Škola učionica prazna učionica
Profimedia
Škola učionica prazna učionica

Profimedia

Škola, Foto: Profimedia

Ovo tvrde kažnjeni učitelji, koji su se obratili medijima na organizovanom skupu, uz podršku kolega, kao i predsednice Unije sindikata prosvetnih radnika.

Učiteljice Jelena Jevtić, Snežana Bogdanović i Slobodanka Đikić, iz grupe kažnjenih, navode da je direktorka od početka znala da neki đaci uopšte ne dolaze u školu, zbog čega su i ostali bez ocena.

– Podnosili smo izveštaje na odeljenjskim i nastavničkim većima, ali niko nije reagovao. U školi radi pedagoški asistent zadužen za te učenike, ali ni asistenta niko nije uputio u to da treba da utvrdi zašto ta deca ne pohađaju nastavu. Na kraju školske godine su direktorka i pomoćnik direktora potpisali dnevnik vaspitno-obrazovnog rada i ustanovili da su podaci ispravni, a kasnije nas je direktorka ubeđivala da treba da platimo kaznu i da ćutimo jer je to za dobrobit svih nas – ističu učiteljice.

Dušica Ivanković Katić, jedna od kažnjenih, tvrdi da vodi odeljenje prvog razreda u kome je najviše dece etničke manjine, pa zbog toga optužuje direktorku da pravi segregaciju i diskriminaciju.

S druge strane, direktorka Dragana Veljković ističe da je baš po prijavi Dušice Katić Ivanković, nekadašnje direktorke, dolazila kontrola Školske uprave iz Jagodine i Republičke prosvetne inspekcije.

– Potvrđeno je da u našoj školi nema segregacije, ali da se deset godina unazad, od vremena kada je ona bila direktor, pogrešno ocenjuju prvaci, pa je naloženo da se to ispravi. Prema zakonu, učenici prvog razreda se ocenjuju opisno i uvek se prevode u drugi razred, tako da nema ponavljača. Ja sam morala da sprovedem meru koju su mi naložili inspektori, a odlučila sam se za najblažu moguću kaznu, novčanu. To je 20 odsto od plate tokom tri meseca – objašnjava aktuelna direktorka.

Disciplinski postupak protiv sedmoro učitelja pokrenut je u decembru. Milan Jovanović i Jasmina Đurić kažnjeni su zbog neocenjivanja, dok su Snežana Bogdanović, Jelena Jevtić, Slobodanka Đikić, Dušica Ivanković Katić i Aleksandar Jovanović kažnjeni zbog toga što kao članovi komisije koja je pregledala dnevnike nisu prijavili nepravilnosti. Svi su uputili žalbe Školskom odboru.

 

Komentari (7)

Ljube

10.04.2017 14:12

Pa ovo je nečuveno, kažnjavati učitelje zato što nisu ocenili romsku decu koja nisu ni dolazila u školu. Na osnovu čega da ih ocene? A onda se na sva zvona romi žale na diskriminaciju i neravnopravnost a svi znaju da je to nepromenjena slika koju ja pamtim još iz osnovne škole, pre više od 60 godina ... muka mi je više od tih "zaštitnika ljudskih prava". Zamislite koliko tim učiteljima znači 20% od i onako bedne plate ... Strašno, gde je tu zaštitnik građana?

Zakon

10.04.2017 14:29

@Ljube - Direktorku pod hitno smeniti, jer ne zna zakon! Po zakonu postoje i neocenjeni učenici i odlično se zna kada i pod kojim uslovima je učenik neocenjen! Učenici koji ne dolaze u školu se pismeno pozivaju, da se obaveste o mogućnostima dobijanja ocena! Pa valjda škoa ima sekretara, ako već direktor ne zna! Nastavnik, takođe mora znati zakon o ocenjivanju, kako bi se umeo braniti kad ga neko napada!

Dragan

11.04.2017 02:27

@Ljube - Radio sam u ovoj skoli dve godine. Kolege i inspekciju sam upozoravao na dotičnu direktorku.U januaru posle pola godine je meni kao roditelju poslala pismo da objasnim gde su moja deca. Posle pola godine... Mi smo se porodično odselili iz ovog grada.

Dragan,Niš

10.04.2017 14:19

Ko je bre ovde normalan??Pa kako da oceniš nekoga ko nije prisutan?Ako je direktorka bila nesposobna da na vreme preduzme mere a u skladu sa zakonom ih ima i obezbedi prisustvo dece,onda neka ona plati kaznu iz svog džepa!!To je jedino ispravno.

maja

10.04.2017 14:29

To je neshvatljivo za normalne ljude !!!!!!!!!!!!! Malo samo da su na položaju pa makar i sa srednjom školom u SRBIJI imaju sva prava sveta !!!!!!!!!!! Od običnog učitelja,policajca ,med.sestre i da ne nabrajam.....Doktori-direktori-strankarski članovi ,,,TO JE ZA UZBUNU NORMALNOG NARODA.

nn

11.04.2017 23:42

@maja - Direktorka je iz vlasti u PN tj. iz stranke koja vlada vec 17 god u PN ! Sta reci!

Koki

10.04.2017 20:28

Ucenik ne dolazi u skolu, a oni ga prevode u sledeci razred. Hahahaha. Vrh.