Kivi
shutterstock
Kivi

shutterstock

Kivi, Foto: shutterstock

Može i ananas

Naučnici sa Tajvana otkrili su da kivi i ostale namirnice bogate antioksidansima mogu biti odlični saveznici u borbi protiv nesanice. Delotvorna svojstva antioksidanasa su odavno poznata, ali su tek nedavno počeli da se dovode u vezu i sa snom. Kivi je posebno delotvoran jer sadrži i veliku količinu serotonina, hormona koji služi kao neurotransmiter i odgovoran je za mnoge psihološke procese.

Istraživanje, koje je trajalo godinu dana, pokazalo je da je kivi pomogao ljudima koji pate od nesanice, i to za samo četiri nedelje. Nutricionista Branka Mirković slaže se da kivi može da pomogne kod poremećaja sna, ali savetuje da se jede u toku dana.

- Takve namirnice treba izbegavati uveče, pred spavanje. Pojedite ih najmanje tri sata pre spavanja. Osim kivija, može da pomogne i ananas, kao i japanska jabuka, koja je veoma zdrava.

Kako se bliži noć, treba izbegavati kofein. Umesto tople kafe ili čaja, opredelite se za šolju ukusnog čokoladnog ili običnog mleka, koje će vas ugrejati u zimskim danima, a i pomoći će vam da zaspite.

Griz za večeru

Ovaj napitak sadrži aminokiselinu L-triptofan, koja se pretvara u 5-HTP i oslobađa relaksant serotonin. Takođe je bogat i kalcijumom, koji pomaže da lakše zaspite.

- Ljudi koji nemaju problem sa kilažom uveće treba da jedu ugljene hidrate. Sutlijaš, griz ili puding su odličan izbor za večernji obrok - kaže naša sagovornica, ponovo naglašavajući da to ne važi za ljude koji kubure sa linijom.

Kada uspete da pobedite nesanicu, san će vam biti toliko drag da će razbuđivanje biti pravo mučenje. Branka savetuje da se svakog jutra popije šolja čaja ili tople vode sa limunom i tvrdi da je to najbolji recept za buđenje. Nakon ovog napitka sačekajte pola sata, a onda spremite najvažniji obrok u danu - doručak.

- Nikada ne savetujem kafu ujutru, jer je diuretik i ima samo lažan efekat razbuđivanja. Nakon izvesnog vremena, ponovo vam se prispava - kaže ona.

Šta još pomaže

Banana može savršeno da vas uspava. Kalijum i magnezijum prirodna su sredstva za opuštanje mišića, a banane su bogat izvor oba elementa. Sadrže i aminokiselinu L-triptofan, koja se u mozgu pretvara u 5-HTP. Ovaj se kasnije pretvara u serotonin (opuštajući neurotransmiter) i melatonin. Ako niste ljubitelj banana, pojedite tost. Hrana bogata ugljenim hidratima pospešuje lučenje insulina, koji izaziva pospanost.

 

Ne treba da jedete:

Dimljeno meso nije za večeru. Slanina, kobasice i dimljeno meso takođe sadrže visok nivo aminokiseline tiramin, a ona primorava mozak da oslobađa norepinefrin, moždani stimulans koji nas drži budnim i pomalo nervoznim. Zaboravite i na čokoladu, kao i na kečap i začinjenu hranu uopšte. Kisela i začinjena hrana ponekad izaziva pojačano lučenje želudačne kiseline, gorušicu i druge simptome koji otežavaju i prekidaju san.