kada se radi o pitanju elektroničke pošte, odnosno mejlova Hilari Klinton i korišćenju privatnog mejla dok je bila američka državna sekretarka, ona je rekla da je to bila greška ali je naglasila da nikakav poverljivi materijal nije završio zbog toga u pogrešnim rukama.

Tramp je rekao da će ako bude izabran imenovati posebnog tužitelja kako bi sproveo istragu o Klintonovoj jer je ona dovela u opasnost nacionalnu bezbednost.

"Dobro je da neko s temperamentom poput Donalda Trampa nije zadužen za sprovođenje zakona u našoj zemlji", rekla je Klinton, našta joj je Tramp odgovorio: "Jer biste bili u zatvoru".

"Treba da vas je sramota", rekao joj je Tramp, ali mu je Klinton odgovorila da on zanemaruje činjenice da su mu gotovo svi republikanci okrenuli leđa. "Republikanci vas ostavljaju", kazala mu je.

Druga debata Klinton i Tramp

Tanjug/AP

Druga debata Klinton i Tramp, Foto: Tanjug/AP

 

Ona je rekla da želi da njena zemlja bude otvorena prema muslimanima kao i prema svima drugima, i naglasila da su Trampove reči o zabrani ulaska muslimanima u SAD samo dar Islamskoj državi.

Opasno je i kratkovido upustiti se u retoriku o muslimanima kakvu koristi Tramp, rekla je Klinton. Ona je kazala i da se Rusija odlučila i da želi Trampa na mestu predsjednika SAD-a.

Tramp je odgovorio da mu se ne sviđa sirijski predsednik Bašar el-Asad "on ubija ISIS, zajedno s Rusijom i Iranom".

Klinton smatra da bi kopnene snage u Siriji bila ozbiljna greška, i da se nada da će Islamska država kada ona dođe na mesto predsednice, biti proterana iz Iraka.

"Sve što je ona učinila u spoljnoj politici bilo je pogrešno i bilo je katastrofa", odbrusio je Tramp, govoreći o vremenu kada je Klintonova bila državni sekretar.

Kandidati su se sukobili i oko serije drugih pitanja poput poreza i zdravstvenog osiguranja.

ŠTA KAŽE NAROD

U anketi Si-En-Ena (CNN) među gledaocina debate 54 odsto njih smatra da je Klinton pobedila, dok 37 odsto misli da je bolji bio Tramp.

Međutim, za Trampa čak 63 odsto gledalaca misli da je bio bolji od očekivanog, dok je za Klitnonovu to reklo 39 odsto anketiranih.

 

Nedavno je objavljeno da je republikanski kandidat za Belu kuću na legalan način možda izbegavao plaćanje poreza punih 18 godina, na šta je on rekao da je "briljantno koristio" američke poreske zakone kako bi smanjio iznos poreza koji mora da plati i da je ustanovio da mu je to pomoglo da preživi teško razdoblje na tržištu nekretnina.

U raspravi je potvrdio da je koristio veliki gubitak 1996. kako bi smanjio iznos poreza, ali je naglasio kako državi plaća ogromne poreze, pa je rekao Klintonovoj: "Svi vaši prijatelji" izvlače korist iz te odredbe.

Klinton pak poručuje da će njegovo izbegavanje plaćanja poreza podići porez porodicama srednje klase.

Druga debata Klinton i Tramp

Tanjug/AP

Druga debata Klinton i Tramp, Foto: Tanjug/AP

 

Kada se radi o Obamakeru, sistemu zdravstvenog osiguranja, Tramp je rekao da je on katastrofalan i da će se sam urušiti 2017.

Debata je održana na način da su deo pitanja postavljali moderatori, a deo publika. Kandidati su mogli slobodno da se kreću po pozornici i da se obraćaju direktno onima koji postavljaju pitanja. Na kraju, kandidati su se ipak rukovali.

Ova je rasprava bila možda i ključni trenutak predsedničke kampanje 2016. jer je Trampu bio potreban vetar u leđa ako želi da dostigne Klinton koja vodi u anketama od prve debate 26. septembra, koju je gledalo 80  miliona Amerikanaca.

 

Komentari (1)

momazver

10.10.2016 10:16

Tramp je rekao istinu. Zakon je na njihovoj strani. Pravda je slepa pa ne vidi kada se potkupi sudija...ma cela porota. Toga ima i u našoj zemlji.A zašto velika većina žena TO dozvoljava i dovede sebe u problematičnu situaciju , drugo je pitanje..Ako si bogat i slavan mo''š da grebeš kog 'oćeš.Ali me živo čudi što je napadao Bila.Kanda ne zna da i Hilari ima problematičnih sexsualnih exkurzija još od studentskih dana iz kampa.A zna se /nedemantovano/ da je startovala i odradila ONO..Joko!