Škola, đaci, deca
Shutterstock
Škola, đaci, deca

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Da stvar bude gora, majkama i očevima zaprećeno je na prekjučerašnjem roditeljskom sastanku povodom tromesečja u jednoj srpskoj školi, i to - crno na belo!

Naime, prema Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji je počeo da se primenjuje sredinom prošlog polugodišta, svaki roditelji moraće da plati i do 100.000 dinara ukoliko odmah ili najkasnije u roku 48 sati ne obavesti školu da mu je dete sprečeno da pohađa nastavu, ali i ukoliko ne opravda izostanak u roku od najviše osam dana otkad se dete vrati na nastavu! Osim toga, roditelji će plaćati novčane kazne i zbog vršnjačkog nasilja, diskriminacije i ponašanja koje vređa ugled, čast i dostojanstvo.

Međutim, deljenje fotokopiranih članova zakona među nekim očevima i majkama izazvalo je revolt.

Deca beže s časova, roditelji plaćaju kazne

Izostanci sa časova su hronična boljka srpskog školstva, a u proteklom periodu Prekršajni sud je novčano kaznio 39 roditelja čija deca neopravdano nisu išla u školu. Izrečene su i 104 opomene, i to uglavnom u slučajevima kad su se roditelji prvi put našli pred sudijom zbog toga što su osnovci izostajali sa časova. Izostanke najviše beleže đaci trogodišnjih i četvorogodišnjih škola mašinskog, građevinskog i tekstilnog smera.

 

Simonida D., majka učenika četvrtog razreda jedne srpske škole, dostavila je juče taj „dokument“ redakciji „Alo!“.
- Dobijam papir bez objašnjenja i pojašnjenja! Roditeljski sastanak bio je zbog tromesečja. Kada se taj deo završio, učitelj nam je podelio izvode iz Zakona i rekao da ih prostudiramo. Sve je to u redu što tamo piše, ali ne i pretnja novčanim kaznama do 100.000 dinara ako ne stignem na vreme da opravdam časove. Radimo po smenama i muž i ja, nije da neću, ali nekad jednostavno ne mogu da stignem na ta „otvorena vrata“ - kaže Simonida i napominje da bi sve bilo daleko jednostavnije da učitelji i nastavnici imaju više termina kad primaju roditelje, a ne samo jedan nedeljno.

Prema njenim rečima, upravo ti delovi zakona impliciraju da nismo dobri roditelji, da će nas nadležni naučiti kako da budemo majke i očevi, i to tako što će nas lupati po džepovima!
- To sam tako shvatila! I otkud tolike kazne? Ko je smislio da kašnjenje pravdanja časova toliko košta? I kada je u Srbiji uvedena praksa da se roditeljima u školama dele zakoni - pita ta majka!

Da je podela zakona u srpskim školama postala ustaljena praksa, govori i podatak iz decembra prošle godine, o čemu je „Alo!“ tada i pisao, kada su roditelji jedne prestoničke škole dobili identične izvode Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Tog puta su im ih mališani trećeg razreda osnovne doneli kućama i rekli im da ih pročitaju i njima prepričaju „kako se ne bi više tukli po školama“.

Tada je Mladen Šarčević, ministar prosvete, kao i sada, rekao za „Alo!“ da je čitava stvar van pameti, kao i da će „slučaj ’deljenja zakona’ biti ispitan“.
- Kada je reč o deljenju izvoda iz Zakona na roditeljskom sastanku, to donekle ima smisla ukoliko je selektivno, odnosno ukoliko su među njima majke i očevi koji bi to trebalo da pročitaju! Dakle, ne bi trebalo svim roditeljima to davati. Ako su dobili svi, onda taj učitelj uopšte nema nikakav osećaj! To nije način, niti im je bilo ko iz Ministarstva rekao da tako urade. Svaki roditelj može da vidi ceo zakon na sajtu Ministarstva prosvete. Reč je o samovoljnoj odluci pojedinih škola i van svake je pameti. Naravno da ću se pozabaviti time - naveo je ministar Šarčević za „Alo!”.

Komentari (10)

mile39

26.04.2018 06:46

Ma kakvih 100.000? Deset miliona!!! Da se zna ko je budža u ovoj Stradiji.

cudim se

26.04.2018 07:00

sve vise postajemo kasa za drzavu a ne ljudi.

jabreja

26.04.2018 07:14

Bivsi profa sam, napustio prosvetu kad je Suvar izvodio egzibicije s reformom, otada bas svi ministri rastezu i natezu prosvetu po svom cefu, a zakonodavci to aminuju. Ovih "100.000" su vrhunac idiotije! Nikako da se ostvari da u prisveti se postuje radno vreme 8 sati, i radna nedelja. To sto po sat-dva se okupe da procaskaju zimi i leti NIJE RADNO VREME!

Pancevac

26.04.2018 09:00

Pa Zakon vazi delio ga neko ili ne kao fotokopiju. Ako ne valja Zakon zna se ko ga je doneo. Uostalom ovo je najveca moguca kazna, za najgore slucajeve koji se vise puta ponavljaju. Smisao je da roditelj mora biti upoznat da li mu dete ide u skolu!

maja

26.04.2018 09:03

A zasto se skola ne kazni kad su nastavnici bahati, kad nas deru sa ekskurzijama, kad su skole ne okrecene a zavese pocepane, kad decu nicemu ne nauce pa moraju roditelji sve kuci da rade, kad izlet na Avalu kosta 1300 din bez hrane... sto tada ne kazne skole, nego samo roditelje

miki

26.04.2018 11:38

svi se utripovali da su kao daobracajci da sada mogu i oni da naplacuju kazne podigli moseve ne vide gde idu

Pera Detlic

26.04.2018 13:03

Kad dete dobije keca kazniti roditelje 200.000 dinara.........Ovo nije bilo ni pod turcima.

Milja

26.04.2018 18:42

Pojedini roditelju su neodgovorni, neodgovaraju na pozive i izbegavaju kontakte sa nastavnicima. Ne vidim ništa loše u tome što su ih upoznali sa njihovim obavezam jer mnogi ih spretno izbegavaju. Ako bi se navedeni zakon u potpuno poštovao svaki drugi roditelj bi bio prijavljen Sudiji za prekršaje i ne kažnava škola već podnosi prijavu prekršajnom sudu a to su zaprećene kazne koje je u zakonu unelo ministarstvo na čijem čelu je pomenuti Šarčević.

Milja

26.04.2018 18:47

Pomenuti ministar bi trebalo da uvede "obavezu" nastavnicima i učiteljima da lepo roditelje obaveštavaju na kućnu adresu, po opravdanje takodje dolaze kući, roditeljske sastanke drže u kući pojedinačno za svakog roditelja, da se roditelji ne opterećiju odlascima u školu. Ima tu još puno toga što bi nastavnici i učitelji mogli da rade za roditelje !!!

Roditelj

27.04.2018 16:10

Za ovu kaznu nema zakonskog osnova odnosno svaki priučeni pravnik će istu oboriti na sudu ! Roditelji, pročitajte zakon i ne nasedajte na ove prazne priče. To svakako ne daje za pravo vašoj deci da beže sa časova za šta su propisane sankcije za koje je predviđeno i isključenje iz škole, ali nikako novčane kazne za roditelje !