Grejanje, radijator
Profimedia.rs
Grejanje, radijator

Profimedia.rs

Radijator, Foto: Profimedia.rs

1. Izolujte ulazna vrata

Na ulazna vrata u stan iz hodnika, postavite drveni prag.

2. Izolujte stakla na prozorima koji su vam "višak" 

Mnogi imaju velike otvore s puno krila, sigurno postoji barem jedan koji možete zimi da "žrtvujete".

3. Razmestite nameštaj u kući

Ovaj zimski premeštaj potpuno je besplatan i privremen. Odmaknite nameštaj od hladnih spoljnih zidova i namestite ga u blizini izvora toplote, poput kamina. Što je više moguće odmaknite nameštaj od radijatora kako ne bi blokirao strujanje toplote, piše "Zadovoljna".

4. Postavite tepih na pod

Tepih zadržava hladan vazduh ispod svoje površine. Tepih će vam pomoći da duže zadržite telesnu toplotu bez obzira jesu li na podu pločice, beton, parket ili laminat. To se naročito odnosi na stanove na višim spratovima zgrada jer oni nemaju podlogu koja bi zadržavala toplinu kao što to čini zemlja u stanovima smeštenim u prizemlju.

5. Nabavite prenosnu grejalicu ( i smanjite peć)

Stavite prenosnu grejalicu u prostoriju u kojoj se porodica najčešće okuplja, poput dnevne sobe, a smanjite temperaturu peći. Ostatak kuće biće malo hladniji, ali vama će biti dovoljno toplo ako se oblačite slojevito i nosite čarape i papuče.

6. Sprečite odlazak toplog vazduha u dimnjak

Kad kamin nije u upotrebi, topli unutrašnji vazduh odlazi kroz dimnjak. Čak i kad je dimnjak zatvoren, određena količina toplog vazduha uspeva da izađe kroz njega. Blokirajte protok vazduha balonom za dimnjak. Izaberite balon veličine koja odgovara veličini dimnjaka. Ako zapalite kamin i zaboravite da izvadite balon on će se automatski izduvati pa se kuća neće napuniti dimom.

7. Vodite računa i o roletnama i zavesama

Noću spuštajte roletne i navlačite zavese kako biste smanjili gubitak topline. Roletne mogu da smane gubitak topline i za 10 odsto.

8. Prostorije provetravajte redovno, ali ne duže od 10 minuta

Nije preporučljivo regulisanje temperature prostorije otvaranjem prozora. Tokom zime nije dobro ostaviti prozor otvoren na 'kip'. Tako mogu da vam se pojave i gljivice zbog kondenzovanja vlage iz vazduha na hladnim površinama.