Kapetan Dragan Vasiljković
Profimedia
Kapetan Dragan Vasiljković

Profimedia

Kapetan Dragan Vasiljković, Foto: Profimedia

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan izjanio se danas da se apsolutno ne oseća krivim za ratne zločine nad hrvatskim vojnicima i civilima tokom proteklog rata, za šta ga optužuje Županijski sud u Splitu.

Nakon 20-minutnog čitanja optužnice Dragan Vasiljković je pred sudskim većem kojim predsedava sudija Damir Romac rekao da razume optužnicu, ali da se se apsolutno ne oseća krivim ni za jednu optužbu koju mu tužiteljstvo stavlja na teret.

Prema optužnici Hrvatske, Vasiljković je odgovoran za zločine počinjene sredinom 1991. u zatvoru na kninskoj tvrdjavi te u februaru 1993. u Bruškoj kod Benkovca gde je, kako se tvrdi, mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

U svom obraćanju Sudu, Vasiljković je rekao da je u zatvoru proveo 11 godina bez dokaza i bez presude. Optužnicu protiv njega nazvao je komičnom, bezočnom i bezobraznom.

"Ja sebe doživljavam kao branitelja moje domovine Jugoslavije i smatram uvredljivim da me se naziva agresorom", rekao je.

Vasiljković je na sud doveden s "lisicama" na rukama, vidno mršaviji, a na ulasku u sudnicu nasmešio se publici u kojoj je uz novinare i nekoliko diplomata.

On je optužen da je kao zapovednik Jedinice za posebne namene u sastavu paravojnih srpskih jedinica, odnosno zapovednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih jedinica Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

Inače, ovo suđenje prate neviđene mere obezbeđenja, kao na suđenju za ubistvo novinara Ive Pukanića.

Za prisustvovanje suđenju Vasiljkoviću bila je potrebna posebna najava, iako su rasprave javne, javljaju hrvatski mediji.

Svi koji dolaze na suđenje proći će i detektor metala na ulazu u sud, a biće prisutna i pravosudna policajka radi pretresa žena. Svi će biti pregledani još jednom na ulazu u sudsku dvoranu, a snimatelje i fotoreportere dovešće iz posebne prostorije. Oni će smeti da se kreću samo po određenom delu zgrade.

 

Zgradu će pregleda policijski pas obučen za otkrivanje eksploziva, a stalno će dežurati Ekipa za posebne zadatke splitske interventne policije s dugim cevima u slučaju potrebe.

Svedoci iz Srbije, koji će biti smešteni u hotelu blizu suda, u sud će dolaziti podzemnim hodnikom od zgrade policije do suda, a nakon dolaska preuzimaće ih pripadnici obezbeđenja, i to će se koordinisati na državnom nivou.

Vasiljković je iz Australije izručen prošle godine posle 10 godina pravne bitke. Tereti se za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika u periodu 1991. - 1993.

Kapetan Dragan je tražio da mu ne sude u Splitu, ponudio je i jamstvo od pet miliona kuna za obranu sa slobode.

S obzirom na to da je 10 godina proveo u pritvoru, ukoliko Savet za ljudska prava UN tako odluči, Vasiljković bi mogao biti pušten da se brani sa slobode.

Advokati Slađana Čanković iz Zagreba i Goran Cvetić iz Beograda podneli su ranije predstavku Komitetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija protiv Australije i Hrvatske.

U saopštenju advokata Cvetića navodi se da je predstavka podneta zbog nelegalnosti ekstradicije iz Australije u Hrvatsku, kao i zbog nezakonitosti desetogodišnjeg pritvora u te dve zemlje.

U predstavci se posebno ističe povreda prava na slobodu i sigurnost ličnosti, kao i prekomerno trajanje predpretresnog pritvora.

"Takođe je istaknut i zahtev za privremenu meru kojom se od Komiteta traži da obavesti Hrvatsku da je neophodno da Vasiljkoviću omogući odbranu sa slobode. On je tokom avgusta imao srčanih problema usled kojih je hitno prebačen u bolnicu, gde mu je ugrađen stent, a zatim vraćen u ćeliju u splitskom zatvoru Bilice", navodi se u saopštenju.

Komitet za ljudska prava UN je ustanovljen Međunarodnim paktom o građanskim i politickim pravima i odlučuje o predstavkama pojedinaca na sličan način kao Evropski sud za ljudska prava.

Komitet može da postupa po pojedinačnim predstavkama u pogledu onih članica UN koje su izričito priznale tu nadleĹžnost. I Australija i Hrvatska su to učinile.

Suđenje će biti nastavljeno 18, 19. i 20. oktobra ispitivanjem svedoka.
 

Komentari (4)

Jugoslavija

20.09.2016 12:41

Ako je Kapetan Dragan kriv sto je branio eks Jugoslaviju i njeno stanovnistvo,zasto onda na optuze i ne sude i onima koji su sve ucinili na jedan brutalan nacin,da on ne uspe u tome!Nema krivaca samo sa jedne strane..a gde je druga!Ne bi bilo odbrane,da nije bilo napada..s druge strane!Nema rata bez dve strane a ni neprijateljstava!Ljudske zrtve su dokaz,da tu ne sme biti selektivne pravde!Toliko o tome..Odgovornost mora biti sa obe strane,ako je samo sa jedne,tu onda nema ni prava,ni pravde!

rodoljub

20.09.2016 13:22

Nema tu sta da se ne zna i da nije jasno. Jugoslavija je bila na udaru fasisoidnog zapada, predvodjenog fasisoidnom Amerikom i svak ko se suprotstavio zverskom komadanju Jugoslavije, a posebno odbrani Srba, proglasen je zlocincem od strane stvarnih zlocinaca. Sve je izopaceno. Agresori i zlocinci su zrtve proglasili zlocincima, koristeci monopol nad medijima, diktatom i propagandom svojih izopacenih stavova i politike. Vojno su bili jaki i to je razlog njihovog uspesnog nametanja diktature.

ANTE BAN

20.09.2016 17:55

@rodoljub - Slažem se da tu "nema šta da se ne zna!" Znam jako dobro, jer sam učesnik dogadjaja! Željeli ste Jugoslaviju preurediti u Veliku Srbiju, a to nije moglo proći bez krvi! Vidim da i dan-danas iskrivljavate dogadjaje, ne možete pogledati istini u oči, i nemate ni trunke kajanja! Zaboravili ste mitingašenje,smjene zakonite vlasti, prijetnje ratom na Gazimestanu i preglasavanje na 13.kongresu SKJ u Beogradu! Dok je takovih,sr-hr odnosi ne mogu se maknuti s mjesta. Slava Tudjmanu što nas je razdvojio!

vitez

20.09.2016 16:27

Vidiš kapetane i Draža Mihailović je branio Jugoslaviju a on je bio aktivni vojnik Kraljevine i Tito ga sj...o i on ispade ratni zločinac. Pobednici pišu istoriju. Ali jedno sam siguran da nisi učestvovao u mućenju bilo koga.