Zaštita od sajber napada
Promo
Zaštita od sajber napada

Promo

Zaštita od sajber napada, Foto: Promo

Na ekonomskom forumu u Davosu proces digitalizacije, zbog brzine i obima promena u toj oblasti, nazvan je "Četvrta industrijska revolucija". Kompanije širom sveta preispituju tradicionalno poslovanje da bi išle u korak sa novom digitalnom konkurencijom.

Putem interneta i digitalnih uređaja kupujemo, razmenjujemo informacije 24 sata dnevno, obavljamo novčane transakcije, potpisujemo ugovore, školujemo se, sklapamo prijateljstva... Pred nama je novo doba u kome posedovanje digitalnog identiteta nije više stvar naše volje, već preduslov za funkcionisanje svakodnevnog života.

Strah od fizičkog napada ili napada na materijalne vrednosti, preneo se na strah od zloupotrebe i krađe digitalnih identieteta, koji su najvrednija meta sajber kriminalaca. To zahteva upotrebu bezbednosnih rešenja koja, sa druge strane ne smeju biti prepreka za razvoj, već kreativna podrška budućim korisničkim uslugama.Takođe, Evropska unija planira donošenje novih, strožijih zakona o zaštiti podataka i digitalnom plaćanju, što će uticati na ovu oblast i u drugim zemljama.

Da li je Srbija spremna za “četvrtu industrijsku revoluciju”? Kada će zakoni o zaštiti podataka, digitalnom plaćanju doći na red na putu Srbije ka Evropskoj uniji? - ovo su teme konferencije koja će biti organizovana u beogradskoj Kinoteci, u utorak 31. maja, a u organizaciji ambasade Švedske, Švedske privredne komore i kompanije VERISEC.

Skup će otvoriti švedski ambasador Krister Asp, a predavanja će održati eminentni stručnjaci iz zemlje i inostranstva.