Aleksandar Vučić, Si Đinping i Tomislav Nikolić
Tanjug
Aleksandar Vučić, Si Đinping i Tomislav Nikolić

Tanjug

Aleksandar Vučić, Si Đinping i Tomislav Nikolić, Foto: Tanjug

I ne pričaju samo Srbi, već i Kinezi, koji nam se i dalje zahvaljuju na veličanstvenom dočeku njihovog predsednika. Osim premijera Aleksandra Vučića i generalnog sekretarijata Vlade, za to je najzaslužniji direktor Uprave za zajedničke poslove Dejan Jonić, čiji je tim nedeljama do tančina planirao i pripremao doček. Vodilo se računa o svakom segmentu - od viljuške koju će Si Đinping koristiti, preko toga šta će pojesti, popiti, do toga šta će obići...

Pripreme za Medvedeva

Prema rečima našeg sagovornika, Uprava za zajedničke poslove polako je počela da se priprema za sledeću važnu posetu našoj zemlji, a to je poseta premijera Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva.

Tako su u Palati Srbije po želji gostiju sav escajg i tanjiri bili iz Titovog vremena, salvete sa grbom Jugoslavije, a u vili Zlatni breg akcenat je bio na srpstvu. Niko još nje zaboravio da su za gosta iz Kine tamo spremili čitavo prase, jagnje i svadbarski kupus...

Da li se predsedniku dopala naša hrana i da li je zahtevno pripremati hranu za takve posete, za „Alo!“ otkriva Duško Vranešević, šef odseka za ugostiteljstvo protokularne rezidencijske objekte i vile.

Si Đinping

Tanjug

Si Đinping, Foto: Tanjug

- Čim smo čuli da dolazi, naša Uprava je formirala komitet koji je radio punom parom dve nedelje. Tražili su da bude isključivo srpska hrana i srpsko piće i ništa nismo služili što nije iz naše zemlje. Pitao sam premijera da li da stavimo na ražanj jedno jagnje i prase, čisto da pokažemo kako mi to radimo. Organizovali smo i pripremu slatkog kupusa sa suvim mesom ispod sača, što se kineskom predsedniku možda najviše dopalo. Premijer je bio oduševljen predlogom. Jer to je inicijalno njegovao ideja, budući da mi je sam rekao: „Vidi da bude sve tako da mu predstavimo Srbiju i srpski narod na pravi način, da vidi i proba ono što sprema svaki srpski domaćin u svojoj kući“ - otkriva nam nepoznate detalje naš sagovornik, koji se nalazi na čelu odseka za ugostiteljstvo. On dodaje da je kineski predsednik bio je fasciniran načinom na koji se kod nas priprema hrana, ali i njenim ukusom.

Duško Vranešević

RAS

Duško Vranešević, Foto: RAS

- Kinezi jedu prasetinu i jagnjetinu, ali je ne spremaju tako. Kada odete u kineski restoran, vidite da je sve pomešano sa povrćem, soja sosom, ljutim i slatkim dodacima. Zato je bio poprilično iznenađen kad je video ražanj, povodom kojeg mu je premijer rekao: „Ovo je Srbija“. Si Đinping je probao sve što smo pripremili za njega. I sarmice u vinovoj lozi, čvarke (duvan i obične), slaninu od mangulice, dimljenu šunku, sremski kulen, sve sireve sa Zlatara, sjenički, ovčji, pasulj prebranac, razne pite. Posle toga jeo je roštilj i leskovačku mućkalicu, naš ćevap, biftek... Stvarno je bio oduševljen... On i naša delegacija nazdravljali su više puta, a mi smo se iznenadili što i Kinezi imaju običaj da često nazdravljaju i što kažu kome nazdravljaju. Naročito ih je oduševilo to što smo specijalno za njih napravili velikog kineskog zmaja od cveća koji je bio u blizini stola - priča Duško. On potvrđuje našu priču da se gostu nije napuštala Srbija.

