Špijuni, špijuniranje, prisluškivanje
Profimedia.rs
Špijuni, špijuniranje, prisluškivanje

Profimedia.rs

Ilustracija, Foto: Profimedia.rs

OBA, po tom dokumentu koji je objavila Radio-televizija RS (RT RS), sprovodi akciju "Ušće", u okviru koje prisluškuje i zvaničnike iz Srbije.

Stevandić je rekao novinarima da je taj dokument uputio na adrese svih zvaničnika u RS i srpskim predstavnicima u zajedničkim institucijama BiH, tražeći da se "utvrdi o čemu se radi, i da li je bilo zloupotrebe".

On je kazao da se taj dokument "mora analizirati na sednici Narodne skupštine RS i Vlade RS" i da "neko iz OBA treba da snosi odgovornost".

Sarajevski "Dnevni avaz" objavio je da taj dokument koji je objavila i RT RS, nisu potpisali direktor OBA Osman Mehmedagić i još neki visoki zvaničnici te tajne službe BIH.

U tekstu se navodi da bi unutar OBA predmet istrage trebalo da bude pitanje kako je dokument s oznakom tajnosti uopše dospeo u javnost.

Takvi postupci, po Krivičnom zakonu BiH, mogu se tretirati kao krivično delo odavanje državne tajne ili špijunaže, a zaprećena kazna je od jedne do deset godina zatvora.

Sarajevski list navodi da se u dokumentu govori o kontraobaveštajnoj problematici, te da informacije službi BIH ukazuju na "kontinuirani i ofanzivni obavještajni nastup više bezbednosnih službi Srbije prema gradjanima i institucijama BiH, koje istovremeno realizuju aktivnosti koje su okarakterisane kao vrlo ozbiljna pretnja bezbednosti BiH".

Zamenik predsedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA Safeta Softića izjavio je da su službe BIH "sve radile u skladu sa zakonima BIH".

Po njegovim rečima, objavljivanje dokumenata OBA, ako se pokaže da su verodostojni, nedvosmisleno jeste krivično delo, za šta treba ustanoviti liniju odgovornosti.