Beli dvor
Emil Čonkić
Karađorđevići

Miloš Cvetković

Karađorđevići ostaju bez dvora?, Foto: Miloš Cvetković

Agencija za restituciju u prethodno je, 21. januara, odbila kao neosnovan zahtev kraljevih naslednika da dobiju nazad dvorski kompleks na Dedinju, jer je on izuzet iz povraćaja kao spomenik kulture.

Pravnim zastupnicima Karađorđevića sada ostaje da pokrenu upravni postupak pred sudom, a zatim, ako odluka bude negativna po njih, da se obrate Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Naslednici, po rečima Zorana Živanovića, advokata prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića, još nisu zvanično obavešteni o rešenju Ministarstva finansija.

- Ako tim rešenjem bude potvrđena prvostepena odluka Agencije za restituciju, pokrenućemo spor pred Upravnim sudom. Odgovara nam da se postupak pred upravnim organima završi što pre i da dobijemo šansu da obrazložimo svoj zahtev pred sudom - kaže Živanović i objašnjava da porodica ne spori činjenicu da je dvorski kompleks proglašen za kulturno dobro od posebnog značaja, jer je ta odluka, kako kaže, i doneta baš da Beli dvor ne bi bio vraćen.

Ono što spore jeste zakionsko tumačenje da kulturno dobro ne može biti privatno.

- Zakonom je moguće staviti dvorski kompleks u status privatne svojine sa posebnim režimom raspolaganja. To znači da formalno jeste privatna svojina, ali da se ne može otuđiti, niti izneti iz zemlje - objašnjava advokat.

Komentari (5)

Slavko

26.03.2016 23:09

PARAZITI NISTA NISU DALI SAMO TRAZE

Liza

26.03.2016 23:10

VUK I DANA NEMAJU RODA I PORODA PA NEK IM ONI DAJU SVE STO IMAJU U VLASNISTVU,ONI SU IH I DOVELI

momo brkic

26.03.2016 23:22

zasto im strazburski sud nije pomogao u Sloveniji.?jaci papir i dokazi bejahu za izdaju zemlje a slovenci su ""44g znali izabrati pravu stranu.

MAČIĆ

26.03.2016 23:47

NEMAM PROTIV DA OSTANU U BELOM DVORU, ALI DA GA ODRŽAVAJU O SVOM TROŠKU, DA PLAĆAJU STRUJU I GREJANJE. LOGIČNO ZAR NE? JER KAO KULTURNO DOBRO, KOJE SLUŽI ZA POSETE EKSKURZIJA, I OSTALIH recimo TURISTA, BILO BI OTVORENO OD 9 DO 17 H. NR BI SR TROŠILA NI STRUJA NI VODA NI IZNOSILO ĐUBRE, NI TI BI SE PRLJALO, PA SE NE BI MORALO KREČITI, NI PRATI TEPISI, VEĆ BI SE UBIRAO PRUHOD OD POSETILACA , OD ULAZNICA I TIME PLAĆALO ODRŽAVANJE. OVAKO, SEDE U KULTURNOM DOBRU ZA DŽ, I NE PLAĆAJU NI KIRIJU.

dvorska dama

27.03.2016 01:06

Sram ih bilo dosli su u ratom unistenu zemlju razcerecenu sa svih strana i samo se bahate i traze jos i jos ,nek idu odakle su dosli i tamo uzivaju u bahatosti ,dosta nam je sto se sramimo politicara a i njih