Sveti Jovan
printskrin
Sveti Jovan

printskrin

Sveti Jovan, Foto: printskrin

Osim ogromne imovine na Crnogorskom primorju na koju porodica prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića polaže pravo, njihovo vlasništvo su i dve velike svetinje koje su takođe u Crnoj Gori.

- Karađorđevićima pripadaju i ruka Svetog Jovana Krstitelja i ikona Bogorodice Filermose. Ruka Svetog Jovana je sad u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, a crnogorska država stalno potražuje vrednu ikonu Bogorodice Filermose i pokušava da je uzme. Ruski car Nikolaj poklonio je ruku Svetog Jovana Krstitelja kralju Aleksandru. Ona je godinama čuvana u dvorskoj kapeli, a kada je počeo Drugi svetski rat, kralj Petar Drugi odneo je svečevu ruku pod Ostrog kako bi ostala sačuvana. Od tada je tamo - kaže naš izvor blizak porodici Karađorđević.

Princ Aleksandar Karađorđević

Alo!/Marko Đoković

Princ Aleksandar Karađorđević, Foto: Alo!/Marko Đoković

 Pre dva dana, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je da Karađorđevićima hitno mora biti vraćena imovina u Crnoj Gori ogromne vrednosti, u koju spadaju zemljište na ostrvu Sveti Stefan, najluksuznijem letovalištu na čitavom Jadranskom moru, vila „Miločer“, gotovo kompletan Miločerski park i parcele u Pržnu, na kojima je izgrađen luksuzni hotel „Kraljičina plaža“.

Amfilohije

Alo!/Ana Paunković

Amfilohije, Foto: Alo!/Ana Paunković

- Sve što je oteto, to je i prokleto! Treba vratiti svakome, bez obzira na to ko je, pa i Karađorđevićima. Ako ovde imaju nešto i potomci Franje Josifa, prirodno je i da se njima to vrati. I Petrovićima, ko god ima, a naravno i običnim građanima. Ima dosta tu i crkvene imovine koja je posle rata oduzeta. Komunisti su je oduzimali za narod, onda je to bilo i razumljivo. Međutim, sada su neokomunisti to privatizovali. Oni nisu navodno komunisti, oni su buržoazija, jer su prisvojili sve - rekao je Amfilohije.

Podsećamo, po dolasku komunista na vlast u Jugoslaviji nakon Drugog svetskog rata, 8. marta 1947. godine Karađorđevićima je odlukom Narodne skupštine FNRJ oduzeta celokupna imovina u Jugoslaviji, pa time i u Crnoj Gori, za koju su oni 7. aprila 2005. godine podneli zahtev da im bude vraćena.

Komentari (3)

THAAD

03.03.2018 06:27

A Karađorđevići su sve to stekli mukotrpnim radom,nošenjem gajbica sa malinama...Ili su nasledili rođenjem i poreklom? Od čega živi i koliko poreza plaća ta dinastija Ssrbiji ?

Peki

03.03.2018 07:13

Prvo nek Karađorđevići vrate oteto pa onda nek se jave. Oni su masakrom Obrenovića došli na vlast.

mihailo

03.03.2018 09:29

Nisu dve več tri reviklije. Prva je ruka Sv. Jovana Druga je iver krsta na kome je Hristos razapet i treča relikvija je Ikona Bogorodice koja je opljačkana u MUP Crne Gore. Fali drago kamenje neprocenjive vrednosti...Nikad crnogorski Mup nije ni pokušao da otkrije ko je iz depoa milicije ukrao drago kamenje a još manje da povrati ili zameni sa novim ukradene dragulje... Na koncu i Mitropolit je mogao do sada bezbroj puta da vrati relikvije koje su kod njega PA NIJE...