- Njemu se nije išlo, nije hteo da krene. I da nije imao isplanirano sledeće putovanje, sigurno bi ostao duže. To je najbolji pokazatelj kako mu je bilo kod nas - završava Vranešević.

Kolce za Merkelovu

Alo!

Kolce za Merkelovu, Foto: Alo!

 

I Angela se zadržala

Kako priča Duško, o tome koliko smo dobri domaćini važnim svetskim zvanicama najbolje svedoči jedan primer. - Malo je poznato da je Angela Merkel sat i po vremena duže ostala nego što je trebalo u vili Bokeljka. To se nigde nije desilo, njeni ljudi iz protokola i iz obezbeđenje su se uspaničili... To je zasluga premijera, a mi smo tu da pružimo takav ugostiteljski nivo da se gost oseti kao kod kuće. Mi u Upravi smo skromno plaćeni, a najveću odgovornost imamo kada su važne posete u pitanju. Za Izetbegovića smo organizovali doček, folklor na Kalemegdanu, partiju šaha... Bili smo uključeni u organizaciju dočeka kraljevskog para, a i oni su bili oduševljeni. Dočekivali smo i Rogozina, Erdogana, Mogerini i spremamo se za dolazak još mnogo važnih zvanica...

Komentari (9)

kažem

29.06.2016 17:18

Kineska kuhinja je zaista na prvom mestu po upotrebi svinjetine. Ako je zbog toga, onda uredu. Ali ovo je generalno jedna opšta demonstracija neukusa, sa ovolikim pečenjem, mesištem, ražnjićima i ostalim... Svaka čast na organizaciji, prvoklasna, na najvišem nivou i možda najbolja na svetu, ali ovoliko prostačke novokuhinje, za ovo je po kazivanju organizatora kriv isključivo AVAV. Neka nauče nešto o našoj tradicionalnoj kuhinji od pre više vekova i da se meso služilo samo o velikim slavama

cuckovic maja

29.06.2016 18:08

@kažem - Psece meso ili kerici na raznju namerno izostavljeni jer mi kerice ne jedemo tj.samo u slucaju podvale u cevape i burek.

bb

29.06.2016 19:28

@kažem - ne lupetaj

kažem

29.06.2016 17:28

Da, zaista, meso viših kičmenjaka se kod nas jelo samo o velikim praznicima, možda pet puta godišnje. Srbi su imali lepe, jednostavne specijalitete koji su se pripremali u glinenom posuđu i ispod njega, pre nego što su došla u našu kuhinju ova turska i mađarska ... Mi smo koristili žitarice, povrće, mahunarke, voće, ribu, mlečne proizvode, ponekad crveno meso o velike praznike i živinsko, a nekad i divljač. Sada u ovoj novokuhinji meso trpju u sve. Pitam se da li su predsednika ponudili osno

kažem

29.06.2016 17:40

Pitam se da li su predsednika ponudili osnovnim simbolom gostoprimstva u Srba, onim kojim se i potvrđuje da je data osoba gost i pod potpunom zaštitom domaćina? Hlebom i solju. Uradite vi prvo to "gospodo", ponudite gosta zaista starim srpskim jelima, a o demonstraciji vašarskog neukusa i novokuhinje nekom drugom prilikom, možda kad se ožderete od pića. Pogledajte naše velikane iz prošlosti, naučnike, umetnike i td. Ostavili su dobre zapise o tome čime su se hranili, ni govora o prežderavanju.

XXL

29.06.2016 19:37

I nas srbende oduševljava srpski ražanj al' ga ne možemo više priuštiti iz ne znam ti kojih razloga. Možda prasići i jaganjci brzo trče po onoj narodnoj "pobeg'o sa ražnja".

Sasa.t.

29.06.2016 23:08

Uskoro Smederevo grad bez pasa lutalica.

Djule

30.06.2016 15:35

KINEZI SU KAO I SRBI U GENIMA GLADAN NAROD I NJIH CE BILO STA DA ODUSEVI

Mima

30.06.2016 15:36

Kinezi jedu sve sto ima cetri noge OSIM STOLOVA