Dejvid Kameron
profimedia
Dejvid Kameron

profimedia

Dejvid Kameron, Foto: Profimedia

"Vlada sada treba da se fokusira na to da uradi sve što može da se pripremi za pregovore o našem istupanju iz EU, kao i na niz ostalih pitanja kojima se bavi", rekao je portparol novinarima.

Novi tim državnih službenika podržaće novog premijera kada se Kameron povuče sa funkcije u oktobru.

"To je razmišljanje unapred, to nije donošenje odluke. Ispravno je da tu odluku donese premijer nove Vlade", rekao je Kameronov portparol.

Zvaničnici EU i članica ovog bloka pozvali su ranije Britaniju da što pre pokrene proceduru za istupanje iz ovog bloka, nakon što je to podržala većina glasača na referendumu održanom u Britaniji prošle sedmice.

Džonson: Ne žurimo da napustimo Uniju

Lider kampanje za Bregzit i bivši gradonačelnik Londona Boris Džonson izjavio je da Britanija, nakon što su glasači na referendumu 23. juna izglasali izlazak iz Evropske unije, ipak ne treba da žuri da napusti taj blok.

Džonson je u kolumni u listu "Dejli telegraf" takođe pozvao pristalice Bregzita da "izgrade mostove" prema onima koji su na referendumu podržali ostanak, prenela je agencija AFP.

Boris Džonson

Profimedia.rs

Boris Džonson, Foto: Profimedia.rs

"To su naši susedi, naša braća i sestre, koji su uradili ono za šta su verovali da je ispravno. Moramo da im pružimo ruku i da izgradimo mostove - zato što je jasno da se neki osećaju zaprepašćeno i zbunjeno", naveo je on.

Džonson je dodao da je "klima straha" izazvana preuveličanim upozorenjima tokom kampanje.

"I u Britaniji i inostranstvu se negativne posledice Bregzita veoma preuveličavaju, dok se dobre strane ignorišu", rekao je bivši gradonačelnik Londona.

"Jedina promena, koja neće nastupiti u žurbi, je to što će se Ujedinjeno Kraljevstvo izvući iz jedinstvenog i netransparentnog zakonskog sistema EU", naveo je on.

Džonson je istakao da su prava građana EU koji žive u Britaniji u potpunosti zaštićena, a to se odnosi i na britanske državljane koji žive u EU.