Jelena Karleuša
RAS
Jelena Karleuša

RAS

Jelena Karleuša, Foto: RAS

Naime, to od juče tvrdi samoproklamovana diva. Ona je na svom Tviteru objavila sliku navodna dva zadatka sa testa iz srpskog jezika, u kojem jedno od pitanja sadrži stih njene pesme „Slatka mala“ i u komentaru istakla da je reč o pomenutoj visokoškolskoj ustanovi. Dok je njena objava zapalila društvene mreže, na Filološkom fakultetu kažu da neće ni da čuju za pevačicu, a kamoli da je stavljaju u bilo kakva ispitna pitanja.

„Šta će ti njen broj, što bih ti ga dala (podvučeno), nisi ti za nju, zverka si mala“. Ovde navodno treba odrediti sintaksičku funkciju reči NJU, naziv i značenje podvučenog glagolskog oblika - glasi zadatak na fotografiji koju je Karleuša okačila.

Na Filološkom fakultetu u Beogradu nezvanično kažu da nemaju vremena da se bave pevačicom jer su u velikoj gužvi zbog pregledanja prijemnog, pošto uskoro moraju da objave preliminarne rang-liste.

- Takav zadatak se sigurno nije našao među našim ispitima. Profesori koji sastavljaju testove su ugledni i uvaženi ljudi koji nikada ne bi stavljali tekstove pesama bilo koje estradne ličnosti u zadatke. Trenutno nemamo vremena da se bavimo Karleušom - rekli su nam u toj ustanovi.

Isto su poručili i sa Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu, gde su nam rekli da se Karleuša nikada ne bi našla među njihovim zadacima.

Ipak, da pojedine komisije koje sastavljaju prijemne vole „divu“, pokazao je Filozofski fakultet u Nišu, kao i beogradski FON. Prva obrazovna ustanova je na testu opšte informisanosti 2012. budućim studentima postavila pitanje: „Koji se biblijski gradovi pominju u naslovu novog hita Jelene Karleuše?“, dok je elitni fakultet FON studentima dao zadatak da statistički izračunaju porast popularnosti njenog „megahita ‚Krimi rad“‘.

Mitar Mirić

Rajko Ristić

Mitar Mirić, Foto: Rajko Ristić

 

I Tarmi Rićmi na testu

U navodnom testu našli su se i stihovi pesme „Ciganče“ pevača Mitra Mirića. „Ciganče, Ciganče, da ti kupim zlatno lanče, pa da s tobom svetom skitam kol’ko košta, ja ne pitam“, koje treba analizirati. On za „Alo!“ kaže da dosad nije čuo da se njegova pesma našla na ovom testu. - Prvi put čujem od vas za taj zadatak. „Ciganče“ jeste hit, ali nisam očekivao da se može naći na fakultetu, mada, kada je mogla pesma „Ne može nam niko ništa“, onda može i ova - kaže Mirić za „Alo!“.

Save

Komentari (1)

vitez

01.07.2016 17:12

Ne vole oni"divu" već im tutne neku kintu, a pošto kod nas može sve za lovu nikakvo čudo.