Deca u problemu
Profimedia
Deca u problemu

Profimedia

Deca sa problemima, Foto: Profimedia

Učestali porodični stresovi u detinjstvu ubrzavaju starenje telesnih ćelija odrasle osobe, otkriva studija koja sugeriše da usled negativnih događaja iz prvih godina života ostaje trajni biološki ožiljak.

Naučnici su merili dužinu "telomera"- struktura lanaca DNK- koje se nalaze na krajevima hromozoma i štite ih obezbeđujući njihovu stabilnost.

"Telomeri" se skraćuju svaki put kada se hromozomom replikuje tokom ćelijske deobe.

Kako je broj skraćivanja ograničen, tako je ograničen i ćelijski rast, odnosno dolazi do zaustavljanja daljih deoba. Povećanjem broja starih ćelija u tkivima i organima objašnjava se proces starenja.

Stres može da rezultira skraćivanjem "telomera" navode autori studije, koja dopunjuje predhodne analize.

U studiju objavljenoj u izveštavanju Američke akademije nauka, autori su upoređivali dužino "telomera" pljuvačne žlezde u 4.598 aktera studije.

Za detinjstvo, a to znači do 18 godina starosti, stresne situacije obuhvataju fininsijske teškoće ,činjenicu da je porodica primorana da se seli, da je otac izgubio zaposlenje ili je jedan od roditelja koji je bio alkoholičar ili narkoman.

Akteri studija odgovarali su i na pitanja da li su dobijali batine u dečijem dobu, da li su bili seksualno zlostavljani, da li ih je privodila policija dok su bili adeloscenti.

Ekipa naučnika konstatovala je da nakon 50. godine skraćenje "telomera" se povećava sa 11 odsto za svako traumatično iskustvo proživljeno u detinjstvu.

Tri četvrtine od 4.598 ispitanika iz studije navelo je najmanje jedno traumatično iskustvo u životu, a više od polovine dva ili više.