Mleveno meso
Profimedia

U pojedinim medijima, a i na našem portalu objavljena je lažna vest da Kinezi prodaju ljudsko meso kao hranu, a dodatno su čitaoce uznemirili naslovi novinskih članaka.

Informacije koje su objavljene su sledeće: "Kineske vlasti demantovale su informacije da meso preminulih osoba obrađuju i pakuju u konzerve, koje potom prodaju na afričkom tržištu. Nakon što se na društvenoj mreži Fejsbuk pojavila informacija da Kinezi prodaju ljudsko meso kao hranu, svet se digao na noge. Uz obrazloženje da Kinezi više nemaju gde da sahrane svoje mrtve, neko je na Fejsbuku pustio "buvu" da se ljudsko meso kasapi, melje, a potom konzervira i prodaje kao hrana na tržištu Afrike. Da bi potkrepio svoje tvrdnje, korisnik Fejsbuka je uz status postavio i fotografije na kojima se vidi telo čoveka kome je odrana koža kako leži na stolu u fabrici mesa, dok je oko njega na kukama okačeno goveđe meso. Mnogi su u početku ovo shvatili kao šalu, ali je onda je jedan medij u Zambiji, pozivajući se na "pouzdane izvore" u fabrikama mesa, napisao da je ova informacija tačna i sve je otišlo "dođavola". Zbog ovih napada burno je reagovao ambasador Kine u Zambiji. "Lokalni tabloid širi neistine! Tvrde da vam Kina uvaljuje ljudsko meso kao govedinu. To je nečuveno! To je neistina", grmeo je ambasador dodajući da je neko sve ovo osmislio da bi narušio višedecenijske dobre odnose Zambije i Kine. Policija sprovodi istragu, a u međuvremenu je ustanovljeno da su fotografije koje su postavljene na Fejsbuku ustvari fotografije iz video-igrice koje su dodatno obrađene u fotošopu.

Ipak, detaljnijom analizom utvrđeno je da je fotografija koja navodno prikazuje "zaplenu ljudskog mesa" prvi put objavljena na stranici kineske novinske agencije "Xinhua" u septembru 2013. godine. Na njoj se zaista nalaze policijski službenici koji pregledaju zaplenjeno meso. No, u tekstu se navodi da je meso koje je lažno prodavano kao goveđe, zapravo bilo svinjsko meso. Pored toga, otkriveno je i da se proizvodnja i prodaja vršila bez dozvole i u nehigijenskim uslovima.

Pretraga ove slike pokazuje da se ista već par godina koristi kao ilustracija lažne vesti o "prodavanju ljudskog mesa". Sama vest je, međutim, nastala kao reakcija na sasvim drugu fotografiju. Naime, 2012. godine, kao deo promotivne kampanje za video igru "Resident Evil 6", u Londonu je postavljena lažna prodavnica ljudskog mesa. Fotografije iz ove marketinške kompanije zatim su iskorišćene od strane nekih online portala za kreiranje lažne vesti da kineski proizvođači koriste ljudsko meso u proizvodima koje izvoze u Afriku. Slične priče prenose se po internetu godinama, a fact-checking portal "Snopes" raskrinkao ih je u maju 2016. Otprilike u isto vreme, vest je stigla i do balkanskih medija. Iako je u tekstovima navedeno da se radi o prevari, to jest o demantovanoj (dez)informaciji, naslovi su bili tendenciozno napisani tako da navodi na zaključak da se tako nešto zaista dogodilo.

 

Komentari (2)

simke

20.05.2016 09:01

Nebi me iznenadilo odvratan narod cicije nevidjene bele nevole gledaju samo svoj interes nekulturni ma nista pozitivno radio sam sa njima na zapadu

Noa

20.05.2016 19:37

@simke - Kneska kultura je vrh..to oni sigurno nerade...og sta rade i jasno daju...narod o sebi prisebi