Biljke
Shutterstock
Biljke

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ako ih sami gajite, biće vam uvek pri ruci. Imati baštu od začinskog bilja u kuhinji veoma je moderno. Nanu, ruzmarin, bosiljak, peršun, mirođiju, origano, majčinu dušicu - sve to možete lako da negujete sami.

VRT MIRISA
Ideja o bašti u kući je zabavna i sasvim moguća ukoliko postoji veoma svetao prozor, pa se začinske trave i biljke mogu gajiti upravo u vašoj kuhinji ili na terasi. Treba da uradite sledeće. Izaberite mali osvetljeni prostor u kući na koji sunčevi zraci ne padaju direktno.
Ako sejete kupovno seme, prvo pročitajte uputstvo na ambalaži. Jednostavnim jezikom navedena su posebna svojstva semena (da li seme klija na svetlosti ili u tami, koja je temperatura klijanja, koje je vreme povoljno za klijanje i slično). Pripremite činije, vedrice i tablete sabijenog treseta (mogu se naći u bolje snabdevenim cvećarama).
Veoma je bitno da uvek koristite savršeno čiste posude, kako biste sprečili svako prenošenje oboljenja. Već korišćene saksije operite razblaženim rastvorom varikine, isperite i pustite da se potpuno osuše. Za sitna zrna koristite zdele, a za velika zrna pojedinačne vedrice i busenje. Napunite saksije i zdele humusom ili mešavinom jednakih delova humusa i rečnog peska ili humusa i treseta, poravnajte i lagano sabijte površinu daščicom.

NEGA POSLE SEJANJA
Vodite računa da humus uvek bude dovoljno vlažan. Najbolje bi bilo da za zalivanje koristite vodu temperature prostorije. Čim seme proklija, provetravajte, održavajte vlažnost i posebno obezbedite dobru osvetljenost.
Dobra osvetljenost bez direktnog sunca je opšte pravilo. Nedovoljna osvetljenost se ispoljava preko požutelih i bolešljivih izdanaka. S druge strane, direktno sunce može da nanese opekotine. Mali sto, postavljen do prozora (koji je, na primer, okrenut ka istoku), ili prozorska ivica dobro su rešenje.

Treba da znate da svakodnevno morate da kontrolišete vlažnost humusa, pa je najbolje da vaše biljke budu u visini očiju.
Biljke treba da se obnavljanju najmanje dva puta godišnje, jer je njihov životni vek ograničen.

Tagovi