Dolar Dolari
Shutterstock
Kina Zastava

Wikimedia

Ilustracija: Wikimedia

To je najjasniji nagoveštaj do sada da će američka administracija preduzeti osvetničku trgovinsku akciju protiv Kine, ocenjuje Rojters.

Tramp i njegov ekonomski savetnik Geri Kon rekli su danas u intervjuu britanskoj agenciji da je Kina prinudila američke kompanije da svoju intelektuanlnu svojinu prebace na Kinu kao cenu njihovog poslovanja u toj zemlji.

SAD su pokrenule trgovinsku istragu o tom pitanju, a Kon je rekao da će predstavnik SAD za trgovinu uskoro izneti svoje preporuke s tim u vezi.

"Razmatramo veoma veliku potencijalnu novčanu kaznu za krađu intelektualne svojine, o čemu će ubrzo biti odlučeno", rekao je Tramp.

Iako on nije precizirao šta podrazumeva pod "kaznom" protiv Kine, Rojters podseća na zakon o trgovini iz 1974. kojim je odobrena istraga o navodima da Kina krade intelektualnu svojinu, a koji Trampu omogućava da uvede osvetničke tarife na kinesku robu ili druge trgovinske sankcije sve dok Kina ne promeni svoju politiku.

Tramp je napomenuo da bi šteta mogla biti velika, ne precizirajući kako se došlo do brojki niti kako će troškovi biti nametnuti.

"Pričamo o velikoj šteti. Pričamo o brojkama na koje nikad niste ni pomislili", rekao je predsednik SAD.

On je istakao da želi dobre odnose SAD s Kinom, ali je ukazao da Peking mora da se pravedno ponaša prema SAD.

Američke kompanije tvrde da gube stotine milijardi dolara kroz ustupanje tehnologije i omogućavanje miliona radnih mesta kineskim firmama koje su im, kako navode, ukrale ideje i programe i primorale ih da im predaju intelektualnu svojinu kao deo cene za poslovanje u Kini, napominje Rojters.