Karles Pudždemon
Profimedia
Karles Pudždemon

Profimedia

Predsednik Katalonije Karles Pudždemon, Foto: Profimedia

Katalonski secesionisti pojačali su kampanju u pokušaju da osiguraju veću podršku evropskih vlada, a cilj njihove strategije je da izdejstvuju međunarodno posredovanje, ali i da pripreme teren za "kosovski scenario" kao "poslednju opciju" - jednostrano otcepljenje na osnovu navodnog kršenja ljudskih prava.

To danas piše španski list "El Pais", pojašnjavajući da strategija španskih separatista ima za cilj da stvori sliku o Španiji kao o autoritarnoj i nedemokratskoj državi.

"Izvori u vrhu katalonske vlade kažu da kosovski primer za sada nije opcija, ali će zavisiti od mera koje će centralna vlada primeniti u budućnosti", napominje se u tekstu.

"El Pais" navodi da se strategija širenja slike o Španiji kao o autoritarnom režimu sprovodi i na institucionalnom nivou i ocenjuje da je kampanja za nezavisnost postigla izvesne rezultate, a da je opcija "terapeutskog otcepljenja" dobila zamajac proteklih dana.

"Jedan od pristalica nezavisnosti je i Alfred de Sajas, ekspert Saveta UN za ljudska prava, koji je 3. oktobra napisao da u Kataloniji teorija terapeutskog samoopredeljenja već može da se primeni, a 11. oktobra je naglasio da je kosovski presedan primenjiv na katalonski sukob", piše španski list.

Katalonija

EPA/Quique Garcia

Katalonija, Foto: EPA/Quique Garcia

"El Pais" navodi da je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost 2008, nakon čega Srbija nije priznala odvajanje tog regiona, ali napominje da je sud u Hagu 2010. zaključio da otcepljenje Kosova ne predstavlja kršenje međunarodnog prava i da je "jednostrano odvajanje punovažno ako otcepljeni region trpi nezakonitu upotrebu sile ili ozbiljna kršenja medjunarodnih normi".

"Prioritet katalonskih separatista jeste da na medjunarodnoj sceni učvrste sliku o Kataloniji kao o potlačenom narodu", ističe se u tekstu španskog lista.

U članku se kaže i da je Nacionalno savetodavno veće za tranziciju (CATN), grupa eksperata bivšeg predsednika Artura Masa, već videla u svojim izveštajima 2013. godine da bi Katalonija mogla da se osloni na jednostranu opciju otcepljenja kao u slučaju Kosova, ali kao na "poslednje sredstvo".

"Sadašnji katalonski ministar spoljnih poslova Raul Romeva je takodje tu opciju podržao u svojoj knjizi objavljenoj 2014. Njegovo ministarstvo je prošlog septembra poslalo vladama EU izveštaj više akademika u kojem brane kosovski presedan, uz zaključak da je odluka o Kosovu važna za Kataloniju jer pokazuje da medjunarodno pravo ne zabranjuje jednostrana proglašenja nezavisnosti", zaključuje "El Pais".