Stvarno nema dužeg meseca u godini!
Shutterstock
Stvarno nema dužeg meseca u godini!
Stvarno nema dužeg meseca u godini!, Foto: Shutterstock

 

1 Recite zbogom jakom doručku. Taj kroasan ili sendvič s kobasicom može da vas košta i do 1.500 dinara nedeljno. Pređite na pahuljice i bananu, što će koštati tri puta manje, a daleko je zdravije.


2 Za oko 200 dinara po šoljici, espreso i nes-kafu morate da izbacite. Napravite sami piće ili pijte čaj. Još bolje - pijte vodu, besplatna je, a i zdrava.


3 Ako možete, prošetajte do posla. Ne samo što ne košta ništa već je i dobro za zdravlje i odličan je način da se počne dan.


4 Podsetite sebe na dobre strane života bez alkohola, a ako primenite to na ovu nedelju, uštedećete mnogo.


5 Popijte veliku čašu vode pre svakog obroka - besplatno je. Pored toga, osećaćete se bolje, pomaže varenju, a ješćete manje.


6 Ostavite kreditne kartice kod kuće. Najbolje je da ih potopite u vodu, pa stavite u frižider. Ništa ne sputava želju za šopingom kao smrznuta kreditna kartica.


7 Neka vam bude izazov da danas ne potrošite ni dinar. Trošenje može biti i navika, pa ako odlučite da vam ponedeljak prođe bez kupovine kafe, čokolade, to je dobar korak ka smanjenju troškova cele nedelje.


8 Izbegavajte prodavnice u širokom luku. Daleko od očiju, daleko od srca - ako ne vidite lepe izloge, nećete biti u iskušenju da trošite na nešto što vam verovatno i ne treba.


9 Ako imate pametan telefon, koristite „vajber“ i „vocap“, a ne standardne pozive. Uštedećete.


10 Očistite kuću, a neke stvari koje vam nisu potrebne preko interneta možete da ponudite na prodaju. Danas postoji nekoliko portala koji trguju polovnom garderobom i stvarima.


11 Ispraznite frižider i ostavu. Verovatno imate zalihe hrane koje bi trajale čitave nedelje.


12 Pregledajte džepove i tašne. Tu može svašta da se nađe - od novca do karata za gradski prevoz.


13 Pređite na vegetarijansku hranu do kraja meseca, ali predstavite to kao vaš životni izbor, a ne posledicu toga što nemate para.


14 Umesto da se nalazite s ljudima na kafi, idite s njima u šetnju - dobro je za zdravlje, još bolje za novčanik.


15 Ako rano odete na spavanje, uštedećete na grejanju, struji, grickalicama...

Tagovi