Noga Ženske noge Crvene cipele Štikle Visoka peta Bol u nogama
Shutterstock
Cipele moda šopink kupovina obuća

Profimedia

Ne kupujte cipele koje previše šljašte ili imaju previše metalnih ukrasa, Foto: Profimedia

Kada kupujete cipele, najvažnije je da budu udobne, ali isto tako, važno je i da ne izgledaju jeftino. Međutim, to ne znači da morate da izdvojite mnogo novca za par cipela. Sve što treba jeste da znate na šta morate da obratite pažnju prilikom kupovine obuće.

Previsoka platforma

Što je platforma viša to cipela izgleda jeftinije, pogotovo kada je reč o skrivenoj platformi kada cipela više nalikuje kopitu s nabijenom potpeticom. Cipele bez platforme izgledaju najelegantnije i najsofisticiranije, ali su obično i jako neudobne. Stoga za udobnost i sofisticiran izgled izaberite cipele s platformom koja je manja od đona cipele ili one s platformom od najviše centimetar i po. U oba slučaja stavite u cipelu jastučić s gelom kod područja prstiju za dodatnu udobnost, piše zadovoljna.hr

Preveliki ili premali broj

Kada kupujete obuću, uvek pazarite broj koji vam odgovara. Ukoliko kupite prevelike ili premale cipele ne samo da će vam stopala izgledati neprivlačno, nego ćete i čudno hodati i imati čudan stav tela. Čak i kada takve cipele razgazite, ili stavite uložak da vam ne ispadaju, cipela i dalje neće izgledati dobro. Ukoliko vam veličina cipele od početka ne odgovara, nemojte ih kupovati bez obzira koliko vam izgledaju lepo.

Cipele su previše kičaste

Čak i skupe cipele mogu izgledati jeftino ako nisu nakićene ili ukrašene na pravi način i s ukusom. Klasične cipele čistih linija u omiljenoj boji uvek su bolji izbor od cipela s puno dodataka. Ukoliko volite životinjski print, izaberite cipele sa samo jednim, istim printom, a ne cipele s više različitih printeva i boja. Ukoliko volite svetlucave i sjajne cipele, izaberite metalik kožu.

Ne možete normalno da hodate u cipelama

Nesiguran hod u previsokim potpeticama nikada ne izgleda dobro bez obzira koliko cipele koštaju. Zato, za početak nekoliko meseci hodajte u cipelama s nižom i stabilnijom potpeticom. Fokusirajte se na držanje tela jer uspravno držanje jako utiče na način hodanja. Kada uvežbate siguran hod, postepeno prelazite na tanje i više potpetice.

Previše metalnih ukrasa

Metalni ukrasi poput kopči, dugmića, lanaca i patentnih zatvarača mogu da unište inače lep par cipela ukoliko na sebi imaju previše ukrasa. Ispravan izbor biće cipele s glatkim metalnim ukrasima koji nisu potpuno bez sjaja, ali se opet ne sjaje previše, dok je sama cipela ili čizma takođe glatka i čistih linija.

Previše iznošene cipele

Izbledele, pohabane, razgažene cipele koje su izgubile oblik nikad ne izgledaju sofisticirano. Takođe, nije lepo videti pohabani vrh visoke potpetice. Stoga cipele redovno nosite kod obućara na održavanje, a možete ih održavati i sami. 'Špic' cipele će zadržati oblik ako špic napunite vatom ili sličnim materijalom dok ih ne nosite. Makazama isecite konce koji su počeli da izviruju na rubovima cipela. I naravno, redovno čistite cipele i negujte ih odgovarajućim kremama i sprejevima.

Previše se sjaje

Lakirane cipele izgledaju dobro u crnoj i beloj boji i nijansi pudera, ali lak u spoju s bojama poput plave, tamno ružičaste ili tamno smeđe izgleda jeftino. Ukoliko želite da vaše cipele u jakoj boji izgledaju skupo, kupite one od brušene kože. Dobro će izgledati čak i ako je koža veštačka jer izgleda vrlo slično pravoj brušenoj koži.