Egipat vrućina
Profimedia
Temperatura vrućina živa toplomer

Alo!/Ana Paunković

Danas će cvrčati asfalt, Foto: Alo/Ana Paunković

Pamet u glavu! Svi već znamo da nam danas i sutra slede ekstremno vreli dani, kada će živa u termometru biti na 40. podeoku ili ga probiti! U ponedeljak će temperatura pasti za 10 stepeni, u utorak će se ponovo podići na oko 35, u sredu će i dalje rasti, a potom će se sunovratiti. Tada će nam stići dugoočekivano zahlađenje, s kišom i grmljavinom. Ujedno, to će biti kraj ovog četvrtog tropskog talasa i valjalo bi ga preživeti bez posledica.

Nemojte da radite ovo:

- ne izlazite od 10 do 18 sati

- ne radite fizičke poslove

- uzimajte terapiju

- ne vozite po suncu

- ne uskačite u vodu

- pijte dosta tečnosti

- ne jedite jaku hranu

Problem je, kako navode meteorolozi i lekari, što je vikendom smena turista, na granicama se dugo čeka na vrelom suncu, što bi moglo da utiče na zdravlje putnika.

Još opasnije od toga je što će mnogi danas i sutra potražiti spas na plažama i bazenima. Oni će posebno morati da vode računa da u vodu ulaze postepeno, u suprotnom vreba infarkt!

Kako za „Alo!” objašnjava prof. dr Miljko Ristić, svetski poznati kardiohirurg, krvni sudovi se na visokoj temperaturi šire, što za direktnu posledicu ima obaranje krvnog pritiska.

- To, naravno, osećaju i zdravi ljudi, a ugroženi su kardiovaskularni bolesnici. Čim živa u termometru pređe 37 ili 38 stepeni, mogući su razni kardiovaskularni poremećaji - infarkti i moždani udari. Potrebno je da svi pacijenti izbegavaju fizičke poslove na toj temperaturi. Ukoliko kreću na put, moraju da prave češće pauze, a najbolje bi bilo da putuju rano ujutru ili uveče. Ili da odlože put. Postoji velika opasnost od dehidratacije organizma, koji gubi mnogo tečnosti znojenjem, krvni sudovi su već prošireni i česti su kolapsi. Terapija je obavezna, ali i uzimanje tečnosti - vode, limunade, vitaminskih napitaka. Trebalo bi da se povede računa kako ulazimo u vodu tokom ovih dana. Nikako ne dolazi u obzir uskakanje bez prethodne pripreme organizma. U vodu treba ulaziti lagano, pokvasiti ruke, noge i druge delove tela. U suprotnom može da se desi infarkt - upozorava prof. dr Ristić i navodi da ne bi trebalo da jedemo jaču hranu tokom ovih dana.

- Sve to važi i za zdrave! Neka izbegavaju boravak na suncu i svedu fizičke aktivnosti na najmanju meru - naveo je taj stručnjak.

Spas tek od četvrtka

Meteorolog Đorđe Đurić upozorava da će danas i u nedelju biti vedro, vrelo i sunčano, a temperatura će se kretati od 37 do 40 stepeni, dok će noći biti tropske, posebno u Beogradu, kada se temepratura neće spuštati ispod 20 stepeni.

- U nedelju tokom noći, do severnih i zapadnih delova Srbije stići će hladan front sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. To će tamo spustiti temepraturu za 10 stepeni. U utorak će ponovo biti toplo - od 30 do 37 stepeni, a u sredu do 40. U četvrtak nas očekuje osveženje i pad temperature - navodi on.