Boško Kozarski
Privatna arhiva
Boško Kozarski

Privatna arhiva

Boško Kozarski, Foto: Privatna arhiva

Od rimokatoličkog napuštanja osnovne hrišćanske vertikale i promovisanja nepogrešivosti šefa Vatikana otpočinje i realizacija brojnih projekata usmerenih na asimilaciju pravoslavnih i širenje uticaja Svete stolice.

Pokrštavanja Srba na teritoriji današnje Hrvatske još nam je u svežem kolektivnom pamćenju. Ekumenizam, kao noviji projekat, beleži zapažene uspehe, a odbrambeni mehanizmi Srpstva, čini se, posustaju.

Međutim, nisu Srbi oduvek popuštali pod pritiscima. Kada je u 15. veku Osmansko carstvo zauzelo naše prostore, Vizantija i ostale pravoslavne zemlje nisu bile u mogućnost da se odupru zavojevačima. Tražili su pomoć od zapadnih hrišćana, od pape!

Vatikan ih je, naravno, dočekao ucenom. Obećana im je sva neophodna pomoć zapadnih evropskih zemalja, pod uslovom da potpišu uniju sa Katoličkom crkvom, odnosno da pravoslavne crkve priznaju vrhovnu vlast pape. Podseća li vas to na širokogrudu ponudu Unije danas?

Vaseljenski crkveni visokodostojnici podlegli su pritisku. Zakazan je sabor u Firenci 1439. Na njega su došli svi pravoslavni patrijarsi i predstavnici, čak i iz Rusije. Dakle svi, svi - osim srpskog!

Despot Đurađ Branković, vladar Srbije, rekao je srpskom crkvenom poglavaru da će ga obesiti ukoliko ode u Firencu i Srpstvo okrene Zapadu. Iste godine u Firenci uniju sa Vatikanom potpisali su svi pravoslavni verski poglavari.

Svi osim, naravno, srpskog. Saznavši da se Srbija suprotstavila moćnom Vatikanu, ruski veliki knez pogubio je svog patrijarha, zbog sramote koju je naneo Rusiji.

Kada se i u Carigradu saznalo da Srbi nisu potpisali uniju, nastali su neredi. Na zahtev naroda, vaseljenski patrijarh morao je da se povuče. Papski manevar je propao.

Vatikan to Srbima nikad nije oprostio i u narednim vekovima je katolicima u srce usađivao mržnju prema Srbima.

Dva se zaključka mogu izvući iz ovog istorijskog iskustva. Princip doslednosti istini, veri i pravdi nas je i u najtežim okolnostima sačuvao, iako je izgledalo da nade nema. Drugi posmatramo iz tačke sa koje se jasno vidi da je prvi zaključak do danas ostao isti. Mi smo se promenili...

Komentari (3)

kole

06.03.2018 07:09

Srbi, odnosno srpski predstavnici, su oduvek donosili prave i racionalne odluke sto nam je omogucilo prosperitet.

Kosta SO

06.03.2018 07:39

A jel' u 2018. ne mogu biti dobar Srbin ako ne ljubim ruke popovima? Crkva je preduzeće, a razlika između rimokatoličke i pravoslavnih crkava je kao razlika između Pepsi-Cole i Coca-Cole, bitno je samo da se proizvod proda.

Да се врате славни дани!

06.03.2018 09:06

Србине, врати се моралним вредностима и Истини!