Nova godina Njujork Tajms skver
Profimedia
Nova godina Njujork Tajms skver

Profimedia

Tajms skver doček 2016. godine, Foto: Profimedia

Kineski milijarder Vang Đianlin, koji predvodi kompaniju "Vanda" odlučio je da za milijardu dolara kupi američku kompaniju "Dik Klark Prodakšn" koja poseduje televizijska prava na emitovanje raznovrsnih događaja - od novogodišnjeg odbrojavanja njujorškom Tajms Skveru, do emitovanja izbora za "Mis Amerike" i dodelu "Zlatnog globusa".

"Dik Klark prodakšn" već četiri decenije ima ekskluzivno pravo emitovanja atmosfere sa Tajms skvera u novogodišnoj noći.

„Vanda” je svoje poslovanje započela u sektoru nekretnina, ali je u poslednjih nekoliko godina posao preusmeren u delatnost zabave i sporta.

Bogatstvo Vanga Đianling (62) prema najnovijoj „Blumbergovoj” rang-listi milijardera procenjuje se na 31,6 milijardi dolara, što ga stavlja na poziciju dva liste najbogatijih Kineza, odmah iza Džeka Maa, osnivača „Alibabe”, giganta u e-trgovini.

Podsetimo, oko milion ljudi svake godine se okupi na Tajms skveru u Njujorku gde uz poljupce i usklike dočekuju svaku Novu godinu. Nastupanje Nove godine obeležava se spuštanjem tradicionalne osvetljene kristalne kugle sa vrha nebodera u središte čuvene raskrsnice na Menhetnu, u skladu sa običajem koji datira još iz 1904. godine.