Kikiriki
Shutterstock
Kikiriki

Shutterstock

Kikiriki, Foto: Shutterstock

Kikiriki je poreklom iz Južne Amerike i pripada porodici mahunarki, isto kao pasulj, grašak ili soja.

On ne samo da je odličnog ukusa, već je bogat mastima, proteinima i drugim zdravim hranljivim sastojcima.

Kikiriki je dobar izvor proteina i u sebi ima visok sadržaj esencijalnih vitamina, minerala i biljnih jedinjenja.

Prednosti kikirikija su različite, pa ih svakako treba dodati na listu svakodnevne ishrane.

Međutim, zbog visokog sadržaja masti i kalorija koje ima kikiriki, ne bi trebalo da se preterujete.

Ovih 12 svojstava kikirikija čine nam mnogo koristi – od zdravlja do lepote.

Dobar je za zdravlje srca

Među koristima za zdravlje čoveka, čini se da je ova najpoznatija. Zahvaljujući visokom nivou mononezasićenih i polinezasićenih masti, kikiriki može da održava ljudsko srce zdravim.

Konkretno, oleinska kiselina kod kikirikija može u krvi da smanji loš holesterol (LDL) i poveća dobar holesterol (HDL). Stoga je kikiriki u stanju da spreči moždani udar i koronarna oboljenja povećanjem zdravih lipida u krvi.

Jača energiju

Jedna od najprimetnijih prednosti kikirikija po zdravlje čoveka je unapređenje energije. Ovo je sasvim razumljivo, jer kikiriki sadrži dosta vitamina i minerala, antioksidanata i hranljivih materija, koji su sami po sebi veliki izvori energije.

Pomaže kod mršavljenja

Kikiriki je proučavan u pogledu održavanja težine. Zbog toga što ima puno kalorija i masti, kikiriki ne utiče na rast kilograma, pa će vam zbog toga konzumiranje ove mahunarke pomoći u održavanju vitalnosti i sprečiće gojaznost.

Bori se protiv raka

Polifenolni antioksidanti prisutni u kikirikiju korisni su za prevenciju raka želuca, jer pomažu u smanjenju produkcije kancerogenih nitrozamina.

S druge strane, mahunarke poput kikirikija imaju visok sadržaj betasitosterola, koji predstavlja zaštitu protiv raka uz prirodno sprečavanje rasta tumora. Na ovaj način, svi oni koji jedu kikiriki najmanje dva puta nedeljno mogu da smanje rizik od raka debelog creva za 2.7­58 odsto, piše kućnilekar.com

Sprečava kamenje u žuči

Procenjuje se da kamen u žuči pogađa između 10 i 25 odsto odraslih u svetu. Česta konzumacija kikirikija može značajno da smanji rizik od kamena u žuči. Prema studijama, samo 30 grama kikirikija dnevno može pomoći da se umanji rizik od ove pojave čak i do 25 odsto.

Poboljšava pamćenje

Kikiriki se često naziva “hranom za mozak“, jer sadrži vitamin B3 koji je odličan za funkciju mozga, kao i za poboljšanje memorije. U sebi sadrži i flavonoid koji se zove resveratrol, a koji može da poboljša protok krvi u mozgu za oko 30 odsto.

Bori se protiv depresije

Serotonin je hemikalija koja je važna mozgu i koja pomaže u regulisanju raspoloženja. Neadekvatno lučenje ove hemikalije rezultira depresijom. Srećom, aminokiselina triptofan u kikirikiju može da pomogne oslobađanju serotonina, pa je zbog toga kikiriki sposoban da pobedi depresiju.

Podržava trudnoću i štiti plod

Kikiriki se smatra dobrim izvorom folne kiseline, koja je važna ženama tokom trudnoće. Prema istraživanjima, žene koje konzumiraju 400 grama ove kiseline pre i u ranoj fazi trudnoće, bile su pod mnogo manjim rizikom da beba ima određene neurološke probleme.

Konzumiranje kikirikija tokom trudnoće takođe smanjuje i rizik od nekih uobičajenih alergijskih bolesti kao što je astma kod dece.

Sprečava Alchajmerovu bolest

Mnoge studije su pokazale da konzumiranje namirnica koje su bogate niacinom kao što je to kikiriki, može smanjiti rizik od pojave Alchajmerove bolesti za oko 70 odsto. Samo četvrtina šolje ovog ploda predstavlja četvrtinu dnevnog unosa niacina.

Čini kožu blistavom i zategnutom

Sastojci u kikirikiju održavaju kožu sjajnom i blistavom. Osim toga, dijetetska vlakna u ovoj biljci pomažu da se organizam oslobodi viška toksina, čime koža postaje besprekorno meka i sjajna. S druge strane, kikiriki sa svojim sadržajem magnezijuma u sebi može da smiri nerve, krvne sudove i mišiće da bi ubrzao protok krvi u kožu.

Sprečava gubitak kose

Među koristima koje kikiriki ima za lepotu nalazi se prevencija od gubitka kose. Zahvaljujući vitaminu C koji je koristan u povećanju proizvodnje kolagena, kikiriki može da spreči gubitak kose. Isto tako, larginin u kikirikiju je sastojak koji se koristi u mnogim tretmanima lečenja ćelavosti, dok omega 3 masne kiseline mogu da ojačaju folikule dlake i sveukupni rast kose.

Sprečava bore i starenje

Prevremeni znaci starenja, kao što su promena boje, bore i smanjena elastičnost kože, spadaju u jednu od najvećih kozmetičkih briga. Na sreću, kikiriki ima značajnu količinu vitamina C koji je neophodan za proizvodnju kolagena. U suštini, kolagen je važan da se zdravima održe tetive, hrskavice i koža. Dakle, konzumacija kikirikija poboljšava čvrstinu kože, kao i njenu elastičnost i svežinu.

Tagovi

Komentari (6)

ESMA

15.02.2017 16:19

Kikiriki cu da ti davam samo da ne spavaš. A seks?

ZDRAVLJE

15.02.2017 18:26

Pa kako DAGA zobamo mi koji predstavljamo krezubu Srbiju?Ja nemam para za kljove a bogami sve manje i za hleba.

Esma

15.02.2017 19:52

@ZDRAVLJE - ce da ti ga sameljem na masinu za meso

Black In

16.02.2017 00:26

@ZDRAVLJE - Ali zato za internet i mobilni telefon mora biti para...

Malaika

15.02.2017 22:45

Sve ste lepo napisali, ali nista ne rekoste koliko ima aflatoksina i koliko je zbog toga toksican. Pre bih rekla da ga treba izbegavati.

ozbiljna

16.02.2017 02:17

A sta bi novine drugo imale da pisu, osim o izborima, pa sad smislili kikiriki kao lek za sve. Svaka namirnica ima i dobre i lose strane, ako preterate sa kikirikijem , povecate rizik od masnoca u krvi, drugo leci, pa sad na vagu sta je bolje. Svakog dana izmisljaju "lekovitost" pojedinih namirnica, ali je definitivno najpametnije rukovoditi se sopstvenim ukusom i potrebama. Ne preterivati ni u cemu, a ni ne orijentisati se na sve povrce presno jer covek nije prezivar tj govece.