Klima uređaj daljinac daljinski upravljač
Shutterstock
Klima uređaj daljinac daljinski upravljač

Shutterstock

Klima uređaj, Foto: Shutterstock

Nepravilno korišćenje sistema za rashlađivanje može dovesti do čestih glavobolja, prehlada, išijasa i bolova u vratu, ali i do astme, bronhitisa i ozbiljnih infektivnih oboljenja.

Pulmolog Tatjana Radosavljević upozorava da bi trebalo obratiti pažnju da klima ne „bije“ direktno u vrat i lice.

- Hladan vazduh ne sme biti direktno usmeren na vrat, lopatice, leđa - zbog opasnosti od išijasa i ukočenja. Treba čuvati i lice da ne bi došlo do paralize živaca na licu. Hladan vazduh usmeren na lice može uticati i na pojavu sinusitisa i jakih glavobolja - navodi ona.

S toplijim temperaturama, koje svi željno iščekuju, počinje i sezona korišćenja klima-uređaja.

Međutim, sagovornici Kurira upozoravaju da nepravilno korišćenje ovih sistema za rashlađivanje može dovesti do čestih glavobolja, prehlada, išijasa i bolova u vratu, ali i do astme, bronhitisa i ozbiljnih infektivnih oboljenja!

Izvor zaraza

- Pravilno održavanje klima je od izuzetnog značaja jer se u njima talože različite bakterije, virusi, gljive i plesan. Najopasniji među njima su virus koksaki, koji napada srce, i bakterija legionela, koja može izazvati brojne probleme, pa čak i smrt! - priča za Kurir dr Tatjana Radosavljević i dodaje da u Srbiji još uvek nije dovoljno prepoznat ovaj problem, te se klime ne održavaju na pravi način.

OPASNOSTI KOJE VREBAJU

- Legionela
- Koksaki virus
- Kolaps usled temperaturne razlike
- Grčevi i paraliza
- Alergije
- Bronhitis
- Glavobolje
- Hronični umor

Prema njenim rečima, u rashladnim uređajima mogu se zapatiti i alergeni koji mogu podstaći napade bronhitisa i alergija. A, kako kaže, posebno visok rizik od obolevanja postoji u velikim centralizovanim rashladnim sistemima i poslovnim objektima gde radi puno ljudi.

Temperature

- Pored ovih bolesti, opasnost preti i od nepravilnog podešavanja temperature na kojoj klima radi. Velike razlike između spoljne i temperature u sobi, veće od 12 stepeni Celzijusa, utiče vrlo loše na opšte stanje organizma. Krvni sudovi se ne mogu tako brzo skupljati i širiti kako se menja temperatura, pa su u letnjim mesecima česti prehlade, curenje iz nosa, ukočenost vrata, ali i glavobolje i nervoza - upozorava dr Radosavljević, koja zaključuje da su klima-uređaji spas, ali da ih je potrebno koristiti na pravi način.

IZLOŽENOST KLIMA-UREĐAJU PROUZROKUJE OPŠTU SLABOST - TAČNO I NETAČNO

Osobe koje duže vreme provode u prostoru rashlađenom klima-uređajima zaista se žale na opštu slabost. Razlog za to je smanjenje broja jona u vazduhu pošto su oni bitni za zdravlje disajnog sistema i celog organizma. Danas postoje uređaji koji proizvode jone, a koriste se i jonizatori, pa su negativni efekti svedeni na najmanju meru.

RAZLIKA IZMEĐU TEMPERATURE U PROSTORIJI I NAPOLJU NE SME BITI PREVELIKA

Zbog temperaturne razlike česte su prehlade i smetnje u disajnim putevima, pa se savetuje da se, ako baš morate boraviti u ovim prostorijama, ne zadržavate dugo i ogrnete se nečim laganim (npr. košuljom).

 

 

Komentari (1)

Milica

27.04.2017 11:31

Moze dovesti i do upale ocnog zivca, osetila na svojoj kozi, sad bezim od klime kao djavo od krsta!