Pre  lakiranja,  vazelinom  uokvirite kožu  oko svakog  nokta
Shutterstock
Pre  lakiranja,  vazelinom  uokvirite kožu  oko svakog  nokta
Pre lakiranja, vazelinom uokvirite kožu oko svakog nokta, Foto: Shutterstock

Ono što će ljudi najpre uočiti na nama, posle očiju, jesu ruke jer mi njima govorimo kroz neverbalnu komunikaciju, te tako ne bi bilo ugodno da su nam nokti neuredni, izgrickani, a lak poluoljušten i iskrzan. 

Zaboravite odlazak na manikir nakon što čujete sledeće savete kako da vam lak traje duže, boja bude jača bez potrebe mazanja pet slojeva, ali i kako da ne farbate prste i lako skinete „tvrdoglave“ lakove.


Lakom umazani prsti
Većina žena ne voli kada tokom lakiranja noktiju ofarba i kožu oko njih jer u tom slučaju, ako se lati acetona da obriše flekicu laka, rizikuje da pokvari ostale namazane nokte. Zato pre lakiranja štapićem za uši umočenim u vazelin uokvirite kožu oko svakog nokta. Njime ćete stvoriti barijeru između laka i kože, te tako nakon što završite s lakiranjem zajedno ćete s vazelinom, lako i jednostavno skinuti i greške.


Sirće za dugotrajni lak
Zvuči neverovatno, ali sirće produžava trajanje laka na vašim noktima. Natopite vaticu sirćetom i pređite preko nenalakiranih noktiju. Sirće će s nokta skinuti sva ulja, kreme i nečistoće i tako sprečiti stvaranje neravnina i balončića prilikom mazanja laka. Pored toga, pomaže da se lak zadrži, što dovodi do toga da vam manikir duže traje.


Lek za dosadne zanoktice
Potopite prste pet minuta u toplu vodu, a potom pogurajte zanoktice nekim drvenim štapićem. Napravite miks od tri kašike hranljive kreme za ruke i jedne kašike maslinovog ulja, a onda tu smesu zagrejte nekih 30 sekundi. Istrljajte dobijenu kremu na nokte i prste i navucite pamučnu čarapu ili rukavice i pravac u krevet na spavanje.


Brzo sušenje
Čekanje da se lak osuši zna da traje kao večnost, ali postoji rešenje i za tu muku. Sveže nalakirani nokti će se brže osušiti ako ih odmah potopite u činiju ledene vode na nekoliko minuta.


Stop krzanju noktiju!
Da biste sprečili krzanje vrhova namazanih noktiju, stavite dva sloja osnovne podloge, jedan samo na vrh nokta, a drugi na ceo. Ako nemate podlogu pre lakiranja, onda to isto možete učiniti i sa željenim lakom. Ovom tehnikom će lak na vrhovima noktiju, koji je skloniji krzanju, trajati duže.


Skidanje „tvrdoglavog“ laka
Da biste lakše uklonile „uporan“ lak ili šljokice s noktiju, natopite vaticu acetonom i stavite je na nokat, zatim je tračicom aluminijumske folije obmotajte i stisnite da se pričvrsti za prst. Ostavite tako pet minuta, nakon kojih istovremeno povucite foliju zajedno s vatom i lak će nestati. Isti postupak možete sprovesti i na geliranim noktima, jer što biste davale pare salonima. U tom slučaju, držite foliju dvadesetak minuta.


Žuti nokti
Postoji rešenje i za požutele nokte ili one čija se prirodna boja od čestog nanošenja laka ili cigareta promenila. Sipajte pola šolje vruće vode u činiju, a u nju dodajte četiri kašike sode bikarbone i dve kašike tropostotnog hidrogena. Potopite nokte na minut i gotovo. Drugi postupak je da nežnom četkicom blago istrljate nokte pastom za zube i isperete.

savršen izgled noktiju bez odlaska na manikir
Savršen izgled noktiju bez odlaska na manikir , Foto: Shutterstock

 

Ogledalo zdravlja

Promene na noktima ruku mogu da ukažu na velik broj različitih oboljenja, te tako pregled noktiju može biti važan deo uspostavljanja dijagnoze. Uzrok promena na noktima ukazuje na nedostatak jednog ili više nutritijenata u ishrani. Da biste korigovali ishranu, treba da utvrdite šta to organizmu fali ili čega to ima viška. Krti i lomljivi nokti - problem sa štitastom žlezdom, bubrezima i cirkulacijom ili nedostatak vitamina A, kalcijuma, omega-3 masnih kiselina i drugih minerala. Suvi nokti, listanje, lomljivost, horizontalne i vertikalne brazde - nedostatak gvožđa, cinka, proteina, vitamina A i C i kompleksa vitamina B. Savitljivi nokti - nizak sadržaj vode u organizmu jer suv nokat je krt, a nokat zasićen vodom mek i lako se seče.