Čaj Zima Prehlada
Shutterstock
Čaj sa limunom
Nije svaki čaj dobar za svaku bolest, Foto: Shutterstock

Da biste pravilno iskoristili sva blagotvorna dejstva pojedinih vrsta čajeva, potrebno je da znate kako se pravilno pripremaju i konzumiraju.

Nana deluje kao sedativ i koristi se kod jake migrene. Odlična je za ublažavanje menstrualnih tegoba i poboljšanje apetita. Priprema se tako što se listići preliju vrelom vodom i ostave da odstoje 10 minuta. Čaj od nane se pije topao. Dobro ga je piti posle obilnog obroka jer povoljno utiče na varenje. Starije osobe i osobe koje imaju probleme sa krvnim pritiskom ne bi trebalo da piju čaj od nane duži vremenski period.

Kamilica ublažava menstrualne tegobe. Dve pune supene kašike kamilice prelijte sa dva decilitra ključale vode. Poklopite i ostavite pola sata, pa procedite. Kamilica je dobra i za poboljšanje apetita i tada se pije hladan, nezaslađen čaj, pola sata pre jela.

Lipa jača imunitet, ublažava simptome menopauze i smanjuje nervozu i napetost. Pročišćava krv i bubrege. Kafenu kašičicu lipe ili filter kesicu prelijte sa dva decilitra vrele vode. Poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta. Dobro je popiti jednu šolju pre spavanja jer ima umirujuće dejstvo.

Kopriva je odličan lek za bolesti bešike, mokraćnih kanala i bubrega. Čisti krv i dobar je borac protiv malokrvnosti. Punu supena kašika seckane koprive prelijte sa dva decilitra ključale vode. Ostaviti da odstoji dva minuta.

Žalfija povoljno utiče na mnoge tegobe, bilo da se pije ili da se koristi za spoljnu upotrebu. Dobar je je antiseptik, sedativ i borac protiv bakterija, pa čak i dijabetesa. Čaj od žalfije treba piti često jer daje energiju i sprečava bolesti srca. Jednu kašičicu žalfije staviti u dva decilitra vrele vode i ostaviti da ključa tri minuta. Posle toga, neka odstoji 10 minuta. Procediti i piti sveže pripremljen čaj.

Važno je da znate da nije svaki čaj dobar za svaku bolest. Ako uzimate lekove, najbolje je da se posavetujete sa lekarom pre nego što započnete terapiju čajevima. Najnovije studije dokazale su da ne treba preterivati u ispijanju čajeva. Umerenost je najvažnija da biste iskoristili sva pozitivna svojstva čaja, kao značajnog dara prirode.